به روستای اروپایی ایران خوش آمدید! روستای زرگر همان روستاییست که خیلیها معتقدند میراث رومانوها در ایران است. مردم این روستا چشمهای رنگی و قد و قامتی مشابه با اروپاییها دارند و زبان اصلی آنها نیز رومانیایی است. این روستا، مهمترین جاذبه گردشگری قزوین بوده و در شهرستان آبیک قرار دارد. فاصله کوتاه تهران تا زرگر سبب شده تا بیشتر مردم به عنوان تفریحی یک روزه از تهران به آنجا بروند. برای آشنایی بیشتر با روستای زرگر قزوین در ادامه همراه ما باشید.
- روستای زرگر کجاست؟ روستایی در 22 کیلومتری آبیک
- تاریخچه روستای زرگر؛ روستایی با روایتهای مختلف
- زبان زرگری یا رومانو؛ زبان شیرین و عجیب مردم زرگر
- جاهای دیدنی روستای زرگر و جاذبههای اطراف آن
- آب و هوای روستای زرگر قزوین؛ چه زمانی سفر کنیم؟
- فرهنگ و سنت روستای زرگر
- در سفر به روستای زرگر غذاهای محلی را امتحان کنید
- شغل مردم روستای زرگر
- چگونه به روستای زرگر برویم؟ مسیر دسترسی به این روستای خوش آب و هوا
روستای زرگر کجاست؟ روستایی در 22 کیلومتری آبیک
روستای زرگر بین شهر تهران و قزوین و در شهرستان آبیک قرار گرفته است. این روستا با شهرستان آبیک 22 کیلومتر فاصله داشته و در جنوب غربی آن قرار دارد. فاصله روستای زرگر تا تهران نیز حدود 115 کیلومتر و تا کرج 67 کیلومتر است. از این رو ساکنین کرج و تهران میتوانند به راحتی به این روستای زیبا بروند.
از جهت موقعیت جغرافیایی نیز شهر قزوین در شمال غربی و در فاصله 51 کیلومتری زرگر، تاکستان در غرب و در فاصله 100 کیلومتری، الموت در شمال روستای زرگر و در فاصله 108 متری و در نهایت علم کوه در شمال شرقی و در فاصله 260 کیلومتری قرار دارد.
تاریخچه روستای زرگر؛ روستایی با روایتهای مختلف
در خصوص تاریخچه روستای زرگر روایتهای مختلفی وجود دارد که در این بخش هر 5 روایت را مطرح میکنیم:
- روایت اول: برخی اعتقاد دارند اجداد قوم زرگر رومانو در گذشتهای دور به ایران مهاجرت کردهاند و در این روستا ساکن شدهاند. علت ورود آنها و اینکه از کجا آمدهاند مشخص نیست.
- روایت دوم: برخی دیگر میگویند رومانوییها اصالتا ایرانی هستند و از آنجایی که شجاع و دلیر بودن در زمان شاه عباس صفوی به عنوان سرباز قزلباش فعالیت میکردند. در همین روایت گفته میشود رومانوها مردمانی جنگجو بودهاند و زیر بار ظلم نمیرفتند. از این رو حاکمهای مختلف برای در امان ماندن، این قوم را در دنیا پخش کردند.
- روایت سوم: در روایت سوم گفته میشود یک پیرمرد در روستای زرگر قزوین زندگی میکرد و همه حساب کتابهای خود را به زبان روسی انجام میداد. پس از فوت پیرمرد خبری از نوشتههای روسی و استفاده از زبان روسی نیست. این مسئله موجب شده تا بگویند مردم زرگر فقط اصالت روسی ندارند، بلکه یونانی هم هستند.
- روایت چهارم: زبان مردم زرگر موجب شده تا به آنها اصالت ایتالیایی هم نسبت داده شود. در داستانی که مردم معتقد به این روایت تعریف میکنند آمده است 400 سرباز رومی در زمان جنگ بین مردم ایران و روم اسیر شدند؛ اما پادشاه ایران به دلیل قوی بودن این سربازان آنها را بخشیده و در این منطقه ساکن کرده است.
- روایت پنجم: در نهایت در آخرین روایت گفته میشود مردم زرگر کولیهای اروپایی بودند که در سالها پیش از این روستا سر درآوردند.
با وجود تمام این روایتها باز هم تاریخدانان معتقد هستند مردم این روستا اصالتا ایرانیاند. در خصوص نامگذاری این روستا هم روایتهای مختلفی وجود دارد و بر اساس این روایتها گفته میشود زمان صدور شناسنامه برای مردمان زرگر، زنان این روستا مشغول به ساخت زیورآلات بودند و به همین دلیل این روستا را زرگر نامیدند.
زبان زرگری یا رومانو؛ زبان شیرین و عجیب مردم زرگر
زبان روستای زرگر در میان سایر زبانهای مردم شهرهای ایران خاص و متفاوت است. اهالی روستای زرگر به زبان رومانو یا رومانلو صحبت میکنند که در میان ایرانیها به زبان زرگری معروف است. زبان زرگری، ترکیبی از زبان ترکی و فارسی است. البته این زبان ریشه لاتین هم داشته و در گروه زبان هندوآریایی قرار میگیرد. به عقیده برخی از زبانشناسان، ریشه این زبان به قوم روم باستان یا روملیا برمی گردد.
جاهای دیدنی روستای زرگر و جاذبههای اطراف آن
طبیعت زرگر به عنوان یکی از روستاهای اطراف تهران به قدری زیباست که وقتی از آن دیدن میکنید فکر دیدن جاهای دیگر از یادتان میرود! این روستای خوش آب و هوا منظرهای زیبا از کوههای پردرخت دارد که اگر به کمی دورتر نگاه کنید میتوانید کوههای پر از برف را هم ببینید. پوشش گیاهی این منطقه طوری است که در فصل بهار و تابستان زرگر، زیباتر و سبزتر از همیشه دیده میشود. البته فصل پاییز هم زیباییهای خود را دارد و میتوانید سیل عظیمی از درختانی را ببینید که با برگهای نارنجی و قرمز خودنمایی میکنند.
