شاید بتوان گفت که جشن انار یکی از باستانیترین رویدادهای ایرانیست. این فستیوال ریشه در باورهای مردم در دوران باستانی دارد که در زمان برداشت انار، به عنوان میوهی نماد برکت و پرباری، به شکرگذاری میپرداختند. حتی در این جشن مردم از خداوند درخواست برکت و برداشت محصول بیشتر از داشتند. به طور کل اصل این جشنواره به روایت تاریخنویسان به مادها یا آیینهای سنتی زرتشتیان باز میگردد که هر ساله در مقطعی از پاییز برگزار میشد. در ادامه با وب سایت لحظه آخر همراه باشید.
تاریخ برگزاری جشن سالانه انار؛ پاییز میزبان میوهی یلدا
درست همزمان با آغاز فصل برداشت انار در شهرهای مختلف کشور، این جشنواره نیز آغاز میشود. در واقع تاریخ برگزاری جشن انار به زمان برداشت محصول بستگی دارد. در برخی موارد و شهرها این جشن در مهر ماه و در برخی از شهرها آبان ماه است. در سال 1403 این جشن در 9 آبان برگزار میشود و از گردشگران شهرهای مختلف ایران نیز پذیرایی میکند.
کدام شهر در 1403 برگزار کننده جشن پاییزه انار است؟
جشن انار اورامان بزرگترین جشن برداشت انار است که در چهار روستای بلبر، سلین، ژیوار و ناو از منطقه اورامان برگزار میشود. در این جشنواره مردم روستا با شادی و شوق در جشن شرکت میکنند تا فرهنگ و سنت های دیرینه خود را علاوه بر حفظ كردن و ارتقا بخشيدن، به گردشگران مختلفي كه به آن جا مي آيند، معرفی کنند. محصولات انار در اين بخش بسيار با كيفيت و مرغوب بوده و جزو محصولات صادراتي نيز هستند. در سال 1403 بییش از هر روستای دیگری در سلین برگزار میشود. در این روستا و سایر شهرها رسم و رسومات مختلفی اجرا میشود.
برگزاری جشن انار در شهر های مختلف ايران
هرچند که شهر اصلی برگزار کنندهی این جشنواره اورامانات است، اما در برخی دیگر از شهرهای ایران نیز این جشنواره به صورت سالانه یا چند سال یک بار در قالب کوچکتر برگزار میشود.
جشن انار در پاوه
طبق رسمی سنتی، هر ساله مراسم شکرگزاری برداشت انار در روستای زردویی پاوه با حضور اهالی و گردشگران و توريستان در اواسط ماه آبان برگزار میشود. این جشنوارهها به خاطر شکر و سپاس از نعمت های خداوند و تجلیل از طبیعت و در نهايت انتخاب باغداران نمونه انجام میگردد. شهر پاوه به علت آب و هواي مطلوب خود براي رشد انارها بسيار مناسب است بنابراين انار هاي پاوه بسيار با كيفيت اند و شايان ذكر است كه بخش بزرگي ازمحصولات انار اين شهر به كشورهاي مختلف همچون عراق صادر مي شود. در کنار این موارد، روستاییان سایر محصولات خود را در این نمایشگاه که ساخته دست خودشان هست را در معرض نمایش و فروش قرار میدهند.
جشن انار در تهران
شايد برايتان جالب باشد كه بدانيد در شهر بزرگ و صنعتی مثل تهران هم جشنواره انار برگزار مي شود. در واقع تمام زيبايي اين جشنواره مديون همكاري و تلاش شهرداري تهران بزرگ، مصلاي تهران و همچنين فرهنگسراي اشراق و خاوران است كه پايتخت مراسمي سنتي به خود میبیند.در جشن انار تهران، انواعي از انارها به نمايش در مي آيند. از انار ترش گرفته تا انار شيرين. هدف از برگزاري چنين جشنواره اي، علاوه بر معرفي انواع انارها و باغداران نمونه، حفظ اين فرهنگ سنتي مي باشد.
جشن انار در بادرود
انار نادری بادرود، یکی از چهار رقم انار معروف موجود در کشور است. بادرود در مرکز بخش امامزاده شهرستان نطنز، با داشتن بيش از ۲ هزار هکتار باغ انار، سالانه بالغ بر ۴۰ هزار تن محصول روزانه بازارهای داخلی و خارجی را تامين مي كند. مشخصا به دليل معروف بودن انارها و محصولات اين منطقه، اهالي كوشش بسياري براي حفظ فرهنگ جشن انار اين ناحيه كرده اند. اگر به جشنواره انار بادرود برويد، شاهد کارگاه های سنتی رب انار پزي، سرکه انار، ژله انار، رنگرزی با استفاده از انار و … خواهيد بود كه همگي در اوج فعاليت خود به سر مي برند. همچنین شما میتوانید از سراسر جنبش هاي شادمانه مردم، علاوه بر انار هاي خوش رنگ و بو، لذت ببريد.
جشن انار دورک
جشن انار دورک در روستای دورک اناری شهرستان کیار استان چهارمحال و بختیاری برگزار میشود. این جشنواره برای سپاسگزاری و شکرگزاری برداشت محصول و با تلاش اهالی خوش ذوق این روستا هر ساله در هنگام برداشت انار از باغات سراسر روستا، برگزار میشود. از برنامه های برگزار شده در اين جشنواره میتوان به رقص محلی، اجرای ترانه های بختیاری از خواننده های محلی همانند کوروش جلیل آزاد، شاهنامه خوانی و شعر خوانی، صحبت های استاندار و نماینده محترم آن منطقه، تجلیل از کشاورزان، باغداران، دامداران و زنبورداران برتر شهرستان کیار، اجرای نمایش و بازدید از بازارچه اهاليان روستا اشاره کرد.
جشن انار در ارسنجان
جشنواره انار شهرستان ارسنجان استان فارس با هدف معرفی ظرفیت های این شهرستان در تولید و برداشت انارها برگزار میشود. شهرستان ارسنجان با بیش از 2500 هکتار باغ انار، یکی از قطبهای تولید این محصول در استان فارس و همچنين کشور است. در جشنواره انار شهرستان ارسنجان رسم و سنت رب انار پزى ارسنجان و همچنین پخت حلواى سین به صورت سنتى و با ساده ترين تجهيزات انجام میشود همچنين شما مي توانيد از آش هاي انار محلي اين شهرستان نيز لذت ببريد.
جشن انار و کمک به جذب گردشگر بیشتر
گذشته از اینکه جشن انار برای مردم بومی هر شهر به شدت جذاب است، این جشنواره با رسم و رسوم خاص خود مسافران زیادی را جذب میکند. خصوصا اورمانات که سنتیترین و شادترین جشنها در این شهر انجام میشود. در نتیجه اکثر مسافران به این شهر سفر میکنند تا از نزدیک شاهد فصل برداشت انار و برگزاری رویدادهای پیرامون این میوه باشند.
چگونگی برگزاری جشن انار
در هر منطقه ای از ايران رسومات خاصی برای برگزاری جشن انار به كار میرود اما همه آنها با هدف شادی و جشن گرفتن اهالی و همچنين شكرگزاری از خدای متعال بابت نعمت هايی بی شمارشان هستند. برای مثال جشن انار در استان چهار محال و بختياری، به صورتی پر از شادی و آواز و جنب و جوش برگزار میشود. در همه شهرها سعی شده تا سنتها را به شكل كهن خود نگه داشته و به اجرا در آورند. در کنار آواز و موسیقیهای سنتی نمایشگاههای صنایع دستی ساخته شده از انار برپا میشود. به اين مقوله برای تمامی شهرها صدق میكند اما در تهران به شكلی مدرن تر جشن انار را به نمايش در میآورند و مكانی اختصاصی برای معرفي محصولات در نظر گرفته شده است. به طور مثال برخی مواقع فیروزکوه و در برخی ایام بخشهای داخل شهر برگزار میشود.
نقش زنان و مردان در برگزاری جشن انار
در فرهنگهای سنتی جشن انار برای مردان و زنان به طور جداگانهای وظایفی تعریف شده است. به طور مثال زنان در این جشنواره وظیفهی طبخ غذا و درست کردن صنایع دستی را به خصوص در شهرهای بومی و اصلی جشن انار، یعنی اورامانات و پاوه بر عهده دارند. مردان نیز در جشن انار بایستی به انجام فعالیتهایی مانند تهیه موارد اولیه غذا و صنایع دستی و پذیرایی از گردشگران بپردازند. همچنین چینش محصول نیز در طول جشنواره بخشی است که به طور مشترک بین مردان و زنان انجام میشود.