یکی جالب ترین مکان های دیدنی روسیه، ایستگاه های مترو مسکو بوده که به کاخ های زیرزمینی مسکو مشهور هستند. سالن های با شکوه این ایستگاه، شباهت بسیاری به سالن های موجود در کاخ های سلطنی دارند.
مترو مسکو
مترو مسکو یکی از قدیمی ترین قطار های داخل شهری در دنیا بوده، این مترو در مجموع دارای 206 ایستگاه، 16 خط و 5314 واگن می باشد. ساختار ریلی مترو مسکو به شکلی طراحی شده است که از شلوغ شدن بیش از حد ایستگاه ها جلوگیری کند، خط حلقه مرکزی باعث اتصال سایر خط ها به یکدیگر شده است. در حال حاضر طول شبکه ریلی این مترو بیش از 340 کیلومتر می باشد.
جالب است بدانید که امروزه با محبوبیت روز افزورن مترو مسکو در بین گردشگران، مکان های مشخصی برای عکاسی در ایستگاه های مختلف این مترو در نظر گرفته شده است. لازم به ذکر است که اکثر تابلو های موجود در ایستگاه های مترو مسکو انگلیسی بوده و همچنین ایستگاه های آن دارای اینترنت رایگان می باشند.
معماری بسیار خاص ایستگاه های این مترو سبب شده است که هر کدام شبیه به یک مکانی خاص مانند کلیسا و یا گالری به نظر آیند، به همین دلیل گردشگران تور مسکو، مترو مسکو را به عنوان موزه ای در نقاط مختلف شهر می شناسند.
برای ساخت مترو مسکو بیش از 30 نوع سنگ مرمر، سنگ لابرادوریت ، گرانیت ، سنگ سماک ، رودونیت ، عقیق رنگارنگ و سنگهای طبیعی دیگر استفاده شده است. مجموعه کاخ های زیرزمینی مترو مسکو با مجسمه ها ، تصاویر برجسته و تزئینات باشکوه شامل ( نقاشی ، موزائیک، ویترای و نقش و نگار بر روی دیوار) تزیین شده اند.
تاریخچه مترو مسکو
تاریخچه افتتاح مترو این شهر به سال 1935 باز می گردد، در آن دوران اولین خط مترو مسکو با 15 ایستگاه راه اندازی شده است. لازم به ذکر است که در آن سال ها ایستگاه های مترو مسکو را با استفاده از مجسمه هایی از جنس مرمر و شیشه های رنگی تزئین می کرده اند. پس از راه اندازی اولین خط مسافربری مترو مسکو، مشخص شد که این خط برای جابجایی جمعیت 4 میلیون نفری مسکو کافی نمی باشد، همین امر سبب شد که جوزف استالین (رهبر حزب کمونیست شوروی) دستور افزایش خطوط و توسعه مترو مسکو را صادر کند، وی بیش از 20 درصد بودجه دولت را به توسعه مترو اختصاص داد. توسعه مترو مسکو هیچگاه متوقف نشده و حتی در دوران جنگ جهانی دوم، کارگران مشغول اضافه کردن ایستگاه ها و خط های مسافربری به مترو بوده اند. لازم به ذکر است که خود شخص استالین دستور داده بود که ایستگاه های مترو مسکو شبیه به کاخی با شکوه ساخته شوند.
تا سال 2016 میلادی، مترو مسکو دارای 15 خط و 203 ایستگاه بوده است، خط حلقه مرکزی که پیش تر به آن اشاره شد، آخرین خط اضافه شده به خطوط مسافربری مترو مسکو بوده که در سال 2016 میلادی تاسیس شده است. توسعه روز افرون مترو مسکو سبب شده است که برخی بخش های آن نشان دهنده تاریخچه این کشور و برخی دیگر مربوط به دوران مدرن باشد.
خطوط مترو مسکو
همانطور که پیش تر به آن اشاره شد، مترو مسکو دارای 16 خط فعال می باشد که هر کدام از آن ها را با رنگی منحصر بفرد مشخص شده اند، در این بخش به نام هر ایستگاه و رنگ آن اشاره خواهیم کرد.
- خط یک : خط اول این مترو که با رنگ قرمز مشخص شده است، سوکولنیچیسکایا (Sokolnicheskaya) نام دارد.
- خط دو : دومین خط این مترو که نام آن زاموسکورتسکایا (Zamoskvoretskaya) می باشد، با رنگ سبز تیره مشخص شده است.
- خط سه : رنگ آبی تیره نشان دهنده خط سوم این مترو بوده که به نام آرباتسکو پوکروسفکایا (Arbatsko Pokrovskaya) شناخته می شود.
- خط چهار : رنگ اختصاصی این خط آبی روشن بوده و نام آن فیلوفسکایا (Filyovskaya) می باشد.