خانههای زرگر و گندمزارهای زیبای آن جذابیت زیادی دارند و چشم هر بینندهای را مجذوب خود میکنند.
در اطراف روستای زرگر چه جاذبههایی میتوانید ببینید؟
- امامزاده شاهزاده حسین (ع): این امامزاده مقبره متعلق به فرزند دو ساله امامزاده بوده که در این سن در حین عبور از قزوین در سفر به مرو در گذشته است. این زیارتگاه در فاصله 50 کیلومتری زرگر و در خیابان سلامگاه واقع شده است.
- کاخ چهل ستون: این کاخ که به عمارت کلاه فرنگی هم معروف است از دوره صفوی به جا مانده و حدود 500 متر مربع وسعت دارد. این عمارت در حال حاضر به موزه خوشنویسی تبدیل شده و در مرکز شهر قزوین در میدان آزادی واقع شده است.
- بازار قزوین: این بازار قدیمی که قدمت آن به دوره صفویه برمی گردد، معماری زیبایی داشته و جنسهای مختلفی هم در آن به فروش میرسد. مسجدالنبی، سرای سعدالسلطنه، سرای وزیر، سرای قیصریه، سرای حاج رضا، تیمچههای روباز از جمله مهمترین بخشهای بازار است.
آب و هوای روستای زرگر قزوین؛ چه زمانی سفر کنیم؟
روستای زرگر به خوش آب و هوا بودن معروف است. این روستا آب و هوایی معتدل و کوهستانی داشته و بهترین زمان سفر به زرگر نیز فصل بهار و تابستان است. جدول زیر آب و هوای این روستا در 4 فصل سال را نشان میدهد.
بهار | -آب و هوایی خنک و مطبوع -میانگین دمای هوا بین 10 تا 20 درجه -بارش متوسط |
تابستان | -آب و هوایی خنک -میانگین دمای هوا 25 تا 30 درجه -بارش کم |
پاییز | -آب و هوای خنک و دلپذیر -میانگین دمای هوا 15 تا 25 درجه -بارش زیاد |
زمستان | -آب و هوای سرد و مرطوب -میانگین دمای هوا بین 5 تا 10 درجه -بارش برف فراوان |
فرهنگ و سنت روستای زرگر
مردم روستای زرگر سنتهای عجیب و شیرینی دارند. در خانوادههای زرگری وفاداری به خانواده حرف اول را میزند و اگر بانویی همسرش فوت شود دیگر ازدواج مجدد نخواهد داشت. از طرفی ازدواج مجدد مردهای متاهل هم امری ناشایست بین مردم روستاست. در این روستا جرم و جنایت وجود ندارد و اگر فردی مرتکب شود از روستا طرد خواهد شد. پایبندی به حریم خانواده و رسوم و فرهنگ از دیگر سنتهای مردم زرگر است. از آداب و رسوم مهم روستای زرگر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مردم این روستا نوعی شیرینی به نام آیرانه سی دارند که با نوعی دوغ، تکههای یخ و کره درست میشود. این شیرینی مخصوص مهمانهای خاص است.
- در مراسم عروسی موسیقی با چوگور اجرا میشود. همراه با این ساز و موسیقی، آوازخوان روستا که عاشق کتاب نام دارد، داستان کَرَم و اصلی که دو عاشق مثل لیلی و مجنون بودند را میخواند.
- در صورتی که فردی با یک غریبه ازدواج کند، همچنان به زبان رومانو صحبت میکند تا آن را حفظ کند.
- اهالی روستا مردمی رک و صریح هستند.
- زن در روستای زرگر از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار است.
- حیاط، حصار و دیوار در معماری خانه مردم این روستا نوعی بیاعتمادی و بیاحترامی محسوب میشود.
در سفر به روستای زرگر غذاهای محلی را امتحان کنید
روستای زرگر غذاهای محلی محبوبی دارد که با داشتههای کشاورزی پخته میشود. یکی از محبوبترین غذاهای سنتی زرگر دمپختک است که با برنج، سیب زمینی، رشته و پیاز رست میشود. از دیگر غذاهای محبوب میتوان به آش بلغور، یارمه و آش رشته اشاره کرد. با فرارسیدن فصل بهار نیز مردم روستا با سبزیهای تازه غذاهای مختلفی درست میکنند.
شغل مردم روستای زرگر
مردم زرگر سبک زندگی روستایی و سالم دارند. در خانه بیشتر اهالی این روستا مرغ و خروس دیده میشود. شغل اصلی مردم روستای زرگر کشاورزی، دامداری و زنبورداری است. زنان روستا نیز در برخی از کارها به مردان خود کمک میکنند و بیشتر آنها به پخت نان، تولید ماست، کره، پنیر و دوغ مشغولند.
چگونه به روستای زرگر برویم؟ مسیر دسترسی به این روستای خوش آب و هوا
برای دیدن روستای زرگر اگر از سمت تهران میروید لازم است 115 کیلومتر در آزادراه تهران-کرج طی کرده و سپس به سمت کرج- قزوین حرکت کنید تا به آبیک برسید. پس از عبور از آبیک و با طی کردن مسیری 15 کیلومتری در آزادراه-تهران-کرج، به یک مسیر فرعی برخورد میکنید که دشت شقایق است. وارد مسیر فرعی شوید تا به این روستا برسید. اگر تجربه سفر به این روستا را داشتید، در بخش ثبت دیدگاه تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارید.