با شهر تاریخی نهاوند آشنا شوید. شهرستان نهاوند، منطقهای خوش آب و هوا در همدان است که قدمت تاریخی بالایی دارد. این منطقه، مرکز شهرستان نهاوند بوده و با جمعیت 200.000 نفری خود، سومین شهر پرجمعیت همدان شناخته میشود. تحقیقات نشان داده، این شهر از دوران ماقبل تاریخ، محل سکونت انسانها بوده است. برای آشنایی بیشتر با این شهرستان خوش آبوهوا و پرطرفدار، جاهای دیدنی، سوغات، جمعیت و سایر اطلاعات دیگر همراه ما باشید.
نهاوند کجاست؟
شهرستان نهاوند که پیش از ورود اسلام به ایران پایتخت کل سرزمین ایران بوده، واقع در جنوب غربی استان همدان، توسط رشته کوههای زاگرس احاطه شده است. مرکز این شهرستان شهر نهاوند می باشد. شهر نهاوند همدان با جمعیتی حدود ۷۷ هزار نفر جزء سه شهرستان پر جمعیت این استان به شمار میرود، که مساحتی معادل ۱۵ هزار و ۳۵ کیلومتر مربع دارد. این شهر که نام آن به دفعات در متون تاریخی ذکر شده است پر تمدن ترین و قدیمی ترین شهر ایران به شمار می رود؛ که در ۱۰۰ کیلومتری قسمت جنوبی استان همدان قرار گرفته و از لحاظ جغرافیایی به شهرهای معروف مختلف میرسد.
آشنایی با نهاوند همدان
نهاوند همدان که با نامهای پیشین لائودیسه، نیهاوند، نیوانتا، نیسایا و نیفواندای که از آن نام برده شده است، مردمانی با آداب و رسوم و سنن خاص و مختلف را در خود جا داده است. نژاد های مختلف مردم نهاوند همدان بیشتر آمیخته از اقوام شهرستان های ملایر، ترکهای شمال و غرب، کردهای کرمانشاه و فارس های استان مرکزی می باشد. زبان رسمی مردم استان همدان فارسی است، که با گویش نهاوندی (لری شمالی) سخن می گویند؛ البته گویش های آذری و کردی نیز در این شهر رایج می باشد. با وجود سکونت اقوام مسیحی و یهودی در این شهر اکثریت مردم نهاوند پیرو دین رسمی کشور یعنی اسلام می باشند؛ که البته لازم به ذکر است، ساکنان همدان اثنا عشری پیرو مذهب جعفری که یک فرقه اهل حق سنی است، هستند.
نهاوندقدیم
نهاوند قدمت هفت هزار ساله دارد که با توجه به قدمت بسیار زیادش تعجب آور نیست که در حال حاضر ۱۰۰ اثر تاریخی آن از ۲۰۰ اثر شناخته شده در این شهر به ثبت ملی رسیده است.
این شهر در طول دوره های تاریخی مختلف کشور ایران با اسامی متفاوت شناخته می شد که به طور مثال میتوانید از بین این گویش های مختلف و متفاوت به اسامی همانند نیموآندای، اینهاوند دست یابید. حتی بعضی از باستان شناسان بر این باورند که ممکن است نهاوند اشارهای به یک آلت موسیقی و یا حتی دستگاهی خاص در نت های موسیقی باشد که تنها در نیمه شب نواخته می شود. ناگفته نماند در دورهای از تاریخ به این شهر لائودیسه نیز گفته میشد.این نام به افتخار ملکه سلوکیان بر روی این منطقه گذاشته شد و ساسانیان هم به این شهر نام نیماوند را داده بودند و پس از ورود اسلام به ایران نام آن را حتی به ماه بصره نیز تغییر دادند.
آب و هوای نهاوند
شهر نهاوند که تابستانها ای نسبتاً خنک و زمستانهای سرد دارد و از شمال به شهرهای تویسرکان و همدان، از غرب به کنگاور، از جنوب به استان لرستان و از شرق به ملایر محدود است. سردترین ماه سال در این شهرستان دی ماه و گرمترین ماه سال در آن تیرماه میباشد. بارش سالانه در شهر نهاوند ۴۱۰ میلی متر برآورد شده و همچنین این شهر ۱۳ دقیقه و ۲۸ ثانیه با تهران اختلاف ساعت دارد.
بهترین زمان سفر به نهاوند
نهاوند شهرستان چهار فصل محسوب می شود و بهار های آن بسیار سرسبز و مملو از گردشگران می باشد. بهترین زمان سفر به این شهر فصل پاییز می باشد که بسیار رنگارنگ و خلوت می باشد.
سوغات نهاوند چیست؟
- گز آردی (بادام-پسته)
- حلوا گردویی
- عسل، خیارشور
- لواشک، لبنیات
- انواع مرکبات
- صنایع دستی (گلیم و قالی و فرش و گبه)
جاهای دیدنی نهاوند
از جاذبه های تاریخی نهاوند می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- خانه قدوسی
- حمام حاج آقا تراب
- مقبره شیخ ابوالعباس نهاوندی
- مسجد جامع نهاوند
- پل زرامین
- تپه باستانی بابا قاسم
- معبد لائودیسه
- موزه مردم شناسی تاریخی، فرهنگی و شهدا
- نپه و ارگ نوشیجان
از جمله جاذبه های طبیعی این شهر سراب گاماسیاب، سراب گیان، سراب ملوسان، سراب فارسبان و سراب کنگاور کهنه می باشند.
چگونه به نهاوند برویم؟
برای سفر به استان همدان می توانید از فرودگاه استان همدان استفاده نمایید که تنها ۱۱۷ کیلومتر با شهر نهاوند فاصله دارد. همچنین با وسیله نقلیه شخصی نیز می توانید از شهرهای مرکزی و تهران که حدوداً ۴۰۰ کیلومتر با همدان فاصله دارد، از مسیر جاده ساوه و گذشتن از استان مرکزی به نهاوند برسید؛ این مسیر کوتاهترین فاصله است که می توانید از تهران تا نهاوند طی کنید. همچنین از اتوبان قزوین نیز میتوانید به این استان سفر کنید؛ با این تفاوت که مسیر طولانی تری را خواهید پیمود. از آنجایی که مسافت استانهای شرق، جنوب شرقی، شمال شرقی و جنوبی بسیار طولانی است، پیشنهاد میشود به صورت هوایی به این شهر سفر کنید. کوتاهترین مسافت را استانهای شمال غربی، جنوب غربی و غرب با این شهر دارند، که سفر با اتوبوس یا وسیله نقلیه شخصی گزینه مناسبی برای آنها می باشد. همچنین نزدیکترین ایستگاه راه آهن به نهاوند ۱۱۳ کیلومتر با این شهر فاصله دارد، که مردم در شهرهای اصلی دسترسی آسانی به خطوط راه آهن دارند و میتوانند به راحتی با استفاده از خطوط راه آهن به این شهر سفر کنند. به علاوه تمام پایانه های اتوبوسرانی از سراسر کشور به مقصد این استان سفر دارند.
نهاوند: نگین سرسبز همدان در دامان کوهستان
شهرستان نهاوند، یکی ازمناطق سرسبز استان همدان، با طبیعت بکر، تاریخ کهن و فرهنگی غنی، مقصدی بینظیر برای علاقمندان به تاریخ و طبیعتگردی است. این شهرستان با داشتن آب و هوای معتدل و کوهستانی، مناظر دیدنی، چشمههای جوشان و رودخانههای پرآب، هر ساله گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند. آثار تاریخی ارزشمندی همچون تپه گیان، معبد لائودیسه و حمام حاج آقا تراب، گوشهای از قدمت و عظمت این شهر را به نمایش میگذارند. نهاوند، با مردمانی مهماننواز و فرهنگی پویا، بهدرستی یکی از شهرستانهای برجسته و اصیل ایران بهشمار میآید. اگر تجربه سفر به این شهرستان زیبا را داشتهاید، در بخش ثبت دیدگاه تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارید.