پل طبیعت را باید یکی از جاذبههای گردشگری تهران دانست که دو پارک مهم طالقانی و آب و آتش را به هم متصل میکند. برای طراحی این پل از سی و سه پل و پل خواجوی اصفهان الهام گرفتهاند. در حال حاضر این پل را باید یکی از محبوبترین جاهای دیدنی پایتخت دانست. در این مطلب قصد داریم همه چیز را درباره پل طبیعت تهران بررسی کنیم. اگر شما هم علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وبسایت لحظه آخر همراه باشید.
- معرفی پل طبیعت تهران
- فلسفه معماری پل طبیعت
- اطلاعات تکمیلی پل طبیعت تهران
- مشخصات اصلی پل طبیعت
- معماری پل طبیعت
- طراح پل طبیعت
- مراحل ساخت پل طبیعت
- طبیعت در پل طبیعت!
- تفریحات پل طبیعت چیست؟
- بهترین زمان بازدید از پل طبیعت چه فصلی است؟
- کافهها و رستورانهای پل طبیعت تهران
- پل طبیعت در شب!
- جاهای دیدنی نزدیک پل طبیعت تهران
- آلبوم تصاویر پل طبیعت تهران
معرفی پل طبیعت تهران
پل طبیعت تهران در سه طبقه در منطقه عباس آباد ساخته شده است. این پل به دلیل ساختار منحصر به فردی که دارد، تاکنون برنده جوایز بینالمللی بسیاری مانند جایزه معماری آقاخان ۲۰۱۶ شده است. از بالای پل طبیعت شاهراههای اصلی تهران چون اتوبان مدرس، همت و حقانی قابل دیدن است. این جاذبه همچنین به پارک طالقانی، فانوس دریایی پارک بنادر، برج پرچم، برجهای آتش در پارک آب و آتش و گنبد مینا نیز چشمانداز دارد و شما میتوانید کوهستانهای جنوبی رشته کوه البرز و کوه دماوند را نیز از بالای آن مشاهده کنید.
پل طبیعت یک جاذبه تاریخی محسوب نمیشود در همین زمان کمی که از ساخت آن میگذرد، توانسته به یکی از نمادهای شهر تهران تبدیل شود. این پل دو پارک طالقانی و آب و آتش را به هم متصل میکند و در آن امکاناتی همچون کافهها و رستورانها وجود دارد. گرفتن عکس داخل پل طبیعت، یکی از کارهایی که بیشتر گردشگران را به بازدید از این پل ترغیب میکند. شاید جالب باشد که بدانید این جاذبه گردشگری، بزرگترین پل غیر خودرویی خاورمیانه و اولین پل غیر خودرویی ایران است.
فلسفه معماری پل طبیعت
پل طبیعت در تهران با طراحی ارگانیک و شبیه به یک درخت ساخته شده است که به طور کامل با محیطزیست سازگاری دارد. ستونهای پل که شبیه به شاخههای درخت است، پیوستگی دو فضای سبز را ادامه میدهد که توسط این پل ایجاد شدهاند. طراح پل طبیعت، لیلا عراقیان، طرح این پل را از سی و سه پل اصفهان الهام گرفته است که نام آن به معنای ۳۳ قوس بر پیکرهاش است. پل طبیعت در گذشته مرکز دیدارهای عمومی، شعرخوانی و چایخانههای سنتی بوده است.
درباره ایده طراحی این پل، لیلا عراقیان میگوید: «روزی با همکارم در کوچههای تهران قدم میزدیم و به یک کوچه رسیدیم که پلی از روی یک رودخانه میگذشت. در آنجا یک مبل قدیمی جلوی یکی از خانهها قرار داشت. مبل را کشیدیم و روی پل قرار دادیم. در آن لحظه به ذهنم رسید که چرا همیشه باید فقط از روی پل عبور کنیم و چرا فرصتی برای استراحت و تجربه یک فضای جدید روی پل وجود نداشته باشد؟ این ایده در ذهنم ماند و زمانی که مسابقه طراحی پل طبیعت برگزار شد، تصمیم گرفتم آن را به اجرا درآورم. اولین چیزی که به ذهنم رسید، این بود که این پل باید در مکانی قرار گیرد که مردم بتوانند روی آن استراحت کنند، با آرامش و بدون عجله روی آن قدم بگذارند و به مناظر اطراف بنگرند. سپس نکتههای دیگری نیز به طرح اضافه شدند، مانند پیچ و خمهای زیاد تا انتهای مسیر دیده نشود و افراد احساس کشف و آزادی عمل کنند.»
