غار نخجیر

زمان مطالعه: 3 دقیقه
بروزرسانی: 1403/04/02
بازدید: 2622

اگر اهل هیجان در دل طبیعت هستید و  دوست دارید از جاذبه‌های طبیعی بکر کشورمان دیدن کنید، حتما باید غار نخجیر را هم در فهرست بازدیدهای خود قرار دهید. این غار در استان مرکزی و شهرستان دلیجان در منطقه چال نخجیر قرار دارد و قدمت آن به 70 میلیون سال پیش باز می‌گردد. از آنجایی که فسیل‌های موجود در نخجیر زنده هستند به آن غار زنده نیز می‌گویند. در این مقاله قصد داریم همه چیز را درباره غار نخیر بررسی کنیم. اگر شما هم علاقه‌مند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب‌سایت لحظه آخر همراه باشید.

غار نخجیر

معرفی غار زنده و طبقاتی نخجیر

غار نخجیر در دامنه کوه کم ارتفاعی به نام «کوه تخت» قرار گرفته است. این جاذبه طبیعی را باید غاری زنده و طبقاتی دانست که حدود 95 درصد دیواره‌های آن متشکل از رسوبات آهکی بوده و 5 درصد باقی مانده هم از سنگ تشکیل شده است. تاکنون اطلاعات دقیقی از وسعت این غار منتشر نشده اما 1200 متر از آن کف پوش‌سازی و ایمن‌سازی گشته تا گردشگران بتوانند از آن بازدید کنند. گفته می‌شود در انتهای غار رودخانه‌ای با قابلیت قایقرانی وجود دارد اما هنوز شناسایی دقیقی صورت نگرفته است.

نام غار برگرفته از نام منطقه آن یعنی چال نخجیر است. چال نخجیر در لغت «پایین‌تر از شکارگاه» معنا می‌شود. شاید جالب باشد که بدانید که به دلیل گود بودن این منطقه، در گذشته شکارچیان شکار خود را از نقاط دیگر به این مکان می آورند تا راحت تر بتوانند آن را به دام بیندازند. این غار در بحران شدید کمبود آب شرب در دلیجان کشف شد. در سال 1366 منطقه دلیجان دچار کم آبیِ شدیدی شد و به دنبال همین امر یک تیم تحقیقاتی مأمور شدند مکان مناسبی برای حفر چاه پیدا کنند، این تیم هنگام حفر چاه به دهانه‌های این غار برخورند و با زحمت بسیار توانستند به درون آن راه پیدا کنند.

اما چرا به غار نخجیر غار زنده می‌گویند؟ زیرا در این غار رسوبات موجود در این غار از جنس آهک هستند و زمانی که آسیبی به این آهک‌ها وارد می‌شود، درست شبیه کبد انسان می‌توانند دوباره خودشان را ترمیم کنند. بنابراین به نخجیر به‌خاطر این ویژگی‌اش غار زنده می‌گویند.

بازدید از غاری با راهروهای تو در تو

زمانی که به ورودی غار نخجیر در استان مرکزی رسیدید، باید خودروی خود را در محوطه پارک کرده و از راه سنگ‌فرش شده، مسیر کوتاهی را تا دهانه غار طی کنید. قبل از وارد شدن به غار باید تمام وسایل خود را به صندوق امانات بسپارید.

در همان ابتدای مسیر با دیدن دیوارها و سقف‌های زیبا، شگفت‌زده خواهید شد. رشد آهک به رنگ‌های مختلف در هر جای غار به خوبی پیداست و محیط را رویایی کرده است. هر چقدر که بیشتر مسیر را طی می‌کنید، پهنای آن بیشتر خواهد شد و رسوبات به شکل هیبت حیوانات در خواهد آمد.

