پرچم ترکیه، همنشینی ستاره و ماه؛ پرچم که با نام های درفش یا بیرق نیز خوانده می شود، در واقع به عنوان یک نماد مورد استفاده قرار می گیرد. این نمادها در گروه ها، سازمان ها و کشورهای مختلف با یکدیگر تفاوت دارند و نمایش دهنده اعتقادات و پیشینه یک کشور و یا بیان کننده هدفی است که آن گروه یا سازمان در پیش گرفته است. یکی از موارد مشترک بین همه کشورها، پرچم ها هستند. پرچم ها نماد یک کشور بوده و هر کشوری، پرچمی مخصوص خود دارد. به پرچم هر کشوری که نگاه کنید، در آن علائم و رنگ های مختلفی را مشاهده می کنید که هر یک از آن در واقع بیان کننده نکته ای از تاریخچه و یا مردم آن دیار است. انتخاب این علائم و رنگ ها با توجه به نکات روانشناسی انجام شده و در پشت هر یک از آن ها راز و رمزی وجود دارد که کشف این رازها نیازمند آشنا بودن شما با فرهنگ و پیشینه کشوری است که در حال مطالعه در رابطه با پرچم آن هستید.
پرچم ها از جمله مهم ترین جاهایی هستند که شما می توانید با عقاید یک کشور آشنا شوید. اگر موشکافانه به پرچم یک کشور نگاه بیندازید، کاملا متوجه خواهید شد که مردم در این کشور به چه چیزهایی اهمیت داده و طرز تفکر آن ها چگونه است. پرچم ها به صورت کاملا خلاصه و مفید اطلاعات بسیار خوبی در رابطه با مردم یک کشور به شما عرضه خواهند داشت. کشور ترکیه که گردشگران زیادی با برپایی تور ترکیه به آن سفر می کنند نیز دارای پرچمی منحصر به خویش است و در آن نمادهایی به زیبایی در کنار هم قرار گرفته و معرف اعتقادات مردمی است که در این کشور در حال زندگی هستند.
پرچم کشور ترکیه
وقتی به پرچم ترکیه نگاه می کنید، سه چیز توجه شما را به خود جلب می کند. رنگ قرمز پس زمینه و ماه و ستاره ای به رنگ سفید، سه چیزی هستند که کشور ترکیه برای معرفی خود آن ها را انتخاب کرده است و در این پرچم وجود دارد. طول این پرچم 3 متر و عرض آن دو متر است. یک ماه سفید رنگ در قسمت چپ پرچم و یک ستاره سفید رنگ در سمت راست دیده می شود. یکی از پرهای ستاره بین دو گوشه باریک هلال ماه، قرار گرفته است. پس زمینه این پرچم به رنگ قرمز است.
تاریخچه قرمزی پرچم ترکیه
مردم ترکیه، قرمزی این پرچم را از خون هایی می دانند که در طی جنگ های یونان و ترکیه در سال های 1920-1922 ریخته شده است. در طی جنگ یونان و ترکیه که در آن جنگ تریه به پیروزی رسید افراد زیادی از سربازان ترکیه کشته شدند به شرحی که خون زمین نبرد را پوشانده بود، اتمام این جنگ به هنگام شب بود و نقش ماه و ستاره از آسمان درون خون قرمزی که زمین را پوشانده بود نقش بسته بود و آتاتورک پرچم ترکیه را، پرچمی قرمز با نقش ماه و ستاره ی سفید درون آن قرار دارد.
طرح پرچم ترکیه
نظریه های مختلف در مورد فلسفه پرچم ترکیه وجود دارد. عده ای بر این اعتقاد هستند که هلال ماه یک نماد اسلامی است. هلال و ستاره، نمادهای تاریخی امپراتوری عثمانی نیز محسوب می شوند. نظریه دیگری بیان می کند که هلال ماه از آسیای میانه و مردم سیبری سرچشمه گرفته است که خورشید، ماه و آسمان را می پرستیدند. عثمان اول، ترکان عثمانی را رهبری کرد، سلسله عثمانی را تأسیس کرد و بر امپراتوری عثمانی حکومت کرد. اطلاعات کمی در مورد عثمان اول وجود دارد. از این رو برای مورخان دشوار است که زمانی که صحبت از او می شود، بین واقعیت ها و افسانه ها تفاوت قائل شوند.
پرچم ترکیه در زمان عثمانی اول
یکی از داستان هایی که در مورد پرچم ترکیه و نمادهای موجود بر روی آن وجود دارد به عثمان اول باز می گردد. این افسانه بیان می کند که شبی عثمان خوابی دید که در آن ماه از سینه های یک انسان مقدس خارج شده و در دست عثمان فرو می رود. درختی از شکم او جوانه زد و سایه آن همه دنیا را فرا گرفت. زمانی که عثمانی ها تصمیم گرفتند یک پرچم برای خود انتخاب کنند، که در آن یک ستاره هشت پر و یک ماه در یک زمینه سبز مشاهده می شد. بعدها این ستاره هشت پر به یک ستاره 5 پر و رنگ نیز به رنگ قرمز تبدیل گشت.