اطلاعات تکمیلی پل طبیعت تهران
در ادامه درباره تمام نکات و اطلاعاتی که ممکن است هنگام بازدید از پل طبیعت به کارتان بیاید صحبت کردیم. اطلاعاتی از قبیل آدرس، نحوه دسترسی، ساعت بازدید و... را میتوانید در زیر ببینید.
پل طبیعت کجاست؟
در پاسخ به این سوال که پل طبیعت کجاست باید گفت، این پل در تلاقی بزرگراههای اصلی پایتخت یعنی همت، حقانی، مدرس و رسالت قرار گرفته است. نزدیکترین مترو پل طبیعت را باید حقانی دانست. شما میتوانید آدرس لوکیشن پل طبیعت را در زیر مشاهده کنید.
- آدرس پل طبیعت از مسیر 1: تهران، میدان ونک، بزرگراه حقانی، بعد از چهار راه جهان کودک، پارک آب و آتش
- آدرس پل طبیعت از مسیر 2: تهران، بزرگراه حقانی، بعد از پل بزرگراه مدرس، پارک طالقانی
مسیر دسترسی به پل طبیعت
گردشگران میتوانند هم با خودروی شخصی، هم با مترو و اتوبوس و هم با تاکسی خود را به پل طبیعت تهران برسانند. در ادامه نحوه دسترسی با هر کدام از این وسایل را بررسی خواهیم کرد:
دسترسی به پل طبیعت با ماشین
شما از دو مسیر میتوانید با خودروی شخصی یا تاکسی خود را به پل طبیعت تهران برسانید:
دسترسی از ورودی پارک آب و آتش: برای اینکه از طریق پارک آب و آتش به پل طبیعت دسترسی پیدا کنید لازم است به خیابان آفریقا، نرسیده به چهار راه جهان کودک بروید. سپس از قسمت انتهایی کوچه ژوبین وارد پارک آب و آتش شوید تا به آمفی تئاتر برسید، بعد از آن با کمی پیادهروی به پل معروف خواهید رسید.
دسترسی از ورودی پارک جنگلی طالقانی: این مسیر راه دیگری برای دسترسی به پل طبیعت با ماشین بوده، برای رسیدن به این پل از ورودی پارک جنگلی لازم است از غرب به قسمت شرق بزرگراه حقانی بروید. هنگامی که ماشین را در پارکینگ پارک جنگلی طالقانی پارک کردید با کمی پیادهروی به پل طبیعت میرسید.
دسترسی به پل طبیعت با مترو
برای دسترسی به پل طبیعت با مترو تهران باید خود را به ایستگاه مترو حقانی برسانید و هنگام پیاده شدن از قطار به سمت بوستان طالقانی بروید. در این مسیر شما از یک پیادهروی چوبی که به همین منظور تعبیه شده خواهید گذشت و پس از آن به پل طبیعت میرسید. فاصله مترو حقانی تا پل طبیعت کوتاه است و به همین دلیل از پیادهروی آن خسته نخواهید شد.
هزینه ورودی پل طبیعت
برای بازدید از پل طبیعت نیاز به پرداخت هیچگونه هزینهای نیست. زیرا بازدید از این جاذبه تاریخی رایگان است.
ساعت کار پل طبیعت تهران
ساعت کاری پل طبیعت تهران از ۱۲ ظهر تا ۱۲ شب است. برای بازدید از خود پل ۳۰ الی ۴۵ دقیقه کافی است و البته میتوانید زمان بیشتری را در این پارک برای عکاسی و شکم گردی صرف کنید.
مشخصات اصلی پل طبیعت
پل طبیعت 300 متر طول دارد و عرض آن در برخی از بخشها 6 متر است و در بیشترین حالت خود به 13 متر میرسد. حدود 730 متر مربع از مساحت کلی این پل به فضای سبز اختصاص یافته است. همچنین مساحت رستورانها و کافیشاپهای این جاذبه در مجموع به 480 متر مربع میرسد.
بزرگترین دهانه پل طبیعت تهران در حدود 90 متر طول داشته و طول کوچکترین دهانه آن نیز 20 متر است. وزن بدنه این پل در حدود 2 هزار تن بوده و از به هم پیوستن 14 هزار قطعه از جنس فولاد ساخته شده است. امنیت اپل طبیعت بسیار بالا بوده و توانایی مقاومت در برابر زلزلههای 7 ریشتری را نیز دارد. مشخصات کلی این پل به شرح زیر است:
- سال ساخت: از سال 1388 تا 1393
- تعداد طبقات: 3
- طول: 300 متر
- ارتفاع پل طبیعت از سطح زمین: 40 متر
- مساحت: 7950 متر مربع
- هزینه ساخت: در حدود 18 میلیون دلار
- معمار: خانم لیلا عراقی
معماری پل طبیعت
پل طبیعت از سه طبقه تشکیل شده که طبقه اول 1450، طبقه دوم 2870 و طبقه سوم 571 متر مربع وسعت دارد. این سازه غولآسا 300 متر طول و وزنی بالغ بر 2000 تن دارد که همچنین لقب بزرگترین پل غیرخودرویی ایران هم شناخته میشود. مساحتی که برای این پل در نظر گرفته شده حدود 7000 متر مربع است که حدود 720 مترمربع از آن برای فضای سبز و 480 مترمربع برای رستورانها و کافی شاپها است پنج ایده که برای این پل پیاده سازی شده به شرح زیر هستند:
- اتصال دو پارک (آب و آتش به طالقان)
- داشتن نیمکت و سازههایی نظیر رستوران، کافی شاپ
- مسیر پیج و خمی که باعث جذابیت این پل شده
- وجود درخت در اطراف پل و آسیب نزدن به محیطزیست
- سه طبقه و بزرگ بودن سازه که نشان دهنده عدم ایستایی پل است.
طبقات پل طبیعت
پل طبیعت دارای 3 طبقه است که توسط چندین راه پله به یکدیگر متصل شدهاند، در این بخش از مقاله به بررسی امکانات موجود در طبقات پل خواهیم پرداخت:
طبقه اول پل طبیعت
مساحت طبقه اول پل طبیعت در حدود 1450 متر مربع است، کنارههای این طبقه با دیوار شیشهای پوشانده شده است. از امکانات موجود در طبقه اول این پل میتوان به رستوران، کافی شاپ و گالریها اشاره کرد.
طبقه دوم پل طبیعت
این طبقه مکان مناسبی برای عبور و مرور افراد بوده و مساحت آن در حدود 2870 متر مربع است. دو سکوی تماشا در بخش شمالی و جنوبی طبقه دوم وجود دارد که مکان مناسبی برای تماشای مناظر اطراف و عکاسی محسوب میشود. روزانه هنرمندان بسیاری برای خلق آثار هنری مانند نقاشی از مناظر اطراف به سکوهای موجود در این طبقه مراجعه میکنند. در این طبقه فضای سبز زیبایی وجود دارد که بازدید از آن خالی از لطف نیست.
طبقه سوم پل طبیعت
مساحت طبقه سوم این پل در حدود 571 متر مربع است. این طبقه بهترین مکان برای مشاهده مناظر اطراف محسوب میشود، همچنین لازم است بدانید طبقه سوم، بهترین مکان برای گرفتن عکسهای یادگاری است. بیشتر کسانی که برای گرفتن عکس از پل طبیعت تهران به این سازه مراجعه میکنند، عکس خود را در طبقه سوم میگیرند.
طراح پل طبیعت
پل طبیعت که امروزه به عنوان یکی از جاهای دیدنی تهران شناخته میشود، توسط لیلا عراقیان و علی رضا بهزادی طراحی شده که به خاطر آن جوایز بینالمللی هم دریافت نمودهاند. این پل در لیست 5 انتخاب برتر 300 معماری برجسته قرار دارد و در مسابقه معماری شهری رتبه A+ را در سال 2015 دریافت کرده است. از دیگر جوایز پل طبیعت میتوان به انتخابش به عنوان سازه برتر فولادی ایران در سال 1392 اشاره کرد.
این سازه همچنین در سال 1393 جایزه خشت طلایی را دریافت کرده است. همچنین از پل طبیعت به عنوان ششمین پل برتر ایران نام میبرند. از دیگر جوایز این سازه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- 1395 : رتبه دوم نوآوری در سی امین جشنواره بین المللی خوارزمی
- 1395 : دریافت جایزه معماری آقاخان
- 1394 : جایزه معماری برای فضای عمومی
- 1394 :جایزه MEIDAA
- 1394 :جایزه نقره IPMA
مراحل ساخت پل طبیعت
در گذشتهای نه چندان دور، بخش غربی و شرقی بزرگراه مدرس توسط 2 پل عابر پیاده به یکدیگر متصل بودهاند. در آن سالها شهرداری این منطقه قصد داشت با ترکیب این دو پل عابر، یک پل چند منظوره احداث کنند، همین امر سبب شد که شرکت نوسازی منطقه عباسآباد مسابقهای برای طراحی بهترین پل چند منظوره برگزار کند. قوانین شرکت در این مسابقه به شرح زیر بود:
- رعایت استانداردهای محیطزیست در طراحی پل
- وجود چندین جاذبه تفریحی و گردشگری در پل
در طی برگزاری این مسابقات طرحهای بسیاری برای این شرکت ارسال شد و در نهایت از بین چهار طرح برتر، طرح خانم لیلا عراقیان انتخاب گردید. ساخت پل طبیعت در سال 1389 آغاز شد و به دلیل تحریمها و مشکلات پیش رو چندین سال به تاخیر افتاد و سرانجام در تاریخ 30 مهر 1393 افتتاح گشت.
طبیعت در پل طبیعت!
طراحی یکپارچه و هماهنگ پل با محیطزیست باعث شده تا این سازه به نام «پل طبیعت» شهرت یابد. طراحی شبیه به درختی با شاخههای درهم تنیده است و در ساختار آن اصول سازگاری با محیط طبیعی به طور کامل رعایت شده است. ستونهای پل طبیعت در نقاطی انتخاب شدهاند که کمترین تأثیر منفی روی محیطزیست را داشته باشند. نمونه این نوع پل در پارکهای ملی و طبیعی کشورهای مختلفی مانند فرانسه، هلند، کانادا، بلژیک، استرالیا و مالزی ساخته شده است. همچنین، کفپوشهای چوبی کامپوزیت استفاده شده در ساخت پل، قابلیت بازیافت صد درصدی را دارند و به محیطزیست هیچ آسیبی وارد نمیکنند.
تفریحات پل طبیعت چیست؟
در پل طبیعت تهران تفریحات زیادی برای انجام دادن وجود دارد که برخی از آنها به شرح زیر هستند:
لذت غذا خوردن در پلی از جنس طبیعت
تا به حال به صرف یک وعده غذا بر روی پلی مرتفع فکر کردهاید؟ پل طبیعت این امکان را برای شما فراهم کرده است. در بخشهای مختلف این پل چندین رستوران، فود کورت و کافیشاپ وجود دارد که انواع غذاهای خوش طعم و باکیفیت ایرانی و بینالمللی را برای گردشگران سرو میکنند.
عکاسی در پارک آب و آتش
معماری سازه اصلی این پل بسیار تماشایی بوده و سوژه منحصر به فردی برای عکاسی محسوب میشوند، همچنین افراد از روی این پل میتوانند عکسهای بسیار زیبایی از مناظر اطراف پل ثبت کنند. وجود دو پارک طالقانی و آب و آتش در ابتدا و انتهای این پل باعث زیبایی هرچه بیشتر عکس پل طبیعت خواهد شد. پل چوبی موجود در پارک طالقانی مکان بسیار مناسبی محسوب میشود.