- خط پنج : پنجمین خط راه اندازی شده در مترو مسکو، به نام کلتزوا (Koltsevaya) شناخته می شود، رنگ مشخص کننده این ایستگاه قهوه ای است.
- خط شش : خط کالیوسکو ریسکایا (Kaluzhsko Rizhskaya) که با رنگ نارنجی نشان داده می شود، ششمین خط مترو مسکو می باشد.
- خط هفت : رنگ اختصاصی این خط بنفش بوده و نام آن تاگانسکو کراسناپرسننسکایا (Tagansko Krasnopresnenskaya) است.
- خط هشت : این خط که با رنگ زرد مشخص شده، به نام کالینینسکایا (Kalininskaya) شناخته می شود.
- خط 8A : نهمین خط مترو مسکو به عنوان خط 8A شناخته می شود، نام این خط سالنتسویسکایا (Solntsevskaya) بوده و مشخصه آن رنگ زرد نیز می باشد.
- خط نه : نام این خط سرپیکاسفکا تیمیریازسفکایا (Serpukhovsko Timiryazevskaya) بوده و رنگ اختصاصی آن خاکستری است.
- خط ده : رنگ مشخص کننده این خط سبز روشن بوده و نام آن لیوبلینسکو دمیتروفسکایا (Lyublinsko Dmitrovskaya) می باشد.
- خط یازده : خط بلشایا کلتسوایا (Bolshaya Koltsevaya) با رنگ آبی روشن علامت گذاری شده است.
- خط 11A : این خط که به نام کاکافسکایا (Kakhovskaya) شناخته می شود، با رنگ آبی روشن مشخص گردیده است.
- خط دوازده : رنگ آبی به این خط اختصاص یافته و نام آن باتوفسکایا (Butovskaya) می باشد.
- خط سیزده : این خط نیز با رنگ آبی مشخص شده و به نام مونوریل (Monorail) شناخته می شود.
- خط چهارده : آخرین خط احداث شده در مترو مسکو خط سیرکل یا حلقه مرکزی مسکو (Moscow Central Circle) بوده که باعث اتصال تمام خطوط این مترو به یکدیگر شده است. رنگ مشخص کننده این خط سفید و قرمز است.
ایستگاه های معروف مترو مسکو
معماران و طراحان مترو مسکو نه تنها تلاش کرده اند تا شرایط راحتی برای مسافران ایجاد کنند، بلکه سعی کرده اند تا هر ایستگاه نمای زیبا و منحصر به فردی داشته باشد. بعضی از این ایستگاه ها رسما تحت مراقبت و حفاظت دولت روسیه می باشند. ایستگاه های جدید مترو از لحاظ طراحی و ساختار با ایستگاه های دیگر متفاوت هستند. در داخل سالن های مترو با استفاده از نقشه هایی که در تمام راهروهای آن قرار دارد و همچنین دستگاه های اتوماتیک اطلاع رسان و نشانه های موجود، می توانید در داخل مترو مسکو مسیر مورد نظرخود را پیدا کنید، در ادامه با ما همراه باشید تا مشخصات هر ایستگاه را برایتان شرح دهیم.
ایستگاه کومسومولسکایا
این ایستگاه متعلق به خط سیرکل و خط قرمز است.سکوی خط سیرکل ایستگاه کومسومولسکایا یکی از زیبا ترین و محبوب ترین ایستگاه ها در مترو مسکو می باشد. لازم به ذکر است که اکثر عکس های موجود از مترو مسکو، مطلق به این ایستگاه می باشد. نقاشی ها، ستون های مرمرین، کف پوش گرانیتی و دکوراسیون این ایستگاه که به سبک باروک می باشد، باعث محبوبیت آن در بین گردشگران تور مسکو شده اند، این ایستگاه یادبود امپراطوری استالینیسم است.
سکوی خط قرمز را می توان یکی از قدیمی ترین بخش ها در مترو مسکو دانست، لازم به ذکر است که سکوی خط قرمز این ایستگاه متصل کننده سه خط از مترو مسکو به یکدیگر می باشد، همین امر سبب شده است که این ایستگاه در طول روز بسیار شلوغ باشد، این ایستگاه بسیار بزرگ بوده و دارای یک گالری است.
ایستگاه کیوسکایا
این ایستگاه نیز متعلق به دو خط سیرکل و آبی تیره می باشد. سکوی خط آبی تیره یکی دیگر از بخش های بسیار زیبای موجود در مترو مسکو بوده که شامل آثار هنری بسیاری مانند نقاشی می باشد. جالب است بدانید که نقاشی های موجود در این ایستگاه نشان دهنده ی جنگ های داخلی روسیه، سربازان و زندگی اکراینی ها می باشد، لازم به ذکر است که نام این ایستگاه نیز از شهری در کشور اکراین گرفته شده است. طراحی این ایستگاه بسیار خاص بوده و نشان دهنده معماری سنتی این کشور می باشد. به طور کلی ایستگاه کیوسکایا نشان دهنده روابط دوستانه دو کشور روسیه و اکراین است.
