بمبئی (انگلیسی: Mumbai مراتی:मुंबई) پایتخت ایالت مهاراشترا است. این شهر یکی از پرجمعیتترین شهرهای هند بوده و پس از دهلی نو به عنوان دومین شهر بزرگ هند شناخته میشود. بدون تردید با سفر به هندوستان و تجربه سفر به شهر بمبئی هیجان زیادی را احساس خواهید کرد. کشور هند در برگیرنده فرهنگها، دینها و قومیتهای مختلفی است که همین موضوع باعث شده تا از سرتاسر جهان گردشگران زیادی را جذب کند.
آشنایی با شهر بمبئی هند
افتتاح کانال جدید سوئز در سال ۱۸۶۹ میلادی و با گذشت زمان و رونق گرفتن سفرهای دریایی، شهر بمبئی به یکی از مقصدهای سفرهای هیجانانگیز تبدیل شد. بمبئی که با نام مومبای نیز شناخته میشود از نظر اقتصادی و توریستی رونق زیادی کسب نموده که همین موضوع باعث شده تا تضاد و تناقض و اختلاف شدید طبقاتی در آن بالا باشد. به گونهای که جمعیتی از ثروتمندان هند در این شهر زندگی میکنند و در مقابل نیز جمعیت بالایی از افراد ضعیفتر و فقیر در پایین شهر مستقر هستند.
مساحت و جمعیت بمبئی
وسعت شهر بمبئی برابر ۶۰۳ کیلومتر مربع بوده که جمعیت آن در حدود ۱۳. ۳ میلیون نفر است و از آن به عنوان یکی از شهرهای بزرگ و پرجمعیت کشور هندوستان یاد میشود. شهر بمبئی در ساحل دریای عرب در غرب کشور هند قرار دارد که به عنوان پایتخت تجاری نیز معرفی میگردد. صنایع مهمی همچون صنعت کشتیسازی مبادلات مالی، بازرگانی، بانکداری و... در این شهر صورت میگیرد. بندر مومبای در این منطقه به عنوان بزرگترین مرکز تولید پارچههای پنبهای و فیلمهای سینمائی شبه قاره هند شناخته میشود. در واقع فیلمهایی که به نام بالیوود از آنها یاد میشود در این شهر اجرا میشود.
دین و مذهب شهر بمبئی
دین در بمبئی و هند بسیار متنوع بوده و اغلب افراد باورهای متفاوتی دارند که همین موضوع شیوههای مذهبی مختلفی را ایجاد کرده است. هند به عنوان یک دولت سکولار شناخته میشود که در واقع هیچ دینی را به صورت رسمی اعلام نکرده است. شبه قاره هند را به عنوان محل تولد چهار گروه از ادیان بزرگ جهان که در برگیرنده هندوئیسم، آیین بودایی، جین و سیک است، میدانند. به طور کلی دین در تاریخچه این کشور بخش مهمی از فرهنگ آن را در برگرفته است.
اقتصاد شهر بمبئی
شهر مومبای یا همان بمبئی به علت تمرکز شرکتهای مختلف تجاری به عنوان پایتخت تجاری کشور هند شناخته میشود. در حال حاضر بمبئی به عنوان مرکز بزرگ تجاری سهم بالایی از مالیات کشور را در بر میگیرد. در واقع بیش از ۵۰ درصد مالیات گمرکها و مالیات بر تولید را شامل میشود. این موضوع باعث شده تا یک ششم ارزش تولیدی کشور به آن وابسته باشد. فعالیتهای اقتصادی هند به همراه سیستم بانکی در این شهر قرار دارد. در واقع بخش بالایی از دفاتر مرکزی بانکهای معتبر در این شهر قرار دارد. شهر بمبئی از مراکز مهم تجارت الماس محسوب میشود و درصد بالایی از مردم در این شهر با این فعالیت امرار معاش خود را میگذرانند.
زبان مردم بمبئی چیست؟
زبان مراتی زبان رسمی مردم بمبئی بوده که زبان مادری افراد بومی ماهاراشترا هم محسوب میشود، البته با این اوصاف در این شهر ۱۶ زبان دیگر هم وجود دارد که افرادی به آن زبان صحبت میکنند. هندی، انگلیسی، اردو و لهجههای محلی از دیگر زبانهایی بوده که در این شهر بسیار کاربردی است. ماراتی، هندی و انگلیسی به عنوان اصلیترین زبان مردم و زبان رسمی شناخته میشود.
