یکی از قدیمی ترین و مشهورترین مکان های توریستی شهر مشهد، پارک کوه سنگی می باشد. دلیل نامگذاری این پارک این است که این در مکان، دو کوه مشرف به شهر وجود دارد و شهر میان این کوه قرار گرفته است. این پارک زیبا در جنوب غربی شهر مشهد قرار گرفته و در انتهای خیابان کوهسنگی واقع در همین منطقه، واقع شده است. بعد از پارک ملت در شهر مشهد، پارک کوه سنگی بزرگ ترین پارک مشهد می باشد؛ این بوستان زیبا، بعد از آرامگاه امام رضا (ع) و آرامگاه فردوسی در توس مشهد، سومین منطقه ی گردشگری استان خراسان رضوی، از نظر بازدید و تعداد توریست سالانه می باشد. کوهسنگی مشهد به دلیل آب و هوای پاک و معادلش در شهر مشهد معروف است و معمولا خود بومیان این منطقه نیز در آخر هفته ها به این پارک می آیند و از تعطیلات خود لذت می برند. این مرکز تفریحی می تواند برای هر گروه سنی جذاب و لذت بخش باشد؛ در ادامه قصد داریم به بررسی دقیق تر این مکان گردشگری بپردازیم و شما را با آن آشنا کنیم؛ با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
آشنایی با پارک کوه سنگی مشهد
پارک کوهسنگی یکی از جاهای دیدنی مشهد است که علت نامگذاری آن واقع شدن این پارک در میان دو کوه کم ارتفاع سنگی به نام بینالود است. این دو کوه از بالا به شکل دو مثلث دیده می شوند و ارتفاع کمی دارند. بزرگراه آسیایی با جدا کردن مرزی این دو کوه و همچنین رشته کوه های بینالود، باعث شده است تا این منطقه درون بافت شهری مشهد قرار گیرد. جالب است بدانید که تا سال ۱۳۱۰ هجری شمسی، هیچ گونه تغییری در ساختار و منظره ی این پارک طبیعی ایجاد نشده بود و این مکان یکی از بوستان های طبیعی شهر مشهد به شمار می رفت. مدتی بعد که شاه عباس صفوی در این مکان تاج گذاری کرد، برای اولین بار در پارک کوه سنگی ساختمانی دو طبقه، با حصار های مخصوص ساخته شد. در آن زمان، شهردار وقت میلان دو مجسمه ی شیر و انسان به شهردار مشهد هدیه داد که هر چهار مجسمه از جنس سنگ ساخته شده بودند به این مکان فرستاده شدند. دو مجسمه ی شیر سنگی، تا امروز در کنار در ورودی این پارک قرار دارند و سالم مانده اند، اما دو مجسمه ی انسان، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، از کنار استخر کوهسنگی برداشته شدند. فاز اول ساخت مجموعه ی کوه سنگی، در سال 1376 استارت خورد؛ همچنین فاز دوم مرحله ی ساخت پارک کوه سنگی، در سال 1387 و فاز سوم آن در سال 1398 اجرا شد؛ سومین فاز ساخت و ترمیم این مجموعه، هنوز تمام نشده و در دست اقدام می باشد.
