دریاچه سوان (Sevan) یکی از بزرگترین دریاچههای آب شیرین منطقه قفقاز است که در نزدیکی ایروان قرار دارد. این دریاچه با مناظر چشمنواز، آبوهوای دلپذیر و تفریحات آبی هیجانانگیزش، به محبوبترین و پرطرفدارترین مقصد گردشگری ارمنستان تبدیل شده است. در ادامه این مقاله از وبسایت لحظه آخر، با ما همراه باشید تا با دیدنیها، امکانات، اقامت و تاریخچه دریاچه سوان آشنا شوید.
- مسیر دسترسی؛ دریاچه سوان کجاست؟
- چگونه خود را به دریاچه سوان برسانیم؟
- معرفی دریاچه سوان؛ قلب طبیعت ارمنستان
- بهترین زمان بازدید از دریاچه سوان, انتخاب بهترین آب و هوا
- تفریحات دریاچه سوان ارمنستان؛ از ماهیگیری تا ویک بوردینگ
- امکانات دریاچه سوان؛ از پارکینگ رایگان تا زمینهای ورزشی
- تاریخچه دریاچه سوان؛ از دوران شوروی تا امروز
- پوشش گیاهی و جانواری دریاچه سوان؛ گونههای خاصی از جانوران
- اقامت در دریاچه سوان؛ اقامتی لوکس و راحت
- جاهای دیدنی دریاچه سوان؛ سفری میان تاریخ باستان، طبیعت سرسبز و آرامش روحنواز
مسیر دسترسی؛ دریاچه سوان کجاست؟
دریاچه آب شیرین سوان در کشور ارمنستان، نزدیک به ایروان، در استان گغارکونیک در ارتفاع ۱٬۹۰۵ متری سطح دریا و در پارک ملی سوان قرار گرفته است. برای دسترسی به این جاذبه میتوانید از وسایل حمل و نقل در ارمنستان مانند تاکسی، ون و اتوبوس استفاده کنید. در ادامه میتوانید لوکیشن دریاچه سوان ارمنستان را بر روی نقشه مشاهده کنید.
چگونه خود را به دریاچه سوان برسانیم؟
شاید برایتان سوال باشد چگونه از ایروان به دریاچه سوان برویم؟ فاصله دریاچه سوان تا ایروان حدود 60 کیلومتر است و در ادامه، برخی از راههای دسترسی به این دریاچه را به شما معرفی میکنیم.
- قطار: هرروز 2 قطار از ایستگاه قطار ایروان به دریاچه سوان میروند؛ بنابراین تنها کافی است بلیط ایروان - سوان را تهیه کنید و در ساعت مقرر به ایستگاه قطار بروید. در نظر داشته باشید که سفر با قطار، طولانیترین راه پیش روی شما است و رسیدن از ایروان تا سوان حدود 3 ساعت زمان خواهد برد.
- اتوبوس یا مینیبوس: برای اینکه بتوانید یک سفری ارزان به ارمنستان داشته باشید باید اتوبوس و یا مینیبوس را انتخاب کنید. ایروان 3 ترمینال اتوبوس دارد که تنها از یکی از این ترمینالها، روزانه اتوبوسهایی معروف به (مارشروتکا (Marshrutka)) بهسمت شهر سوان حرکت میکنند. برای دسترسی به دریاچه کافی است به ترمینال شمالی شهر، واقع در بزرگراه ایروان - سوان بروید و سوار اولین اتوبوس شوید. در نظر داشته باشید که مقصد نهایی این اتوبوسها، ترمینال شهر سوان است و برای رسیدن به دریاچه نیاز به کرایه تاکسی از ترمینال تا دریاچه خواهید داشت.
- تاکسی: اگرچه هزینه این روش در مقایسه با دیگر روشها بیشتر است، اما شما را در کمتر از نیم ساعت از ایروان به دریاچه خواهد رساند. به این منظور میتوانید از سامانههای تاکسیرانی مختلف ارمنستان مانند UTaxi، Yandex و GG استفاده کنید و با نصب اپلیکیشن آنها، از هر نقطه شهر ایروان خود را به دریاچه سوان برسانید.
- تور دریاچه سوان: تورهای دریاچه توسط شرکتهای گردشگری مختلف در ایروان برگزار میشوند و با توجه به تعداد نفرات، خدمات و مدت زمان تور، قیمتهای گوناگونی دارند. بدیهی است که هرچه تعداد نفرات بیشتر باشد، هزینه نهایی تور برای هر نفر کمتر خواهد بود.
معرفی دریاچه سوان؛ قلب طبیعت ارمنستان
دریاچه سوان، بزرگترین دریاچه ارمنستان است که مساحتی بالغ بر ۵ هزار کیلومتر مربع دارد. این دریاچه از 2 بخش اصلی به نامهای سوان بزرگ و سوان کوچک تشکیل شده که بخش بزرگتر در جنوب شرقی و بخش کوچکتر در شمال غربی واقع شدهاند. عمق دریاچه سوان متغیر بوده و میانگین آن حدود ۲۷ متر است، در حالی که در برخی نقاط به ۸۵ متر نیز میرسد. آب دریاچه از ۲۸ رودخانه تأمین میشود و تنها ۱۰ درصد آن به رودخانه هرازدان و در نهایت دریای کاسپین میریزد. دریاچه سوان یکی از بزرگترین دریاچههای کوهستانی و آب شیرین اوراسیا است و در حدود ۱۹ تا ۲۵ روز در سال یخ میزند.
بهترین زمان بازدید از دریاچه سوان, انتخاب بهترین آب و هوا
مسافران تور ارمنستان باید بدانند که آب و هوای دریاچه سوان خنک بوده و بهار و تابستان بهترین زمانها برای بازدید از این جاذبه طبیعی محسوب میشوند. برای بازدید از این دریاچه، نیاز به خرید بلیط نبوده و رفتن به آن برای عموم مردم رایگان است. همچنین هر زمان از شبانهروز میتوانید برای گشتوگذار در اطراف این دریاچه اقدام کرده و از جذابیتهای طبیعی آن لذت ببرید. در ادامه میتوانید عکسهای دریاچه سوان ارمنستان مشاهده کنید.
تفریحات دریاچه سوان ارمنستان؛ از ماهیگیری تا ویک بوردینگ
در روستای گغارکونیک سرمایهگذاریهای عظیم گردشگری انجام شده است و به لطف این سرمایهگذاریها، دریاچه سوان دارای امکانات متعدد تفریحی است که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
- شنا: شناکردن یکی از مهمترین تفریحات بازدیدکنندگان از دریاچه سوان است. در سواحل عمومی این امکان وجود دارد که با خیال راحت شنا کنید و از سفر خود لذت ببرید.
- ماهیگیری: مغازههای کوچکی در نزدیکی دریاچه وجود دارند که مخصوص فروش ابزار و وسایل ماهیگیری هستند. بهتر است پیش از اقدام برای خرید، از فرد قابل اعتمادی در آن منطقه بخواهید که مغازههای دارای منصفانهترین قیمتها و همچنین بهترین مکانهای ماهیگیری را به شما معرفی کند.
- قایق سواری: از دیگر تفریحات دریاچه سوان، میتوان به قایقسواری اشاره کرد. در اسکلههایی که مخصوص این کار ساخته شدهاند، قایقهای موتوری و جت اسکیهای مخصوصی برای مسافران و گردشگران وجود دارد.
- ویک بوردینگ: این مورد، یکی از هیجانانگیزترین امکانات تفریحی دریاچه سوان است. ویک بوردینگ به این صورت انجام میشود که شما بر روی تختهای چوبی قرار میگیرید و آن تخته چوبی به قایق موتوری متصل میگردد. با حرکت سریع قایق موتوری شما هم بر روی آب موج سواری میکنید. این دریاچه دارای امکانات تفریحی دیگری از جمله کایت سرفینگ، پاراگلایدر و اسکی نیز هست.
امکانات دریاچه سوان؛ از پارکینگ رایگان تا زمینهای ورزشی
دریاچه سوان خدمات رفاهی و امکانات بسیاری را در اختیار مسافران قرار میدهد که از میان آنها میتوان به پارکینگ رایگان سواحل عمومی، کافه و رستوران، زمین بازی کودکان، کلبههای اقامتی، زمینهای ورزشی، سرویس بهداشتی، سطل زباله و جایگاه کمکهای اولیه و خدمات نجات اشاره کرد.
تاریخچه دریاچه سوان؛ از دوران شوروی تا امروز
پیشینه دریاچه سوان به ۲۵ تا ۳۰ هزار سال قبل بازمیگردد؛ البته طبق نظر برخی زمینشناسان، زمان پیدایش این دریاچه، حدود ۲٫۵ میلیون سال قبل (دوره کواترنری) بوده است؛ زمانی که دریاچهای با وسعت ۱۰ برابر دریاچه فعلی در اثر جابهجایی پوستههای زمین شکل گرفت. در دوره حکومت اتحاد جماهیر شوروی، بهدلیل برداشت بیرویه منابع آبی برای آبیاری زمینهای آرارات و تولید برق، سطح آب این دریاچه به میزان قابل توجهی کاهش یافت و ۴۰ درصد از حجم آب آن از دست رفت. پس از فروپاشی شوروی، پروژهای برای هدایت آب از رودخانههای کوهستانی به دریاچه اجرا شد که باعث کند شدن روند کاهش سطح آب دریاچه گردید. پیش از این تغییرات، عمق دریاچه به حدود ۹۵ متر و حجم آب آن به ۵۸٫۵ کیلومتر مکعب میرسید. این مداخلات انسانی علاوه بر کاهش حجم و عمق دریاچه، موجب تغییرات در اکوسیستم منطقه، از جمله تهدید ماهی قزلآلا شد. با این حال، دریاچه سوان همچنان بهعنوان گنجینه ملی ارمنستان شناخته میشود.
ارتباط کلمه سوان با زبان اورارتویی
شاید برایتان سوال باشد دریاچه سوان به چه معناست؟ دریاچه سوان از واژه (سوینیا) در زبان اورارتویی بهمعنای (دریاچه) گرفته شده است که در کتیبهای از قرن هشتم قبل از میلاد در نزدیکی دریاچه مشاهده میشود. برخی از اهالی منطقه معتقدند که نام آن از ترکیب (سو) بهمعنای سیاه و (وان) یا (وانک) بهمعنای صومعه تشکیل شده است. در متون اروپایی و روسی قرن ۱۹ و ۲۰ میلادی، نامهایی مانند (سوانگا) و (سوانج) برای این دریاچه استفاده شده که به معنی (صومعه سیاه) میباشد.
پوشش گیاهی و جانواری دریاچه سوان؛ گونههای خاصی از جانوران
دریاچه سوان ایروان زیستگاه گونههای خاصی از جانوران است که، ماهی قزلآلای سوان (Ishkhan) معروفترین آنهاست، گونهای که تنها در آبهای شیرین این دریاچه یافت میشود. در این دریاچه بیش از ۲۰۰ گونه پرنده زندگی میکنند، از جمله کاکایی ارمنی، که دریاچه سوان بهعنوان محل تخمگذاری آن شناخته میشود. علاوه بر پرندگان، ۳۹ گونه پستاندار مانند بز وحشی و پلنگ ارمنی نیز در اطراف دریاچه زندگی میکنند. درختان کاج و گیاهان اطراف نیز به اکوسیستم منطقه کمک میکنند و شرایط زیستگاهی مطلوبی برای این موجودات فراهم میکنند.
اقامت در دریاچه سوان؛ اقامتی لوکس و راحت
در اطراف دریاچه سوان جاذبههای گردشگری فراوانی وجود دارد که برای بازدید از آنها ممکن است به چند روز اقامت نیاز باشد. برای دسترسی راحت به این مکانها، میتوانید در بهترین هتل های 3 ستاره ارمنستان و هتلهای دیگر که در نزدیکی دریاچه قرار دارند، اقامت کنید.
- هتل و پارک آبی هارسنگر (Harsnaqar Hotel Complex & Water World)
- بست وسترن بوهمین هتل ریزورت (Best Western Bohemian Resort)
- مجموعه اقامتی تسوواسار (Tsovasar Family Rest Complex)
- هتل لواش (Lavash Hotel)
جاهای دیدنی دریاچه سوان؛ سفری میان تاریخ باستان، طبیعت سرسبز و آرامش روحنواز
اطراف دریاچه سوان، مناطق تاریخی و طبیعی زیبایی وجود دارد که بازدید از آنها لذت سفرتان را دوچندان میکند. برخی از این جاذبهها به شرح زیر هستند:
صومعه هایراوانک؛ گنجینهای باستانشناسی ارزشمند
کلیسای دریاچه سوان ارمنستان یا صومعه هایراوانک (Hayravank Monastery)، بنایی تاریخی متعلق به قرون ۹ تا ۱۲ میلادی است که بر بلندای سواحل دریاچه سوان و در نزدیکی روستای هایراوانک قرار دارد. این مجموعه شامل کلیسا، نمازخانه و سالن انجمن است و اطراف آن را چلیپاسنگهای کهنی فرا گرفتهاند. در نزدیکی آن، بقایای استحکامات قرون وسطایی و شواهدی از دوران عصر مفرغ کشف شده که شامل ظروف، ابزار، مجسمههای گلی و 2 آرامگاه با قدمت ۳۳۰۰ سال است.