در سال 1844 پرچمی با یک ستاره 5 پر و یک ماه، به عنوان پرچم رسمی ترک ها انتخاب شد. تا سال 1936 این پرچم مورد استفاده قرار گرفت اما در ماه ژوئن 1936 کشور ترکیه تصمیم گرفت که در تغییراتی در پرچم ایجاد کند. این پرچم در ابعاد و اندازه های دقیقی ساخته شده و هر چیزی به طور دقیق در جای خود قرار دارد.
الگوبرداری از پرچم ترکیه
برخی افراد بر این باورند که ستاره و ماه پرچم ترکیه به معنای دوره اشکانیان ایرانی است نه اسلام، این باور از روی تاج های پادشاهان ایرانی شکل گرفته که در دوره اشکانیان، مردمان بسیار دیده اند. اما این مسئله را تاریخ ترکیه می تواند نقض کند و صحت دهد که این پرچم از دوره عثمانیان به وجود آمده است. کشورهای اسلامی نظیر جمهوری اسلامی ایرانی، طرح ها و نمادهایی را از پرچم ترکیه الگوبرداری کرد که میتوان به هلال احمر اشاره داشت که ایده هلال وسط آن از پرچم ترکیه برداشته شده است.
نمادهای پرچم ترکیه
ماه و ستاره به کار رفته در پرچم ترکیه، نماد آیین و دین مردم این کشور است. این نمادها قبل از میلاد مسیح و در زمان پادشاهان قسطنطنیه رواج زیادی داشته است. بعد از این زمان، ماه و ستاره به المان هایی برای نشان دادن اسلام تبدیل شدند و به پرچم کشورهایی مانند تونس، الجزایر، پاکستان، ترکمنستان، مالزی و لیبی نیز راه پیدا کردند. در یک کلام می توان این گونه بیان کرد که ماه و ستاره موجود در پرچم ترکیه، نمادی از دین اسلام است که مردم ترکیه به آن گرایش دارند. جدای از شکل این دو نماد، رنگ آن ها نیز خود حرفی دیگر برای گفتن دارد. رنگ سفید ماه و ستاره موجود در پرچم ترکیه به معنای پاکی روح مردم ترکیه است. قرمز بودن پس زمینه نیز به معنای پیشرفت کشور ترکیه در سال هایی است که پشت سر گذاشته است.
موارد استفاده پرچم ترکیه + عکس پرچم ترکیه
یکی از جاهایی که از پرچم استفاده می شود، نهادهای دولتی، مدارس و وزارتخانه ها هستند. ساختمان فرمانداران، فرودگاه و هر ساختمان دولتی دیگر حتما باید در آن پرچم ترکیه آویزان باشد. بر روی لباس فرم نظامی ها نیز شما می توانید پرچم ترکیه را مشاهده کنید. خلبان ها، نیروهای دریایی و ژاندارم ها پرچم ترکیه را بر روی لباس و یا کلاه خود دارند.
از دیگر جاهایی که می توان پرچم را دید، جشن ها و مراسم هایی است که در این کشور برگزار می شود. معمولا در مراسم هایی که مردم به خیابان ها می آیند، می توان پرچم را در دست آن ها مشاهده کرد. راهپیمایی ها و اعتراضات از جمله صحنه هایی هستند که پرچم ترکیه توسط مردم حمل می شود. مراسم تشییع جنازه نظامی ها نیز یکی از جاهایی است که این پرچم مورد استفاده قرار می گیرد. در هنگام تشییع فرد فوت شده، پرچم را بر روی تابوت وی قرار می دهند و آن را حمل می کنند.
نکات جالب در مورد پرچم ترکیه
یکی از نکات جالب توجه در مورد این پرچم، احترامی است که مردم باید به آن بگذارند. ترک ها هم در گفتار و هم در نوشتار باید به این پرچم احترام گذاشته و از هر گونه بی احترامی نسبت به آن بپرهیزند. هم چنین این پرچم نباید سوزانده شود، نباید پاره شود و هیچ کس حق ندارد آن را پرتاب کند. اگر کسی از این دست بی احترامی ها نسبت به این پرچم نشان دهند، مجازاتی برای او در نظر گرفته می شود. ضمنا احزاب سیاسی، باشگاه ها، انجمن ها، سازمان ها و بنیادها حق ندارند بر روی این پرچم، آرم مختص خود را چاپ نمایند. از به احتزاز درآوردن پرچم هایی که کثیف، چروک، وصله دار و کمرنگ هستند خودداری می شود. کلا از آویزان کردن این پرچم در شرایطی که ارزش معنوی پرچم را از بین می برد، اجتناب می شود.