تاریخچه ی پارک کوه سنگی مشهد
به دلیل وجود مکان هایی برای استراحت و تفریح مانند رستوران و کاروانسرا، این پارک تبدیل به یک منطقه ی ییلاقی برای بزرگان مشهد در سال 1310 هجری شمسی شد. هشت سال بعد یعنی در سال 1318، آلمانی ها در این پارک یک ساختمان دو طبقه ساختند که شامل غذاخوری و دیگر امکانات رفاهی برای مردم در آن زمان بود. همچنین آن ها با جدول کشی و نرده کشی این منطقه را به یک پارک طبیعی تبدیل کردند؛ تا سال 1318، کوه سنگی در خارج از شهر مشهد قرار داشت. با گسترش شهر مشهد در طی سال های 1340 تا 1345، شهردار وقت مشهد به دلیل این که می خواست این پارک را به شهر متصل کند، دستور به ساخت خیابان کوهسنگی داد؛ این خیابان باعث می شد تا مردم شهر مشهد بتوانند به راحتی به این پارک بیایند و از مناظر طبیعی آن استفاده کنند. خیابان کوهسنگی که رابطه پارک و شهر بود، در زمان خود از خیابان های استاندارد کشور به شمار می رفت که سازندگان آن، آن را بر طبق اصول مهندسی و شهرسازی ساخته بودند. خیابان کوه سنگی مشهد، تا راه آهن این شهر نیز ادامه دارد و به پارک کوه سنگی ختم نمی شود. شاید بتوان گفت دلیل آنکه این منطقه از پیشرفت و توجه زیادی در گذشته بوده است، این موضوع بوده است که شاه عباس صفوی، مراسم تاج گذاری خود را در منطقه ییلاقی کوهسنگی برگزار کرده است! در آن زمان که این مراسم انجام شده است، پارک کوهسنگی هنوز برای اشرافیان شهر مشهد بوده است و عموم مردم نمی توانستند وارد آن شوند.
امکانات رفاهی پارک کوهسنگی مشهد
به جرات می توان گفت در این پارک برای هر سن و سلیقه ای تفریحی وجود دارد و همه ی افراد با آمدن به این مکان، از تعطیلات و گردش خود لذت خواهند برد؛ اما اگر بخواهیم به برخی از امکانات رفاهی و گردشگری این پارک اشاره کنیم، می توانیم به وجود دریاچه مصنوعی پارک کوه سنگی که در ضلع شرقی پارک قرار گرفته است، وجود رستورانها و کافههای داخل پارک،دو پارک روباز مخصوص کودک، قرار گیری مجتمع پذیرایی کوهسنگی، موزه ی صنایع دستی، گالری چهارسوق هنر و... بپردازیم.
دیدنی های پارک کوهسنگی مشهد
حضور کوه های سنگی بینالود در شهر مشهد و قرار گیری آن ها در این پارک، یکی از زیباترین رخدادهای طبیعی شهر مشهد است. در گذشته به دلیل سختی عبور از این کوه، امکان بالا رفتن از آن فراهم نبود، اما با مرور زمان و توجه مسئولین شهر مشهد از گذشته تا به امروز، این پارک یکی از پارک های کوهستانی ایران است که علاقه مندان به کوهنوردی و صخره نوردی، می توانند از آن بازدید کرده و لذت ببرند؛ دیدن منظره زیبای شهر مشهد از بالای این کوه و در ساعات بعد از ظهر، از زیباترین اتفاقاتی است که مسافران تور مشهد می توانند تجربه کنند. کوه سنگی یک پارک مناسب چهار فصل می باشد و این پارک در هر فصلی چهره و زیبایی های خاص خودش را دارد. به شما پیشنهاد می کنیم اگر به شهر مشهد آمدید، حتما به صرف صبحانه در هوای بسیار خوب این پارک بپردازید! اصلا هم نگران فاصله ی این مکان تا شهر نباشید! همانطور که گفتیم، می توانید به راحتی و با استفاده از وسایل نقلیه ی عمومی به راحتی به این پارک بیایید. در پارک کوه سنگی مشهد، جزیره ی پرندگان، باغ فرهنگی، باغ پذیرایی، باغ سنگی، باغ آرامگاه، باغ ورزشی، باغ موزه ی طبیعی، جزیره ی پرندگان، شهربازی سرباز تابستانی، دیزی سرا ها و رستوران های متعددی وجود دارد؛ در ادامه قصد داریم برخی از دیدنی هایی که در پارک کوه سنگی معروفیت بالایی دارند را معرفی کنیم و به بررسی آن ها بپردازیم:
دریاچه و آبشار های پارک کوه سنگی
در جنوب پارک کوهسنگی، یک دریاچه ی مصنوعی قرار گرفته است که شما می توانید از آن برای قایق سواری و عکاسی استفاده کنید! در دل کوه های این پارک هم آبشار ها و جویبار های طبیعی ای وجود دارند که همگی آن ها از رشته کوه های بینالود سرچشمه می گیرند؛ وجود این آبشار ها و جویبار ها به زیبایی و آرامش این پارک بسیار افزوده است.
مجسمه شیر و سماور سنگی
کمتر کسی است که به کوه سنگی بیاید و با مجسمه ی شیر و سماور موجود در این پارک عکس نگیرد! همان طور که در قسمت تاریخچه ی کوه سنگی بیان شد، مجسمه ی شیر سنگی توسط شهردار وقت میلان به شهردار مشهد هدیه داده شده است؛ این مجسمه ی زیبا و سنگین در ورودی پارک کوه سنگی قرار دارد. هر دوی این مجسمه ها، سوژه های خوبی برای عکاسی گردشگران هستند.
بازار هنر مشهد
در سال 1384 در گوشهای از پارک کوهسنگی بازاری احداث شد که نام بازار هنر مشهد یا بازار هنر خراسان را بر روی آن گذاشتند. بازار هنر خراسان بخشی از مجموعه فرهنگی -تفریحی کوهسنگی را به خود اختصاص داده و نظر بسیاری از گردشگران را به خود جلب کرده است. این بازار 54 مغازه دارد و 13 گروه هنری در آن فعالیت میکنند و ساختههای خودشان را به فروش گذاشتهاند.
موزه بزرگ خراسان
این موزه که در نزدیکی پارک کوه سنگی قرار دارد، به سبک معماری کاخ کلات یا همان کاخ خورشید نادرشاه افشار در مشهد ساخته شده است؛ از موزه ی بزرگ خراسان به عنوان یکی از بزرگ ترین موزه های ایران و حتی خاورمیانه یاد می شود. وجود تالار های تخصصی اشیای تاریخی و مردم شناسی در این موزه، که شامل آثاری مانند ابزارهای سنگی قدیمی، اشیای سفالی شیشه ای و فلزی هستند، از جمله زیبایی های این موزه می باشند. همچنین قطعات قدیمی گچبری و نمونه هایی از نسخ خطی قدیمی بر روی چرم، از جمله مواردی هستند که در این موزه نگهداری می شوند.
آرامگاه میرزا ابراهیم رضوی و بزرگان دوره صفوی
میرزا ابراهیم رضوی از نوادگان امام جواد (ع) است. از او به عنوان دومین و بزرگ ترین واقف سادات رضوی در خراسان یاد می شود. آرامگاه میرزا ابراهیم در دوره ی صفوی و در نزدیکی پارک کوه سنگی بنا شده است. همچنین مقبره ی هفت تن از بزرگان دوران صفویه مانند شیخ اسدالله یزدی، آقا میرزا عسگری رضوی، شیخ سیف اللهی ایسی و تعدادی از مریدان میرزا ابراهیم رضوی، در این کنار مقبره ی میرزا ابراهیم قرار دارند.
جبلالنور، آرامگاه شهیدان گمنام
جبل النور، آرامگاه چند شهید گمنام جنگ تحمیلی است. در سال 1383، پیکر چندین تن از شهدای گمنام جنگ، به این مکان انتقال یافته و همگی آن ها در قله های کوه سنگی دفن شدند. پس از قرارگیری پیکر مطهر این شهدای گمنام، مردم این منطقه بعد ها این کوه را جبل النور نامیدند. علاوه بر مکان های دیدنی ای که در خود پارک کوه سنگی قرار دارند، شما می توانید از جاهای دیدنی اطراف این پارک نیز دیدن کنید؛ در ادامه قصد داریم چند مکان تفریحی و گردشگری در اطراف کوه سنگی را با ذکر فاصله ی آن ها از این پارک را به صورت تیتر وار بیان کنیم: باغ ملک آباد (فاصله از پارک : 3.7 کیلومتر) / خانه ملک (فاصله از پارک : 5 کیلومتر) / آرامگاه نادر شاه افشار (فاصله از پارک : 5 کیلومتر) / بارگاه امام رضا (فاصله از پارک : 6 کیلومتر) / پارک ملت مشهد (فاصله از پارک : 8.3 کیلومتر) / مرکز هنری خراسان / باغ نادری مشهد / گالری چارسوق مشهد / موزه بزرگ خراسان
چگونه به پارک کوهسنگی مشهد برویم؟
این مجموعه در کنار بزرگراه ورودی مشهد یا همان بزرگراه کلانتری قرار دارد. اگر قصد دارید به این پارک زیبا بیایید، می توانید تنها با سوار شدن یک خط تاکسی از مشهد به این مکان برسید؛ همچنین شما می توانید با مترو نیز به این پارک بروید. به این صورت که باید در ایستگاه کاوه یا الندشت پیاده شوید و با حدود 15 دقیقه پیاده روی، به پارک کوه سنگی برسید؛ ایستگاه متروی کوهسنگی، روبروی درب ورودی شرقی این پارک واقع شده است. همچنین شما می توانید از طریق اتوبوس نیز اقدام به آمدن به کوه سنگی کنید. برای این کار لازم است تا از اتوبوس هایی از در ایستگاه زکریا یا خطوط کوهسنگی توقف می کنند، استفاده کرده و سوار آن ها بشوید. ایستگاه اتوبوس کوهسنگی، در خیابان کوهسنگی و در قسمت شرقی این پارک قرار دارد. استفاده از دوچرخه های دولتی که با ارائه ی کارت شناسایی در اختیار مردم قرار می گیرد نیز یکی از راه های رسیدن به کوه سنگی است که می تواند برای هر کسی لذت بخش باشد.
آدرس پارک کوهسنگی مشهد
این پارک در استان خراسان رضوی و در شهر مشهد واقع در میدان شریعتی، انتهای خیابان کوهسنگی واقع شده است. همچنین آدرس معروف دیگر پارک نیز اینگونه است: بزرگراه آسیایی، بعد از میدان جهاد و نرسیده به میدان تلویزیون، سمت راست. خیابان کوهسنگی که شهر را به این پارک متصل می کند، بعد از میدان شریعتی شهر مشهد قرار گرفته است؛ این خیابان مستقیم به خیابان دانشگاه و بعد به خیابان هاشمی نژاد راه می یابد و از آنجا به میدان راه آهن و ایستگاه راه آهن مشهد می رسد.
ساعت کار پارک کوه سنگی
این پارک به صورت شبانه روزی آماده ی پذیرایی از گردشگران محترم است و برای ورود به آن، لازم به پرداخت هیچ هزینه ای نیست؛ اما اگر بخواهید از امکانات گردشگری این پارک مانند موزه ی بزرگ خراسان شهر مشهد بازدید کنید، باید اقدام به خرید بلیت کنید.
تلفن پارک کوه سنگی
شما می توانید برای ارتباط با این بوستان، به شماره تلفن زیر در تماس باشید : 05138400265
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم به بررسی جاذبه های گردشگری پارک کوه سنگی مشهد بپردازیم و همچنین تاریخچه ی آن و دیگر مطالب مرتبط به آن را برای شما شرح دهیم. اگر قصد دارید به شهر مشهد سفر کنید، حتما باید از پارک کوه سنگی نیز دیدن کنید؛ این پارک برای هر بازدید در هر فصلی مناسب است و همه ی افراد با هر سنی می توانند از آن لذت ببرند و اوقات خوشی را در این پارک سپری کنند. به دلیل این که این پارک از حرم امام رضا (ع) فاصله ی زیادی ندارد، شما می توانید این مسافت را پیاده نیز طی کنید.