روستای داماش یکی از روستاهای ییلاقی رودبار می باشد که در ارتفاع 1741 کیلومتری قرار گرفته است. این روستای زیبا را باید زیستگاه اصلی گل سوسن چلچراغ در استان گیلان دانست. روستای داماش اگرچه در گذشته یک منطقه ییلاقی بوده اما در حال حاضر به یک مکانی دائمی برای زندگی مردمان این خطه تبدیل شده است. در این مقاله قصد داریم همه چیز را درباره این روستا بررسی کنیم. اگر شما هم علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید؛ با ما تا انتهای این مطلب از وبسایت لحظه آخر همراه باشید.
- روستای داماش گیلان کجاست؟
- مسیر روستای داماش گیلان
- جاذبههای گردشگری داماش و اطراف آن
- گل سوسن چلچراغ، عزیز دردانه داماشیها
- وضعیت آب و هوایی روستای داماش رودبار
- در سفر به داماش، کجا غذا بخوریم؟
- آشنایی با سوغات روستای داماش
- در سفر به روستای داماش کجا اقامت کنیم؟
- آشنایی با مردم روستای داماش
روستای داماش گیلان کجاست؟
روستای داماش از توابع بخش عمارلو شهرستان رودبار است و حدودا در 130 کیلومتری رشت قرار دارد. فاصله تهران تا داماش هم حدود 290 کیلومتر است. این روستا که از شمال به روستای صیغلده خورگام، از جنوب به مراتع روستاهای گزنه چاک و قوشه لانه خورگام، از شرق به زمینهای جنگلی و از غرب به جنگل شینه چاک و منطقه لاباربن میرسد؛ در قدیم ییلاق مردم جیرنده بوده است. داماش 1741 متر ارتفاع از سطح دریا دارد و در ارتفاعات کوه البرز قرار گرفته است. اراضی این روستا برای کشاورزی مناسب نیستند و بنابراین مردم داماش از راه باغداری و دامداری امورات خود را میگذرانند.
مسیر روستای داماش گیلان
برای سفر به روستای داماش، دو راه پیشنهاد میشود:
- مسیر اول بزرگراه قزوین به لوشان است. برای وارد شدن به این مسیر باید از سمت راست بزرگراه به جاده لوشان و سپس به جاده جیرنده وارد شوید. این جاده پر پیچ وخم دارای پوشش گیاهی اندک بوده و کمی مسافرت را برایتان سخت میکند اما مسیر جذابی در انتظارتان است.
- مسیر دوم برای رسیدن به ییلاق داماش، از سمت خورگام میگذرد. خورگام در چهل کیلومتری رودبار قرار دارد و برای رسیدن به این شهر باید در بزرگراه قزوین به رشت، در اوایل شهر رستمآباد، با مشاهدهی تابلوی خورگام، مسیر آن را پیش بگیرید. این جاده هم مانند مسیر قبلی پیچ و خم زیادی دارد و تردد در آن بسیار کم است، پس باید تمام تجهیزات لازم را به همراه داشته باشید.
شما میتوانید موقعیت مکانی روستای داماش را در نقشه زیر مشاهده کنید.
جاذبههای گردشگری داماش و اطراف آن
داماش یک منطقه مرتفع است که در خود جاذبههایی همچون کوهستانهای زیبا، چشمههای آب معدنی با املاح بسیار مفید همچون کلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم جای داده است. همچنین در اطراف این منطقه، روستاهای بسیار زیبایی وجود دارد که هر کدامشان یک جاذبه گردشگری محسوب میشوند. نوده فاراب را باید یکی از بهترین جاهای دیدنی داماش گیلان دانست. در نزدیکی این روستا یک دریاچه به نام ویستان بره سر وجود دارد که بازدید از آن میتواند لذت سفرتان را دوچندان کند. دیگر فعالیت های پیشنهادی در داماش بازدید از روستای ناش، پیک نیک در کنار دریاچه خشکوه، دیدن منطقه حفاظت شده سیاهرود و... است.
گل سوسن چلچراغ، عزیز دردانه داماشیها
یکی از ویژگیهای منحصر به فرد روستای داماش، وجود گل سوسن چلچراغ در آن است. این گل به دلیل وضعیت آب و هوایی و ویژگیهای اقلیمی خاص داماش، فقط در این روستا میروید. نام دیگر سوسن چلچراغ «لیلیوم بوری» بوده که به خاطر کاشفش«لدر بوری» این نام را برایش انتخاب کردهاند.
اگر بخت با شما یار باشد و شانس دیدن دشتی پر از سوسن چلچراغ را داشته باشید، گلهایی را خواهید دید که بین 50 تا 150 سانتیمتر طول دارند و مثل لاله واژگون، برعکس هستند. روی گلبرگهای این گل زیبا دانههای بنفشی وجود دارد که بسیار خاص است.
اولین گل ثبت شده در فهرست آثار ملی
اولین گل ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران همین سوسن چلچراغ است. این گل، که با نام سوسن سفید هم شناخته شده، عمر کوتاهی دارد و تنها تا اواسط تیرماه دیده میشود. نکته غمانگیز این است که سوسن چلچراغ در معرض انقراض قرار دارد زیرا، تکثیر آن بسیار دشوار است.
جشنواره سوسن چلچراغ در داماش
جشنواره شکوفایی سوسن چلچراغ در داماش بدین صورت انجام میشود که با شروع فصل گلدهی، اهالی داماش و مناطق اطراف، لباسهای محلی پوشیده و خود را برای جشن و پایکوبی آماده میکنند. این مراسم همراه با موسیقی، رقص و اجرای سنتهای بومی است. در این رویداد صدای آواز ترانههای روستایی را در جای جای روستا خواهید شنید که همراه با سازهایی همچون نی، تنبک، تنبور، کمانچه و سنتور اجرا میشوند و شور و هیجان جشنواره را بسیار بالا میبرند.
وضعیت آب و هوایی روستای داماش رودبار
آب و هوای روستای داماش در بهار و تابستان معتدل و خنک است و در بیشتر روزهای سال میتوانید شاهد باران و مه در این منطقه باشید. برخلاف بسیاری از مقاصد، داماش در ماههای خرداد و تیر آب و هوای معتدلی دارد و گل سوسن چلچراغ نیز در این ماهها میروید. وضعیت آب و هوایی روستای داماش در فصلهای مختلف سال به شرح زیر است:
بهار (اسفند، فروردین، اردیبهشت)
- بارندگی: بارش باران در بهار به نسبت زیاد است و باعث سرسبزی و طراوت طبیعت میشود.
- دما: هوا در بهار معتدل و خنک است و برای پیادهروی و طبیعتگردی بسیار مناسب است.
- رطوبت: رطوبت هوا در بهار به نسبت زیاد است.
تابستان (خرداد، تیر، مرداد)
- بارندگی: بارش باران در تابستان کمتر میشود اما احتمال رگبارهای کوتاهمدت وجود دارد.
- دما: هوا در تابستان نسبت به سایر مناطق گیلان خنکتر است اما شبها هوا سرد میشود و نیاز به پوشیدن لباس گرم است.
- رطوبت: رطوبت هوا در تابستان نیز به نسبت زیاد است.
پاییز (شهریور، مهر، آبان)
- بارندگی: بارش باران در پاییز افزایش مییابد و طبیعت داماش رنگهای بسیار زیبایی به خود میگیرد.
- دما: هوا در پاییز معتدل و خنک است و یکی از بهترین فصول سال برای سفر به داماش محسوب میشود.
- رطوبت: رطوبت هوا در پاییز کاهش مییابد.
زمستان (آذر، دی، بهمن)
- بارندگی: بارش برف در زمستان در داماش زیاد است و باعث سفیدپوش شدن طبیعت میشود.
- دما: هوا در زمستان سرد و یخبندان است.
- رطوبت: رطوبت هوا در زمستان کاهش مییابد.
بهترین زمان سفر به روستای توریستی داماش گیلان
انتخاب بهترین زمان سفر به داماش بستگی به شرایط هر فرد دارد. اغلب گردشگران به علت اینکه بتوانند گلهای سوسن چلچراغ را ببینند، ماههای خرداد و تیر را برای سفر به این منطقه انتخاب میکنند. اما اگر هم شرایط کاری و مشغلههای مختلف، باعث میشوند که در این ماهها نتوانید به این روستای ییلاقی سفر نمایید، در دیگر ماههای سال هم این خطه سبز بسیار دیدنی و بکر است. البته لازم به ذکر است که داماش به علت کوهستانی بودن، در پاییز و زمستان بسیار سرد بوده و بهتر است که از سفر در این ماهها به داماش صرف نظر کنید.
در سفر به داماش، کجا غذا بخوریم؟
در روستای داماش میتوانید غذاهای فوقالعاده خوشمزه گیلانی را امتحان کنید. معروفترین غذای محلی داماش کباب چنجه است که برای پختش، از گوشت دامهای همان نواحی استفاده شده، یکی دیگر از غذاهای محلی داماش، سیاه قاتق است که تا حدودی مشابه فسنجان تهیه میشود و این غذا هم خيلی لذیذ است. از باقی غذاهای محلی معروف این منطقه میتوان به کباب دنده، شیشلیک، کباب کوبیده و قیمه پلو اشاره کرد. برای صرف غذا در داماش میتوانید به رستوران سنتی نگین داماش، یا رستورانهای محلی و کوچک این روستا مراجعه کنید.
آشنایی با سوغات روستای داماش
از سوغاتیهایی که میتوانید در داماش تهیه کنید، باید به گلیم و جوراب اشاره کرد. این دو مورد از صنایع دستی داماش محسوب شده و توسط محلیها بافته میشوند. دیگر سوغاتی داماش را میتوان، محصولات کشاورزیاش همچون گردو و فندق دانست که به علت مراتع آن اطراف، محصولی عالی و باکیفیت است.
در سفر به روستای داماش کجا اقامت کنیم؟
در روستای داماش هیچ هتل و مسافرخانهای برای اقامت وجود ندارد. بنابراین گردشگران میتوانند پس از بازدید از این روستای زیبا برای اقامت به یکی از شهرهای اطراف مانند رشت یا رودبار بروند و یا یکی از خانههای روستایی را اجاره کنند. همچنین امکان برپایی کمپ نیز در این روستا وجود دارد.
آشنایی با مردم روستای داماش
اگر دوست دارید قبل از سفر به داماش، کمی درباره ساکنین آن اطلاعات کسب کنید باید بدانید که گویش مردمان این خطه، دیلمی است، شغل اکثر آنها دامداری و باغداری ست، اما تولید صنایع دستی هم در این منطقه رواج دارد. از اصلیترین آيينهای روستای داماش، میتوان به جشن سوسن چلچراغ اشاره کرد.
یکی دیگر از مناطقی که به پوشش محلی احترام گذاشته، همین روستای داماش است. لباس اکثر مردم، همان پوشاک زیبای محلی است و این لباسها، خصوصا در جشنها و عروسیها بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
بازیهای محلی زیادی در این منطقه رواج دارد که از میان آنها میتوان به کشتی گیله مردی، طنابکشی، خرپشتک، چوب بازی (رقص چوب)، تیش بازی (نوعی بازی محلی) چرخ و فلک، هلولک، گلفا و دور بچرخان اشاره کرد.
چرا باید به روستای داماش سفر کرد؟
روستای داماش را باید یکی از مناطق ییلاقی بسیار زیبا در استان گیلان دانست که جدا از طبیعت بکرش، زیستگاه یک گونه نادر گل، به نام سوسن چلچراغ است. همچنین در اطراف این روستا جاذبههای گردشگری زیادی برای بازدید وجود دارد. سفر به این نقطه از گیلان یعنی قرارگیری در یک طبیعت بکر در کنار مردمی مهماننواز که از شما با غذاهای فوقالعاده شمالی پذیرایی میکنند. آیا برای سفر به یک مقصد دلیل دیگری نیاز دارید؟