- آدرس: ارمنستان، استان گغارکونیک، روستای هایراوانک، جنوب غربی دریاچه سوا
- فاصله تا دریاچه سوان: 30 کیلومتر (26 دقیقه)
قبرستان نوراتوس؛ مجموعهای از ۹۰۰ خاچکار
در بخش غربی دریاچه و در فاصله 40 کیلومتری روستا، یک روستای تاریخی و مهم وجود دارد که شهرتش را مدیون گورستان معروفش است. قبرستان نوراتوس (Noratus Cemetery)، مجموعهای از ۹۰۰ خاچکار یا چلیپاسنگ بی نظیر است که قدمت برخی از این سنگ قبرها به قرن دهم میلادی باز میگردد. نوراتس در واقع بزرگترین مجموعه خاچکارهای جهان شناخته میشود.
- آدرس: ارمنستان، استان گغارکونیک، روستای نوراتوس
- فاصله تا دریاچه سوان: 40 کیلومتر (35 دقیقه)
قلعه ادزبرد؛ قلعهای تاریخی با قدمت چند هزار ساله
قلعه آدزبرد (Odzaberd)، یکی از مهمترین آثار باستانی اطراف دریاچه سوان، بر تپهای مرتفع در شرق شهر تسووینار واقع شده است. این دژ تاریخی که در گذشته با نام (تیسِبا) شناخته میشد، حدود ۲۸۰۰ سال پیش محل زندگی پادشاهان پادشاهی اورارتو بوده است. نام آن در زبان ارمنی به معنای (قلعه مار) یا (قلعه خداوند) است. با وجود تخریبهای طبیعی و گذر زمان، بخشهایی از دیوارها، پایهها و دروازههای آن هنوز پا برجا هستند.
- آدرس: ارمنستان، استان گغارکونیک، شهر تسووینار (Tsovinar)، بخش جنوب شرقی دریاچه سوان
- فاصله تا دریاچه سوان: ۸۰ کیلومتر (۶۵ دقیقه)
روستای نرکین گتاش؛ میزبان کلیساس تاریخی
روستای معروف دیگری به نام نرکین گتاشن (Nerkin Getashen)، در بخش جنوبی دریاچه سوان قرار دارد که میزبان کلیسایی تاریخی است و رودخانهای به نام وروتان در دل آن جاری است. همچنین، این روستا شامل گورستانی وسیع با تعداد زیادی چلیپاسنگ و خاچکار است.
- آدرس: ارمنستان، استان گغارکونیک، بخش جنوب غربی دریاچه سوان
- فاصله با دریاچه سوان: حدود 64 کیلومتر (55 دقیقه)
پارک ملی دیلیجان؛ تفریحات هیجانانگیز
پارک ملی دیلیجان (Dilijan National Park) یکی از 4 پارک ملی کشور ارمنستان است که در شمال شرقی کشور قرار دارد. این پارک با مناظری طبیعی و نفسگیر به سوئیس ارمنستان شهرت دارد و انواع درختان نظیر راش، سرخدار، کاج، ممرز، سرخ چوب و بلوط در آن به چشم میخورند. دریاچههای کوهستانی و رودخانهها در ارتفاع ۱,۰۷۰ تا ۲,۳۰۰ متر بالاتر از سطح دریا، چمنزارهای کوهستانی، زمینهای کوچک کشاورزی، بناهای تاریخی نظیر صومعهها، درهها و تنگهها از جمله جاذبههای پارک ملی دیلیجان هستند؛ پارکی که در آن میتوان به انواع تفریحات مانند پیادهروی، کوهنوردی، پیکنیک، قایقسواری، ماهیگیری، عکاسی، پرندهنگری و اسبسواری پرداخت.
- آدرس: ارمنستان، استان تاووش
- فاصله تا دریاچه سوان: ۵۵ کیلومتر (۶۰ دقیقه)
دریاچه سوان؛ بزرگترین دریاچه آب شیرین منطقه قفقاز
دریاچه سوان بزرگترین دریاچه آب شیرین قفقاز و یکی از محبوبترین جاذبههای طبیعی ارمنستان است که در نزدیکی ایروان قرار دارد. با چشماندازهای خیرهکننده، آبوهوای خنک و تفریحات متنوعی مانند شنا، قایقسواری، ماهیگیری و ویک بوردینگ، به مکانی ایدهآل برای طبیعتگردی و ماجراجویی تبدیل شده و امکاناتی مانند پارکینگ، کافه، زمین بازی و کلبههای اقامتی دارد. پیشینه تاریخی غنی و اکوسیستم خاص با گونههای کمیاب، جذابیت این مکان را دوچندان کردهاند. اگر شما هم میخواهید از دریاچه سوان ارمنستان بازدید داشته باشید، میتوانید تور ارمنستان را با بهترین قیمت و خدمات از لحظه آخر رزرو کنید و سفری بیدغدغه را تجربه نمایید.