پارک ها یکی از بهترین مناطق شهری هستند که انسان می تواند برای دریافت یک انرژی مضاعف به آنجا رفته و حال و هوایی تازه کند. در این میان پارک هایی که به صورت هدفمند طراحی شده اند و یک قدمت دیرینه دارند از ارزش والایی برخوردار هستند. در این خصوص می توان به پارک شفق اشاره کرد که به عنوان یکی از محبوب ترین پارک های ایرانی در تهران شناخته می شود.
پارک شفق تهران
پارک شفق یا همان بستان شفقی، یکی از بهترین سازه های مربوط به دوران پهلوی دوم است. پیش از اینکه پارک شفقی طراحی و ساخته شود زمین های اطراف آن توسط فردی به نام مستوفی الممالک آباد گردید و درختان بسیاری در آنجا کاشته شد؛ اما بعدها زمین های اطراف میان کارمندان دولت تقسیم گردید و تنها بخش کوچکی از آن ها باقی ماند که امروزه به عنوان پارک شفق شناخته می شود. این پارک در سال 1382 با شماره 10855در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پارک شفق کجاست؟
پارک شفق در خیابان جمالدین اسد آبادی یا همان خیابان یوسف آباد قرار دارد. وارد کوچه نوزدهم که به کوچه شهید قنبری معروف است بشوید می توانید به راحتی پارک را مشاهده کنید.
طراحی پارک شفق و تحلیل معماری پارک شفق
طراحی این پارک توسط فردی به نام کامران دیبا و با همراهی و هم یاری یک بانوی ایرانی به نام فرح دیبا صورت گرفته است. معماری و مهندسی این پارک هم توسط کامران دیبا صورت گرفت.
کامران دیبا در زمان طراحی و معماری این پارک توجه ویژه ای به سراشیبی ها و محل کاشت درختان داشته است. به عنوان مثال از نقاطی که شیب زمین اوج می گیرد برای طراحی پله ها و سرسره ها استفاده کرده و در نقاط پایین تر محل مناسبی برای بازی کودکان ایجاد نموده است که احتمال سقوط و آسیب آن ها را به حداقل ممکن می رساند.
ویژگی های پارک شفق
سبک کلی پارک از سبک پارک های فرانسوی الهام گرفته شده است، اما معماری بخش های داخلی حاصل ترکیب معماری ایتالیایی و باغ های ایرانی است. غیر هم سطح بودن زمین پارک که باعث شده است بریدگی هایی در مناظر مختلف دیده شود مهم ترین ویژگی پارک شفق در تهران هستند. بد نیست بدانید که این پارک پیش از اینکه به چنین جاذبه ای مبدل شود محلی برای دفن زباله های مردم اطراف بود، اما مهندس دیبا توانست با هنر و سلیقه خود از چنین زمین مرده ای یک جاذبه گردشگری ارزشمند بسازد.
فرهنگسرای شفق هم نام ساختمانی است که در این پارک قرار دارد و در واقع محل زندگی و سکونت مهندس دیبا بوده است. این ساختمان در حال حاضر با کمترین تغییرات ممکن به یک فرهنگسرا تبدیل شده است.
در کنار این موارد باید به وجود سکوها، آبنماها، مجسمه ها و میدان هایی به سبک ایتالیایی اشاره کرد. مهم ترین ویژگی و خصوصیت پارک شفق ارتباط مناسب انسان و طبیعت و القای این حس در میان گردشگران است.
مجسمه های پارک شفق
چندین مجسمه در پارک شفق وجود دارند که از لحاظ اندازه تقریبا همانند یک انسان واقعی هستند. این مجسمه ها بخشی از ارتباط مسالمت آمیز انسان با طبیعت را نشان می دهند. برای تماشای مجسمه های باغ شفق باید خود را به مقابل فرهنگ سرا برسانید. استفاده از طراحی این مجسمه ها هم برگرفته از سبک پارک سازی در کشور فرانسه است.
چطور به پارک شفق برویم؟
شما می توانید با مترو یا خط بی آر تی به پارک شفق بروید. اگر مترو را انتخاب می کنید هر کدام از ایستگاه های میرزای شیرازی و میدان جهاد در خط قائم – آزادگان شما را به بستان شفقی می رسانند.
اگر بی آر تی را انتخاب می کنید خط های ولیعصر شما را به این پارک می رسانند. شاید هم می خواهید با خودروی شخصی به این پارک بروید. در این صورت باید از بزرگراه کردستان و خیابان شهید گمنام به سمت خیابان جمال الدین اسد آبادی بروید تا به این پارک برسید.