با وجود اینکه گرجستان کشوری اروپایی به حساب میآید اما اصلیترین قوانین آن به کشورهای آسیایی بیشتر شباهت دارد. به طورر مثال میتوان به نقش قضات در این کشور اشاره کرد. در هر دو کشور قاضیها در نقش مفسران قانون عمل میکنند. در واقع این افراد قدرت کمی در تعیین قوانین دارند و بیش از هر چیز اجرا کننده هستند. البته وجوه تمایزی هم بین قوانین گرجستان با کشورهای آسیایی از جمله ایران وجود دارد. به طور مثال میتوان به این موضوع اشاره کرد که در ایران قوانین بر اساس دین اسلام وضع شدهاند. این در حالیست که در گرجستان با وجود نفوذ بالای مسیحیت در بین مردم و حکومت، تمامی قوانین به صورت سکولار هستند. در ادامه بیش از پیش با قوانین این کشور آشنا میشویم. اما قبل از هرچیز باید قدری با این کشور آشنا شوید.
گرجستان را بیشتر بشناسید!
گرجستان کشوری زیبا و پیشرفته با جاذبههای گردشگری فراوان است که در مرز میانی اروپا و آسیا واقع شده است با این حال در زمره کشورهای شرق اروپا قرار میگیرد. تفلیس پایتخت این کشور صنعتی و باتومی زیباترین شهر ساحلی گرجستان است که همه ساله پذیرای تعداد بسیار زیادی از ایرانیان جهت تفریح و گردشگری است. گرجستان آب و هوای مطبوع و کوهستانهای زیبایی دارد. مردم گرجستان با آداب و سنن کشورهای آسیایی تداخل بسیاری داشته و مردمانی بسیار مهمان نواز هستند. موقعیت مناسب جغرافیایی و همچنین صنعتی بودن این کشور در کنار نحوه رفتار با مسافران خارجی و به خصوص ایرانیان از جمله مهمترین علل محبوبیت این مقصد مهاجرتی در میان مردم جهان و بهویژه ایرانیان است. با همدیگر مهمترین قوانین حاکم بر این کشور برای مهاجران خارجی را مرور میکنیم.
قانون اساسی گرجستان شامل چه مواردی میشود؟
قانون اساسی گرجستان همانند قانون اساسی در سایر کشورها عالیترین قانون مدون در این کشور است. قانون اساسی گرجستان در بیست و چهارم اوت سال ۱۹۹۵ میلادی توسط پارلمان این کشور به تصویب رسید و از هفدهم اکتبر همان سال به اجرا در آمد. این قانون در سال ۱۹۹۲ جایگزین فرمان قدرت حکومتی شد.
در پی تدوین قانون اساسی گرجستان دادگاهی نیز تحت همین عنوان در سال ۱۹۹۶ تشکیل شد. این دادگاه یک نهاد قضایی است که به شیوه اجرای قوانین اساسی کشور گرجستان نظارت میکند. قانون اساسی گرجستان بر طبق مصوبات جدید متشکل از یک مقدمه، یک بخش اصلی، قسمت موازین انتقالی، ۱۱ بخش و ۱۲۱ اصل است.
قوانین گرجستان برای مسافران خارجی
رعایت نکردن برخی از قوانین گرجستان میتواند تبعات سنگینی برای مسافران داشته باشد. در صورت عدم رعایت قوانین، دیپورت شدن از گرجستان یا حتی مجازات زندان در این کشور برای مسافران وجود دارد. کشور گرجستان نیز برای مسافران خارجی قوانین ویژهای تدوین نموده است که به عنوان یک فرد ایرانی باید قبل از مهاجرت و مسافرت به گرجستان از آنها اطلاع داشته باشید. این قوانین عبارتند از:
- ممنوعیت حمل ساکهای دستی در پرواز به سمت گرجستان
- ممنوعیت همراه داشتن انواع داروهای آرامبخش حتی کدئین و استامینوفن بدون گواهی پزشکی
- عدم همراه داشتن هرگونه قرص ترک اعتیاد، مواد روانگردان، مواد مخدر و یا سلاحهای سرد و گرم
- عدم تجاوز وزن کالاهای شخصی و غیر تجاری توسط مهاجران از صد کیلو گرم
- قوانین ورود و خروج کالا به گرجستان توسط اشخاص عادی
معمولاً افراد در زمان مسافرت به یک کشور ممکن است وسایلی را به آنجا حمل نموده و یا وسایل را از کشور مورد نظر به ایران و کشور ثالث ببرند. در این خصوص باید موارد زیر را رعایت کنید:
- کشور گرجستان اجازه حمل بیش از ۲۰ بسته سیگار را به افراد نمیدهد و در غیر اینصورت شما تحت پیگرد قانونی قرار خواهید گرفت.
- خروج صنایع دستی و هنری گرجستان به عنوان سوغاتی و مواردی از این قبیل صرفاً با کسب اجازه از وزارت فرهنگ و دریافت مجوز از این وزارت امکانپذیر است.
- خروج ارز محلی گرجستان هیچگونه محدودیتی ندارد اما خروج ارز خارجی تنها تا سقف ۵۰۰ دلار امکان پذیر است.
- برای حمل وسایل شخصی و غیر تجاری با وزن بیش از ۲۰ کیلوگرم به ازای هر یک کیلو باید به میزان یک واحد از پول گرجستان مالیات پرداخت کنید.
- خروج از گرجستان مشمول پرداخت هیچگونه مالیاتی نمیباشد.
- حیوانات خانگی باید حتماً تحت معاینات و آزمایشات پزشکی قرار گرفته باشند و گواهی سلامت و گذرنامه حیوان خانگی را داشته باشند.
عدم رعایت قوانین کشور گرجستان و دیپورت شدن مسافران خارجی
همانطور که گفتیم کشور گرجستان از جمله مقاصد گردشگری و مهاجرتی جهان است که به سادگی قوانین مربوط به دیپورتی را بر روی مسافران خارجی اجرا میکند. عدم رعایت قوانین فوق و دیگر قوانین مدنی و اجتماعی در کشور گرجستان و همچنین عدم تکمیل بودن مدارک مسافرت به این کشور از جمله مهمترین علل دیپورت مسافران ایرانی در طول سالیان گذشته بوده است. یکی از مهمترین مواردی که منجر به برخورد سختگیرانه دولت گرجستان با مسافران ایرانی در سالیان اخیر شده بود، اخذ بلیط یکطرفه توسط بسیاری از ایرانیان بوده است. بهتر است پیش از مسافرت به این کشور، تمامی قوانین مربوط به مهاجرت، اقامت و مسافرت به گرجستان را مطالعه نموده و تمامی تلاش خود را جهت عدم تخطی از آنها به کار گیرید. گرجستان از جمله کشورهایی است که استقبال مناسبی از مهاجران ایرانی به عمل آورده و شرایط مناسب زندگی را برای آنها فراهم نموده است. بهتر است با رعایت قوانین مدنی و اجتماعی و بخصوص احترام به قانون اساس و قوانین مربوط به سرمایه گذاری و دیگر قوانین موجود در این کشور، مسیر پیشرفت را برای خود و دیگر ایرانیان هموار نماییم.
معرفی 6 راه مهاجرت به گرجستان توسط ایرانیان
قوانین مهاجرت به گرجستان با توجه به شیوه مهاجرتی بررسی میگردد. کشور گرجستان روشهای مختلفی جهتپذیرش اقامت ایرانیان در این کشور مقرر نموده است و ایرانیان میتوانند به یکی از طرق ذیل مجوز مهاجرت و اقامت در گرجستان را دریافت نمایند. این شیوهها عبارتند از:
- مهاجرت از طریق تحصیل
- مهاجرت کاری
- سرمایه گذاری در گرجستان
- اقامت دائم در گرجستان از طریق ازدواج
- کسب اقامت گرجستان از طریق تولد فرزند در آنجا
- پناهندگی
قوانین عمومی درج شده در مطالب پیشین بر تمامی شیوههای ورود و اقامت به گرجستان حکمفرما است. امروزه متداولترین شیوه کسب اقامت در گرجستان برای ایرانیان استفاده از شیوههای تحصیلی و مهاجرت کاری است با این حال دریافت اقامت از طریق سرمایه گذاری راحتترین شیوه دریافت اقامت در این کشور میباشد.
کدام قوانین گرجستان سختگیرانهتر اعمال میشود؟
میزان سختی اعمال قوانین در گرجستان به نوع جرم و حوزه قضایی بستگی دارد. به طور کلی، می توان گفت که سیستم حقوقی گرجستان در حال گذار است و به طور فزاینده ای بر اساس استانداردهای بین المللی حقوق بشر بنا شده است.
با این حال، هنوز هم برخی از چالش ها در زمینه اجرای قانون وجود دارد. به عنوان مثال، فساد در سیستم قضایی گرجستان همچنان یک مشکل است و دسترسی به عدالت برای افراد فقیر یا حاشیهنشین ممکن است دشوار باشد.
در اینجا برخی از جزئیات بیشتر در مورد اعمال قوانین در گرجستان آمده است:
- جرایم جنایی: گرجستان قوانین سختی برای جرایم جنایی مانند قتل، تجاوز جنسی و قاچاق مواد مخدر دارد. مجازات این جرایم می تواند شامل حبس ابد، حتی مجازات اعدام برای جرایم خاص باشد. با این حال، در سالهای اخیر گرجستان به طور فزایندهای از مجازات اعدام استفاده نکرده است.
- جرایم کوچک: گرجستان قوانین نسبتاً سختی برای جرایم کوچک مانند سرقت، جیب بری و خرابکاری دارد. مجازات این جرایم می تواند شامل حبس، جریمه نقدی یا خدمات اجتماعی باشد.
- قوانین ترافیک: گرجستان قوانین ترافیکی سختی دارد و رانندگی در حالت مستی، سرعت غیرمجاز و رانندگی بدون گواهینامه جرایم جدی محسوب می شوند. مجازات این جرایم می تواند شامل جریمه نقدی، توقیف وسیله نقلیه و حتی حبس باشد.
- قوانین مواد مخدر: گرجستان قوانین سختی برای مالکیت، استفاده و قاچاق مواد مخدر دارد. مجازات این جرایم می تواند شامل حبس ابد، حتی مجازات اعدام برای جرایم خاص باشد. با این حال، در سالهای اخیر گرجستان به طور فزایندهای از مجازات اعدام استفاده نکرده است.
مهم است که توجه داشته باشید که این فقط یک نمای کلی از اعمال قوانین در گرجستان است. قوانین خاص و مجازات ها می تواند بسته به شرایط خاص جرم متفاوت باشد. اگر در مورد سیستم حقوقی گرجستان سوالی دارید، توصیه می شود با یک وکیل محلی مشورت کنید.