بازدید از غاری با راهروهای تو در تو

وقایع و رویدادهای مربوط به غار نخیر

غار چال نخجیر را در سال 1391 به مدت 6 ماه تعطیل کردند زیرا این جاذبه طبیعی روی گسل قرار گرفته است و کارشناسان در آن زمان نگران وقوع زلزله در آن بودند. در این 6 ماه ایمن‌سازی‌های لازم را روی آن انجام دادند همچنین نصب دوربین مداربسته، روشنایی و جعبه کمک‌های اولیه در جای جای غار نیز انجام شد. در حال حاضر نخجیر را به‌عنوان غار نمونه در ایران می‌شناسند.

بخش‌هایی از غار نخجیر به دلیل انفجارهایی که در اطراف آن اتفاق افتاده، آسیب دیده است. همچنین بخش‌هایی از این منطقه را هم به دلیل بتن‌ریزی جهت ساخت راه عبور تخریب کرده‌اند. یک واقعه مهم دیگری که در غار نخجیر رخ داده، مربوط به روزهای اول کشف این غار است. بین محلی‌ها برای نام‌گذاری این غار دعوایی به وجود آمد. دعوا حتی به شورای اسلامی شهرهای نراق و دلیجان و هیئت وزیران نیز کشیده شد. در نهایت هیئت ویزان در مصوبه‌ای نام «نخجیر» را برای این غار انتخاب کردند.

ویژگی های غار چال نخجیر

دهانه غار نخجیر در گذشته بسیار کوچک بود اما با استفاده از انفجار آن را بزرگ تر کردند. هم اکنون عرض ورودیِ غار 10 متر و ارتفاع آن بین 10 الی 40 متر است. سقف غار بلندای زیادی دارد و میانگین ارتفاع آن 8 متر بوده اما پهنای غار در بخش های مختلف، متغیر است.

به دلیل عدم نفوذ نور به این غار، هیچگونه جانوری در آن دیده نمی‌شود. در کف غار، دریاچه‌ای به عمق 70 متر وجود دارد که طراوت خاصی به محیط بخشیده است. این آب به طور دائمی در کف غار جریان ندارد ولی در مکان‌های مختلف آن حوضچه‌های کوچکی دیده می‌شود که میزان آب موجود در آنها در فصول مختلف سال متغیر است.

نخجیر دارای دو مسیر 1300 متری است که این مسیرها در ابتدای راه مشترک هستند و بعد از طی 600 متر یکی از مسیرها به سمت شمال شرق و دیگری به سمت شمال غرب امتداد پیدا می کنند. غار چال نخجیر 3 طبقه دارد که 2 طبقه از آن با ایجاد پله های ایمن سازی شده برای بازدیدکنندگان آماده شده است. در برخی نقاط برای رفتن به طبقه 47 پله را باید طی کنید.

یکی دیگر از ویژگی‌های بسیار جالب این غار آهکی زنده بودن آن است. یعنی اگر به دنبال ایجاد حادثه یا هر عامل خارجی دیگری، بخشی از آن تخریب شود، در طول سال های آینده خود ترمیم می شود.

از دیگر خصوصیات این غار باید به نهشته‌های کاج مانند آن اشاره کرد که نظیر آن را در هیچ کجای دیگر نمیتوانید ببینید. ویژگی بی‌نظیر دیگری که تنها در غار چال نخجیر می‌توان آن را مشاهده کرد این است که تهویه این غار به طور طبیعی مناسب با هر فصل تغییر می کند، به این معنا که هوای درون آن در فصل تابستان خنک بوده و در فصل زمستان گرم می‌شود!

ویژگی های غار چال نخجیر

تالارها و حوضچه های غار نخجیر

حوضچه و تالارهای متعدد، چکنده‌های بلوری با اشکال منحصر به فرد، راهروهای طولانی و مسیرهای مشکل از خصوصیات این غار است. برخی تالارهای غار نخجیر به  شرح زیر هستند:

  • برزخ
  • باغ وحش
  • سفره عروس
  • دریاچه
  • چهل چراغ
  • تالار زیبایی‌ها
  • چهلستون
  • تالارهای گل کلمی
  • فرسنگ، آبشار گلی
  • عروس
  • هیولا

بزرگترین تالار این غار آهکی ۱۲۰×۴۰×۳۰ متر وسعت دارد.

