امام زاده هاشم

زمان مطالعه: 3 دقیقه
بروزرسانی: 1403/05/07
بازدید: 245819

امامزاده هاشم در مرتفع ترین نقطه جاده هراز و در گردنه ای به همین نام قرار دارد که پر رفت و آمد بودن هراز علاوه بر کارکرد اصلی مذهبی و زیارتی، زمینه ساز بروز کارکردهای گوناگون اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شده و توقف‌گاه مناسبی را برای زائران و مسافران آماده نموده است. هرکس حتی اگر یک بار به این مکان رفته باشد، حتما از غذاهاو نوشیدنی های معروف امامزاده هاشم اطلاع دارد که از مهمترین آنها  چای، آش و عدسی های خوش طعم این مکان است. در ادامه با این مکان مذهبی و گردشگری بیشتر آشنا می شویم.

امامزاده هاشم

معرفی امامزاده هاشم واقع در جاده هراز

گردنه امامزاده هاشم در گویش مازندرانی «بژم مشاء» نامیده می‌شود. واژه «بژم» به‌معنی گردنه و «مشاء» نام یکی از روستاهای دماوند است. یکی از بناهای قدیمی و کهن سال در این منطقه است که قدمت ساختمان اصلی آن به دوران صفویه برمیگردد. ساختمان امامزاده هاشم با شماره ثبت 617 در تاریخ 23 اسفند ماه سال 1345 به عنوان یک آثار ملی در ایران به ثبت رسیده است. بناهای اطراف آن به مرور تخریب شدند و فضای اطراف گسترش پیدا کرد. در حال حاضر بیش از 1000 متر فضای مفید در دسترس بنای امامزاده است. امامزاده هاشم را آرامگاه «هاشم بن حسن بن یحیی بن حسین بن طباطبا بن ابراهیم بن اسماعیل بن ابراهیم بن حسن مثنی بن حسن مجتبی بن علی بن ابیطالب»، از نوادگان حسن مجتبی، امام دوم شیعیان می دانند. هاشم یکی از 14 فرزند حسن بن یحیی به همراه تعدادی از برادران خویش در زمان عبدالملک بن مروان از بغداد به سمت ایران آمدند که هاشم به همراه برادرانش حارث و هادی از سوی کوه‌های دماوند به سمت مشهد راهی شدند. حارث و هادی در مشاء کشته شدند که اکنون در مقبره ای با نام امامزاده دوبرار آرمیده‌اند. هاشم در راه پیوستن به امام رضا (ع) با جراحت فراوان، خود را با اسب به گردنه مشاء می‌رساند و در همان‌ جا دفن می‌شود. از نظر موقعیت جغرافیایی، امامزاده هاشم در نوک کوه و روبروی امامزاده دوبرار در پایین کوه قرار دارد.

جاده هراز - با کلیک بر روی لینک با یکی از زیباترین جاده های جهان آشنا شوید.

کوهستانی‌ بودن منطقه و قرار گرفتن امامزاده در این مکان پر رفت‌ و آمد باعث به وجود آمدن توقفگاهی مناسب برای مسافران و ایجاد چندین موقعیت شغلی مناسب شده است. این مکان همیشه چند درجه خنک تر از باقی جاها است و زمستان های سختی دارد و بهتر است لباس های گرم برای خودتان فراموش نکنید. بهترین زمان برای رفتن به آن تابستان است تا بیشترین لذت را از هوای خنک و فوق العاده آن ببرید. همچنین امامزاده دارای امکاناتی برای مسافرین است که عبارتند از پارکینگ یک‌هکتاری، زائرسرا با 16اتاق، مخابرات، رستوران، سرویس بهداشتی، اورژانس و بازارچه.

امامزاده هاشم در کجای جاده هراز است؟

بازسازی های امامزاده هاشم

در سال‌های اخیر، بر سر مالکیت امامزاده مناقشه‌ای بین دو شهرستان دماوند و آمل برپاست. این امامزاده در نقشه سازمان نقشه‌برداری کشور در نزدیکی کتل امامزاده هاشم از توابع دهستان بالا لاریجان شهرستان آمل قرار دارد و هم‌اکنون مدیریت و ادارهٔ این امامزاده بعهدهٔ اوقاف شهرستان دماوند می‌باشد. بنای فعلی آرامگاه امامزاده هاشم و حسینیه مجاور آن، ساختمانی سنگی است و داخل آرامگاه آینه‌کاری شده‌است و دو منبت معرق شده نیز در ضلع شمالی و جنوبی آن قرار دارد جلوه خاصی به آن بخشیده. فضای داخل امامزاده آینه‌کاری شده که البته کامل کردن این آینه‌کاری حدود هشت سال طول کشیده است و در سال 1386 به پایان رسید. ضریح امامزاده طلایی‌رنگ و چهار وجهی است. داخل ضریح و روی سنگ قبر، قرآن 200 ساله قرار گرفته است. البته قبلا داخل امامزاده سنگ قبر وجود نداشت و پس از سه بار بازسازی بقعه در آن ساخته شد. در برخی منابع از کاروانسرایی نام برده شده است که دارای اتاق کوچکی بوده و تنها پذیرای چند نفر بوده و آن را امامزاده هاشم می نامیدند. امروزه اثری از این کاروانسرا به چشم نمی خورد.

کوه دماوند - بر روی لینک مورد نظر کلیک کنید و با بلنترین کوه ایران آشنا شوید.

فاصله تهران تا امامزاده هاشم

امامزاده هاشم جاده هراز در حوزه استحفاظی استان مازندران، در بخش لاریجان شهرستان آمل واقع شده است و بر فراز گردنه امامزاده هاشم جاده هراز، در 60  کیلومتری شمال‌ غرب تهران قرار دارد.

آدرس امامزاده هاشم

امامزاده هاشم در 60 کیلومتری شمال غرب تهران(جاده هراز)، در بالاترین نقطه مشرف به دماوند و دشت مشاء واقع شده است.
استان تهران، شهرستان دماوند، بخش مرکزی، شهر دماوند، جاده هراز

کوه دماوند - بر روی لینک مورد نظر کلیک کنید و با بلنترین کوه ایران آشنا شوید.

تاکنون هیچ نظری ثبت نشده است

مجله گردشگری

مشاهده همه مقالات
امتیاز 4.5 از 5 | از 102 کاربر