تماشای مناظر اطراف پل طبیعت
ارتفاع 40 متری این پل از سطح زمین و موقعیت مکانی مناسب آن، باعث شده است که افراد بتوانند از روی پل طبیعت مناظر بسیار زیبایی از پایتخت ایران را مشاهده کنند. از مناظر قابل مشاهده بر روی این پل میتوان به درختان سرسبز پارک طالقانی، کوه دماوند و همچنین بزرگراه های مدرس، حقانی، رسالت و همت اشاره کرد.
بهترین زمان بازدید از پل طبیعت چه فصلی است؟
پل طبیعت یکی از مکانهایی بوده که شما در فصل زمستان و در پایتخت میتوانید به گردش در آن بپردازید. همچنین در این فصل میتوانید بر فراز بزرگراه مدرس بروید و عکسهای زیبایی در شب و روز از این سازه بگیرید. عکس های پل طبیعت تهران در شب به همان اندازه عکس پل طبیعت در روز جذاب است. پل طبیعت در فصل بهار و تابستان جلوهای دیگری دارد. به دلیل قرارگیری میان دو بوستان، شما هنگام گردش در این دو فصل طبیعت فوقالعادهای را مشاهده خواهید کرد. همچنین برنامههای فرهنگی و تفریحی بسیاری در این فصول برگزار میشود که میتوانید با فرزندان و خانواده خود به تماشای آنها بروید.
کافهها و رستورانهای پل طبیعت تهران
تعداد زیادی کافه و رستوران در پل طبیعت و اطراف آن وجود دارد. با توجه به تعداد بالای این فودکورتها، انواع ذائقهها و سلیقهها میتوانند در این مکان غذا میل کنند. برخی از رستورانها و کافههای اطراف آن به شرح زیر است:
- فودکورت پل طبیعت
- کافه رستوران VIP
- رستوران ملل
- کافه میان
- کافی شاپ قهوه تلخ
پل طبیعت در شب!
پل طبیعت یکی از پاتوقهای مردم تهران برای گردش شبانه است. تماشای بزرگراه مدرس از بالا، نورپردازی فوقالعاده، کافهها و رستورانها و دیگر امکانات این پارک افراد زیادی را به سوی آن میکشاند. مهمتر از همه آرامشی که در شب در پل طبیعت وجود دارد، در هیچجای دیگر وجود ندارد. بهطوری که هنگام برگشت از این پل شما احساس سبکی و آرامش خاصی را تجربه میکنید.
جاهای دیدنی نزدیک پل طبیعت تهران
پل طبیعت به دلیل قرارگیری در میان چند بزرگراه باعث شده با جاذبههای دیدنی و گردشگری دیگر تهران نیز ارتباط داشته باشد و بتوان از پل طبیعت به راحتی به آنها دسترسی پیدا کرد. از سری جاذبههای دیدنی نزدیک این سازه میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- باغ کتاب تهران
- پارک پرواز
- موزه پل طبیعت
- بام لند
- آبشار تهران
- پارک پردیسان
آلبوم تصاویر پل طبیعت تهران
چرا باید از پل طبیعت تهران بازدید کنیم؟
در این مطلب همه چیز را درباره پل طبیعت تهران بررسی کردیم. درباره فلسفه طراحی و معماری آن صحبت کردیم و جاذبهها و رستورانهای اطراف آن را نیز معرفی کردیم. اگر ساکن شهر تهران هستید و یا برای سفر به پایتخت آمادهاید، حتما زمانی را هم برای بازدید از این جاذبه کنار بگذارید و دلایلی که باعث شده پل طبیعت بهعنوان یکی از اصلیترین جاذبههای گردشگری تهران شناخته شود را از نزدیک ببینید. اگر نکته دیگری درباره این سازه وجود دارد که در این مقاله بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بهره ببرند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.