سکوی خط سیرکل محل اتصال چندین خط از متروی مسکو بوده و دکوراسیون آن تفاوت هایی با سایر بخش های مترو مسکو دارد، به طور کلی طراحی این بخش نشان دهنده تفکر رئالیسم و سوسیالیسم می باشد. از تزئینات موجود در این بخش می توان به 18 نقاشی موجود بر روی موزاییک های آن اشاره کرد.
ایستگاه پلوشاد روالوتسی
این ایستگاه مطلع به خط آبی تیره می باشد، از تزئینات موجود در آن می توان به مجسمه های موجود در کنار ستون های آن اشاره کرد، مجسمه نگهبان که به همراه سگ خود در ورودی ایستگاه پلوشاد روالوتسی قرار گرفته است را می توان یکی از معروف ترین تندیس های این ایستگاه دانست. لازم به ذکر است که تعداد این مجسمه ها 76 عدد بوده و در دسته های مختلفی قرار گرفته اند، به عنوان مثال مجسمه های پدر و مادر در کنار فرزندان خود، ورزشکاران در کنار یکدیگر، کشاورزان، شکارچیان، دانش آموزان و سربازان نیز در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. مردم محلی این کشور معتقد اند لمس برخی از مجسمه های موجود در این ایستگاه خوش یمن است، به عنوان مثال مجسمه سگی که در کنار مجسمه نگهبان ورودی قرار دارد به عنوان مجسمه سگ شانس شناخته می شود، افراد معتقد اند دست زدن به دماغ این سگ برای انسان شانس می آورد.
ایستگاه مایاکووسکایا
معروفیت این ایستگاه مربوط به نقاشی موجود بر روی سقف آن می باشد، این نقاشی که از روی یک بیت شعر کشیده شده است، نشان دهنده زنگی روزمره در روسیه می باشد. لازم به ذکر است که نام این ایستگاه نیز از نام شاعر همین بیت شهر "ولادیمیر مایاکفسکی" گرفته شده است. این ایستگاه که متعلق به خط سبز تیره بوده، در عمق 33 متری زمین قرار گرفته است. معماری بسیار زیبای این ایستگاه سبب شده است که به عنوان یکی از زیباترین ایستگاه های این مترو شناخته شود.
جالب است بدانید که عمق زیاد این مترو آن را به پناهگاهی مناسب تبدیل کرده است، به همین دلیل مردم این شهر در دوران جنگ جهانی دوم از ایستگاه مایاکووسکایا به عنوان پناهگاه استفاده می کرده اند.
ایستگاه تاگانسکایا
سکوی خط سیرکل در این ایستگاه نیز قرار دارد، برای طراحی فضای داخلی این ایستگاه از حال و هوای دوران جنگ الهام گرفته شده است. در این ایستگاه قاب هایی وجود دارد که درون آن ها تصویر دریانوردان، نظامی های ارتش سرخ و هوا نوردان نقش بسته است. ستون هایی از جنس مرمر و تصاویر موجود بر روی سقف این ایستگاه، زیبایی آن را دو چندان کرده است.
ایستگاه نووسلوبودسکایا
تاریخچه ساخت این ایستگاه که سکوی خط سیرکل درون آن قرار دارد، به سال 1952 باز می گردد. از دلایل محبوبیت این ایستگاه در بین افراد مختلف، می توان به وجود 32 قاب از جنس شیشه که درون دیوار های آن قرار گرفته اند اشاره کرد، نور موجود در پشت این قاب ها زیبایی آن را چند برابر کرده است. لازم به ذکر است که قاب های شیشه ای موجود در این ایستگاه نشان دهنده تصاویر معماران، مهندسان، دریانوردان و هنرمندان مختلف می باشد.
ایستگاه پارک پابدی
این ایستگاه که مطلق به خط آبی تیره بوده، در عمق 48 متری از سطح زمین قرار گرفته است، جالب است بدانید که ایستگاه پارک پابدی به عنوان سومین ایستگاه عمیق در دنیا شناخته می شود. لازم به ذکر است که بالا آمدن از پله برقی این ایستگاه بیش از 3 دقیقه به طول می انجامد. برای تزئین بخش های مختلف ایستگاه پارک پابدی از رنگ های مختلفی استفاده شده است، همچنین گردشگران تور لحظه آخری می توانند دو نقاشی مربوط به جنگ جهانی دوم و هجوم فرانسوی ها به این کشور را در این ایستگاه مشاهده کنند.
