همه ما با داستان مسیحیانی که از دست امپراطوری روم فرار کرده و سیصد سال به خواب رفته اند، بزرگ شده ایم؛ اما به راستی مکان غار اصحاب کهف کجاست؟ گمانه زنی هایی وجود دارد که این غار می تواند یکی از غار های اردن، ترکیه، سوریه، فلسطین و آذربایجان باشد. در این مقاله به برسی غاری در ۱۸ کیلومتری شمال شرقی شهر نخجوان می پردازیم که به اعتقاد مردم محلی، همان غار ذکر شده در قرآن است.
غار اصحاب کهف نخجوان کجاست؟
همانطور که پیش تر گفته شد، غار اصحاب کهف نخجوان در 18 کیلومتری شهر نخجوان قرار دارد و مردم بومی آن را، غار ذکر شده در قرآن می دانند. همه روزه زائران زیادی برای ادای نذر، قربانی کردن و زیارت به این غار اعجاب انگیز می آیند.
آشنایی با غار اصحاب کهف نخجوان
هر چند که اثبات واقعی بودن، غار اصحاب کهف نخجوان امری مشکل است؛ اما از زیبایی خیره کننده این مکان کم نمی کند. برای رسیدن به این غار اسرار آمیز، باید از دویست پله بالا برویم. منظره ای که در بالای پله ها انتظار مان را می کشد به قدری چشمگیر است که به جرات می توان گفت یکی از زیبا ترین مکان های نخجوان به شمار می رود.
اولین چیزی که بعد از صعود از پله ها توجه شما را جلب می کند، تابلویی سنگی می باشد که مشخصات غار بر روی آن حک شده است. با وجود اینکه راه پله تا ورودی غار کشیده شده، لازم است برای بالا رفتن از آن ها خصوصا در فصول سرد و بارانی دقت کنید، چرا که بعضی پله ها لیز خواهند بود.
محوطه اطراف غار از امکاناتی نظیر آلاچیق، بوفه، چایخانه، سرویس بهداشتی و... برخوردار است. در مسیر منتهی به غار احتمالا با بانوان مسنی که مقنعه های سفید بلندی بر سر دارند، برخورد خواهید کرد؛ بنظر می رسد زنان نخجوانی برای زیارت حجاب اسلامی را رعایت می کنند.
زمانی که وارد غار اصحاب کهف می شوید تا سنگ هایی که روی هم چیده شده اند رو به رو خواهید شد. هر کدام از این برج های سنگی نمایانگر یک خواسته و مراد است. بنظر می رسد که ساخت این برج های سنگی بخش مهمی از زیارت این غار به حساب برود.
مکان های مقدس دیگر مجموعه غار اصحاب کهف نخجوان
جالب است بدانید که غار اصحاب کهف نخجوان، فقط یک غار نیست! بلکه مجموعه ای از مکان های مقدس می باشد و زیارت هر کدام از آن ها راه و روش خودش را دارد. مثلا یکی از این مکان های مقدس یک ستون است که باید هفت مرتبه، دورش طواف کرد.
مکان دیگر شکافی کوچک و غار مانند با چند فرو رفتگی می باشد. عده ای معتقدند که غار اصحاب کهف در اصل این شکاف است، از این رو در این مکان هم شمع روشن کرده و دعا می خوانند.
در مجموعه غار اصحاب کهف دیواری وجود دارد که طبق رسوم باید آن را با سنگ زد. این عمل بسیار به سنگ زدن شیطان در حج شباهت دارد.
در آخر پله ها، زیارتگاه اصلی مجموعه قرار گرفته است. مسجدی کوچک که با آجر های قرمز بنا شده و دقیقا در پای غار قرار دارد. زائران در این مکان وضو گرفته و اعمالی مستحب همچون اقامه نماز با افروختن شمع و دعا خواندن و پخش نذورات از قبیل انواع خوراکی و شیرینی و شکلات و وجه نقدی در صندوق صدقات روی می آورند.
اعمال ثواب و گناه در این مکان
اعمال در این مکان به دو دسته ثواب و گناه تقسیم می شوند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم:
اعمال ثواب
- مراقبت از تجهیزاتی که برای زائرین فراهم شده است.
- محافظت از فضای سبز
- کاشت درخت
- رعایت موازین اخلاقی اسلام
اعمال گناه
- نوشتن (یادگاری) بر روی سنگ ها و صخره های زیارتگاه
- ریختن زباله بر روی زمین
- محافظت نکردن از فضای سبز
- عدم مراقبت از تجهیزاتی که برای زائرین فراهم شده است.
- عدم رعایت هنجارهای اجتماعی
- عدم رعایت موازین اخلاقی اسلام