سنگ های تزئینی غار نخجیر

در غار نخجیر دلیجان سنگ‌های تزئینی زیادی وجود دارد که این سنگ‌ها دارای شکل‌های عجیب و غریبی همچون انسان، لاک‌پشت، عقاب، کبوتر و گوزن و... هستند. همه این سنگ‌ها جنسی از آهک دارند.

امکانات رفاهی غار نخجیر

از جمله امکاناتی که در این مکان برای گردشگران در نظر گرفته شده و افراد می‌توانند با استفاده از آنها سفر لذت‌بخش‌تری داشته باشند، میهمانسرا، سالن انتظار و بوفه مواد غذایی و نوشیدنی است. بازدید از این غار برای گردشگران رایگان نیست اما با یک هزینه کم می‌توانید به آن ورود پیدا کنید.

امکانات رفاهی غار نخجیر

بهترین زمان بازدید از غار تخجیر

در غار نخجیر تهویه مناسب وجود دارد که این سیستم در زمستان‌ها غار را گرم نگه می‌دارد و در تابستان‌ها این مکان را خنک می‌کند. بنابراین بازدید از این غار را می‌توان در هر فصلی مناسب دانست. خود استان مرکزی هم تقریبا در مرکز ایران قرار گرفته است و تابستان و زمستان‌های قابل تحمی دارد. پس مسافرت به این نقظه از ایران، در همه فصول امکان‌پذیر است.

غار نخجیر روی نقشه

شما می‌توانید این جاذبه گردشگری دلیجان را در نقشه زیر مشاهده کنید.

مسیر دسترسی به غار نخجیر

غار چال نخجیر در فاصله 8 کیلومتری شرق دلیجان واقع شده و از جاده دلیجان به نراق ۳ کیلومتر فاصله دارد. این جاذبه گردشگری هم اکنون در کنار حیات وحش جاسب قرار گرفته است. جهت بازدید از این غار زیبا ابتدا باید راهی استان مرکزی شوید و سپس از شهر دلیجان گذر کنید و در جاده نراق قرار گیرید، بعد از 10 کیلومتر تابلوی راهنمای غار را مشاهده خواهید کرد. از آن جایی که غار در دامنه کوه قرار دارد، دسترسی به آن آسان است و گردشگران به راحتی قادر هستند از این مکان بازدید کنند.

فاصله اراک تا غار نخجیر حدود 164 کیلومتر است که با ماشین شخصی می‌توانید در طول 2 ساعت و 20 دقیقه به مقصد برسید. همچنین فاصله غار نخجیر تا اصفهان هم 193 کیلومتر است که 2 ساعت و 45 دقیقه زمان می‌برد تا به شهر اصفهان برسید.

عکس های غار نخجیر

شما می‌توانید تصاویر مربوط به غار نخجیر را در زیر مشاهده کنید.

بلورهای آهکی
کرگدن سنگی
رسوب های زنده
گردشگری در غار نخجیر

چرا باید از غار نخجیر بازدید کرد؟

در این مطلب درباره غار نخجیر، به‌عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری استان مرکزی و شهر دلیجان صحبت کردیم. این غار ویژگی‌های منحصر به فرد زیادی دارد که مهم‌ترینش زنده بودن رسوبات آن است. نخجیر همچنین امکانات رفاهی خوبی را در اختیار گردشگران قرار می‌دهد و از این جهت هم مورد پسند است. اگر نکته دیگری درباره این موضوع وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بهره ببرند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.                                                                                                                                     

سوالات متداول

تاکنون هیچ نظری ثبت نشده است

مجله گردشگری

مشاهده همه مقالات
امتیاز 4 از 5 | از 107 کاربر