هزینههای سفر به جیپور
در رأس مثلث طلایی هند، شهر شلوغ جیپور قرار گرفته است. جیپور از ویژگیهای منحصربهفردی برخوردار بوده که باعث جذب گردشگران زیادی به خود شده است. این شهر صورتی، به عنوان یک شهر زیبا مناسب شناخته میشود که مقصد مناسبی برای سفرهای خانوادگی و مجردی بوده و به عنوان یک سفری ارزان و بهصرفه و یا یک سفر لوکس و گران خواهد بود. برای بهصرفه شدن سفر خود میبایست مدت زمان سفر خود را در نظر داشته باشید. برای کاهش هزینههای سفر خود میتوانید از حمل و نقل عمومی استفاده کنید و از بناهای تاریخی جذاب این شهر بازدید کنید و همچنین با تجربهی غذاهای خیابانی خوشمزه میتوانید هزینههای سفر خود کاهش دهید.
در سفر به بمبئی از کجاها دیدن کنیم؟
با سفر به بمبئی میتوانید ضمن بازدید از مکانهای دیدنی معمولی و محبوب، گنجینههای پنهان زیادی را بیابید و از آنها لذت ببرید. شهر بمبئی به عنوان یکی از رنگارنگترین، شلوغترین و جذابترین نقاط دنیا شناخته میشود که هر گردشگری به تجربهی سفر به آنجا علاقه زیادی دارد. از مکانهای محبوب و پر بازدید آن عبارتاند از:
گذرگاه کولابا
در این شهر، گذرگاهی در کنار آب تعبیه شده که میتوان در آنجا هر چیزی را جهت خرید، بیابید. محصولاتی که در این بازار ارائه میگردد، تنوع بالایی را به خود اختصاص میدهند. در این محیط دستفروشانی دیده میشوند که اجناس خود را زیر قیمت اصلی به فروش میرسانند، زیرا بیشتر کالاها دست دوم خواهند بود. در صورتی که به دنبال کالای ارزان قیمت یا دست دوم هستید میتوانید به این بازار مراجعه کنید. بازار چور یا بازار معروف به دزدها از دیگر بازارهای محبوب در بمبئی بوده که در آن رنگها با چشمان شما بازی میکنند.
کلیسای مونت مری
کلیسای مونت مری از جاذبههای بزرگ در بمبئی بوده که با نام باسیلیکای ما لیدی مونت نیز معرفی میشود. این کلیسا از نظر موقعیتی در حومه غربی بمبئی قرار دارد. این کلیسا ضمن اینکه برای مسیحیان بوده، برای افرادی که به ادیان و مذاهب مختلف باور دارند، اهمیت دارد. جشنواره مونت مری در این کلیسا بسیار محبوب بوده و مردم زیادی را از سرتاسر جهان جذب خود میکند. کلیسا در این مدت بسیار شلوغ است. در صورتی که میخواهید تجربه دیدن همهی زیباییهای این کلیسا را داشته باشید، توصیه میشود در روزهایی که جمعیت کمتری وجود دارد، از آن دیدن نمایید. یکی از باورهای مردم هند برای بازدید از کلیسا این بوده که، در صورتی که از صمیم قلب چیزی را بخواهید، آرزوهایتان برآورده خواهد شد. اغلب بر این باور هستند که مجسمه موجود در کلیسا این قدرت را دارد.
ایستگاه راه آهن چاتراپاتی شیواجی
پایانه چاتراپاتی شیواجی که در گذشته با نام پایانه ویکتوریا معرفی میشد از ایستگاه قطار ترمینال تاریخی و میراث جهانی یونسکو در بمبئی محسوب میشود. این مکان از معماری و ساختاری بسیار چشم نواز و زیبا برخوردار است. طراح این پایانه یک مهندس متولد بریتانیا بوده که به سبک گوتیک ایتالیایی طراحی نموده است. این بنای معروف به عنوان یکی از نمادهای دیدنی شهر بمبئی شناخته میشود که یکی از شلوغترین ایستگاههای راهآهن در هند نیز است. این پایانه در جهت قطارهای دور دست و حومه شهر فعالیت دارد.
شهرک سینمایی بالیوود
بدون شک حتی برای یکبار هم که شده همگی فیلم هندی تماشا کردهایم. فیلمبرداری فیلمهای هندی در مرکز بمبئی انجام میشود. بنابراین در صورتی که بسیار علاقمند به دیدن فیلمهای هندی هستید، شانس این را دارید که در حین گذر از کوچه و خیابانهای این شهر، با یک صحنه فیلمبرداری مواجه گردید. یکی از دلایل مدرن بودن و وجود گردشگریهای عجیب و خاص میتواند وجود شهرک سینمایی باشد. البته این ویژگی باعث شده تا همواره تعداد بالایی از فیلمهای سینمایی در این شهر تولید شوند. با سفر به این شهر شانس دیدن ستارههای بالیوود و عکس گرفتن با آنها را خواهید داشت.