ایستگاه بلوروسکایا
درون این ایستگاه نقاشی های متنوعی از زندگی مردم کشور بلاروس قابل مشاهده می باشد، از معروف ترین نقاشی موجود در این ایستگاه می توان به تصویر زنانی که چکش و داس در دست دارند اشاره کرد، لازم به ذکر است که این نقاشی در گذشته تفاوت بسیاری با حالت امروزه اش داشته است، در آن دوران این نقاشی زنانی را به تصویر می کشید که برای لمس مجسمه استالین تلاش می کرده اند، پس از مرگ استالین، در سال 1956 میلادی تصویر این شخص از امکان عمومی این کشور حذف گردید.
ایستگاه الکتروزاوودسکایا
وجود کارخانه لامپ سازی در نزدیکی این ایستگاه سبب شده است که درون سقف آن بیش از 320 لامپ جایگذاری شود، وجود این تعداد لامپ در ایستگاه الکتروزاوودسکایا سبب شده است که این مکان بسیار پرنور و زیبا شود. همچنین جالب است بدانید که نام این ایستگاه نیز از نام همین کارخانه گرفته شده است. از سایر تزئینات این ایستگاه می توان به برجسته کاری های انجام شده بر روی سنگ مرمر و ستون های کنده کاری شده اشاره کرد.
ایستگاه کراسنوپرسننسکایا
این ایستگاه که در سال 1954 میلادی تاسیس شده است، متعلق به خط متروی سیرکل می باشد. طراحی فضای داخلی این ایستگاه یادآور دوران انقلابی روسیه در سال های 1905 تا 1917 میلادی است. نام این ایستگاه را از خیابانی در نزدیکی آن گرفته اند.
ایستگاه داستایوفسکایا
نام این ایستگاه را برای بزرگداشت نویسنده معروف روسی (داستایوفسکی)، داستایوفسکایا گذاشته اند. درون این ایستگاه تازه تاسیس، پرتره ای بسیار بزرگ از داستایوفسکی قرار گرفته، همچنین بر روی دیوار های این ایستگاه تصاویری از آثار وی قابل مشاهده است. لازم به ذکر است که سکوی خط سبز تیره در این ایستگاه قرار گرفته است.
ایستگاه آرباتسکایا
این ایستگاه که در عمق 41 متری سطح زمین قرار گرفته است را می توان یکی دیگر از پناهگاه های مورد استفاده در زمان جنگ دانست. تزئینات این ایستگاه عبارت اند از چلچراغ ها، کنده کاری و دکوراسیون ساخته شده از سنگ مرمر قرمز.
حوادث مترو مسکو
در سال های اخیر با مهاجرت افراد مختلف به کشور روسیه، این کشور کمی نا امن شده و در پی آن دو حمله انتحاری در مترو مسکو رخ داده است. اولین حمله در ماه فوریه سال 2004 میلادی رخ داده است، این انفجار باعث کشته شدن 40 نفر و مجروحیت بیش از 100 نفر شده است.
حمله دوم توسط دو زن در ماه مارس سال 2010 میلادی، در دو ایستگاه لوبیانکا و پارک کلتوری به وقوع پیوست، در پی این انفجار انتحاری در حدود 40 نفر کشته و بیش از 50 نفر مجروح شده اند.
قوانین و نکات استفاده از مترو مسکو
- زمان های پیک استفاده از مترو مسکو از ساعت 8 صبح تا 10 صبح و از ساعت 6 بعد از ظهر تا 8 شب می باشد.
- هزینه استفاده از مترو برای کودکان زیر 7 سال رایگان است.
- بهترین روش مسیر یابی در مترو مسکو استفاده از نقشه و نرم افزار آن می باشد.
- درون مترو مراقب لوازم ارزشمندتان باشید.
- مدت زمان تقریبی انتظار برای رسیدن قطار در حدود 1 تا 2 دقیقه می باشد.
- در ساعات پایانی کار مترو، بهتر است واگن نزدیک به راننده را انتخاب کنید.
- افراد با یک بار پرداخت هزینه می توانند هرچند بار که بخواهند، خط عوض کنند.
قیمت بلیط مترو مسکو
هزینه استفاده از مترو مسکو با توجه به کارتی که از آن برای پرداخت استفاده می نمایید، متفاوت بوده و در حدود 27 تا 50 روبل روسیه می باشد.
ساعت کار مترو مسکو
افراد می توانند از ساعت 5 و 30 دقیقه صبح تا ساعت 1 بامداد از مترو مسکو استفاده کنند.
نقشه مترو
در تصویر زیر نقشه کامل مترو مسکو را مشاهده می کنید.