غارهای الفنتا
غارهای الفنتا، از دیگر جاذبههای دیدنی و شگفتانگیز بمبئی بهشمار میرود که تا سده ۱۵۰۰ به عنوان نیایشگاه کاربرد داشت. این غارها در واقع به عنوان مجموعهای از غارهای باستانی در جزیره الفنتا در نزدیکی بمبئی قرار دارند که مجموعهای از مجسمهها و تندیسهای سنگی بزرگ و کوچک را شامل میشوند. شایان ذکر است که همگی مختص خدای هندوها بوده و جهت بازدید از غارهای الفنتا میبایست به وسیله کشتیهایی که در اسکله شهر بمبئی قرار دارند اقدام نمایید.
دروازه هند
حتماً نام دروازه هند در ایران به گوش شما هم خورده است. در بمبئی همچون دروازه قرآن، دروازه قزوین و… دروازه بزرگ و تاریخی به نام دروازه هند دیده میشود که برای مردم هندوستان به نوعی ارزش معنوی و حماسی تبدیل شده است. زیرا آخرین گروه از سربازان انگلیسی، طی استعمار هندوستان، از این دروازه خارج گشتند که پس از آن هیچوقت بازگشتی نداشتند. دروازه هند نمادی از غرور، شجاعت و پیروزی هندیها شناخته میشود.
منطقه هنری کالا گودا
منطقه هنری کالا گودا، به عنوان مرکز فرهنگی بمبئی شناخته میشود که به معنی اسب سیاه است. این بنا بهصورت هلالی شکل بوده که یکی از مکانهای برگزاری گالریهای هنری و موزههای متعدد بهشمار میرود. این بنا پر از فضاهای فرهنگی مانند گالری در پیادهروها است. میتوانید در این مرکز قدم بزنید و از دیدن آثار هنری موجود لذت زیادی کسب کنید.
بهترین زمان سفر به بمبئی
جهت بازدید از بمبئی بهترین زمان اکتبر تا مارس خواهد بود، چرا که در این زمان آب و هوای مطبوع و مساعد خواهد داشت. بمبئی اغلب دارای بارندگی شدید بوده که همین موضوع رفت و آمد را مشکل ساز خواهد کرد. بنابراین این ماهها بهترین زمان جهت سفر به بمبئی خواهد بود. بهطورکلی آب و هوای بمبئی مانند دیگر مناطق جنوبی هند از سه فصل برخوردار بوده که گرم و شرجی است. فصلهای تابستان بسیار گرم بوده و درجه رطوبت بالایی دارد که معمولاً شروع آن از فروردین و تا اوایل خرداد ماه ادامه خواهد داشت. همچنین فصل بارانهای موسمی فصلی با بارانهای بسیار شدید و سیلآسا در فروردین خواهد بود و از اوایل خرداد ماه آغاز شده و تا اوایل مهرماه ادامه خواهد داشت. اواخر شهریور نیز شروع زمستان خواهد بود و تا اوایل اسفند ادامه دارد و درجه هوا به ۱۵ الی ۲۵ درجه خواهد رسید. در این مدت شهر میزبان درصد بالایی از گردشگران از سرتاسر جهان خواهد بود.
نقشه بمبئی هند
بمبئی در زمان حضور بریتانیا در هند با متصل شدن هفت جزیره به یکدیگر ایجاد شده است و بسیاری از شهروندان هندی از ایالتهای مختلف به علت داشتن فرصتهای شغلی در این شهر، همواره به آن مهاجرت میکنند. این موضوع باعث شده تا تعداد ساکنین این شهر در روز ۳ میلیون نفر بیش از ساکنین در شب باشد. برای درک بهتر میتوانید به نقشه بمبئی هند در زیر توجه نمایید.
سخن پایانی
در سالهای اخیر شهر بمبئی با برخورداری و تجربهی پیشرفت بالا، باعث جذب و ساکن شدن جمعیت بالایی از ثروتمندان در محلههای اعیان نشین شده است. در کنار آن بخش بزرگی از شهر نیز همچنان به صورت قدیمی مانده که حاکی از فقر منطقه دارد. این مکانها برای سکونت قشرهای هندی با درآمد پایین شناخته میشود. این ویژگی و فاصله طبقاتی ایجاد شده بافتی متفاوت به شهر بخشیده که باعث توجه گردشگران زیادی به این منطقه شده است.