بندر ترکمن

زمان مطالعه: 5 دقیقه
بروزرسانی: 1403/03/06
بازدید: 7606

گلستان یکی از زیباترین استان‌های شمالی ایران و مهد یک تمدن 7 هزار ساله است. در این استان شهرهای بسیار زیبا و جاذبه‌های گردشگری فراوانی وجود دارد که نظر بسیاری از گردشگران را به سوی خود جلب کرده‌اند. بندر ترکمن یکی از معروف‌ترین شهرهای این استان است که در جوار سواحل شرقی دریای خزر قرار دارد. این شهر جدا از جاذبه‌های گردشگری بسیاری که دارد، دارای فرهنگی متفاوت و جذاب نیز هست. در این مقاله قصد داریم همه چیز را درباره بندر ترکمن بررسی کنیم. اگر شما هم علاقه‌مند به آشنایی بیشتر با این شهر زیبا در شمال ایران هستید و یا قصد سفر به آن را دارید؛ تا انتهای این مطلب با وب‌سایت لحظه آخر همراه باشید.

بندر ترکمن

بندر ترکمن کجاست؟

فاصله بندرترکمن با مرکز شهر گرگان حدود 40 کیلومتر است. این مکان به عنوان یکی از مهم‌ترین شهرهای بندری خطه شمالی کشور شناخته می‌شود. همسایه شمالی این بندر، گمیش تپه است؛ در جنوب آن شهری به نام کردکوی واقع شده؛ همچنین بندر ترکمن از غرب به دریای خزر و همچنین خلیج گرگان و از شرق شهر گرگان می‌رسد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید بندر ترکمن را  گروهی از معماران و مهندسان بلژیکی مطابق با مدرن‌ترین اصول معماری و شهر سازی طراحی کرده‌اند.

مختصری از فرهنگ مردم بندر ترکمن

ترکمن‌ها را باید از اقوام ترک زبان و ترک تبار آسیای میانه دانست. آنها در کشورهای مختلفی همچون شمال ‌غربی افغانستان، ترکمنستان، بخشی از روسیه و شمال ‌شرق ایران زندگی می کنند. زبان این مردم ترکمنی است و بیشتر آنها مسلمان سنی هستند. مردم بندر ترکمن فرهنگ جذابی دارند، آنها لباس‌های محلی زیبا می‌پوشند و زندگی‌شان به رقص و موسیقی گره خورده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید زنان متأهل در بندر ترکمن زیر روسری خود یک حلقه بزرگ قرار می‌دهند تا همه متوجه متأهل بودنشان شوند.

فرهنگ مردم ترکمن

سوغات و صنایع دستی بندر ترکمن

مردم بندرترکمن صنایع دستی زیادی دارند که می‌توانید آنها را به‌عنوان سوغات تهیه کنید و با این کار هم از زیبایی و هنر دست این مردم لذت ببرید و هم به اقتصاد محلی کمک نمایید. از میان صنایع دستی شهر بندر ترکمن می‌توان به قالی، قالیچه، دستمال‌های سوزن‌دوزی شده، پشتی ترکمنی، پارچه‌های ابریشمی، شال‌های معروف ترکمن، مانتو های رنگارنگ ترکمن، زیور آلات ترکمنی و همچنین نمد دورویه اشاره کرد. لازم به ذکر است، کپور و خاویار، همچنین میگو و ماهی‌های سفید از مهم‌ترین محصولات این منطقه محسوب می‌شوند.

غذاهای محلی بندر ترکمن

بندر ترکمن هم مانند هر جای دیگر غذاهای محلی فوق‌العاده‌ای دارد که فرصت امتحان آنها را در طول سفر به این شهر نباید از دست بدهید. از میان غذاهای محلی بندر ترکمن می‌توان به قاوور تماچلی چوروک، قاتلاما، پتیر چوروک، نان فتیر، بوروک، اکمک، باسترمه، خورشت ساک، چکدرمه، بولامه، ترش پلا، سومسه و... اشاره کرد.

غذاهای محلی بندرترکمن؛ چشیدن طعم های بی نظیر

اقتصاد بندر ترکمن

اقتصاد بندر ترکمن براساس اسکله طراحی شده بود اما از زمانی که عمق دریا بالا آمد و آبخور کشتی‌ها کاهش پیدا کرد، دیگر استفاده زیادی از اسکله نمی‌شد. درحال حاضر این بندر خاصیت تجاری خود را از دست داده است و فقط مقداری بسیار ناچیزی سوخت‌های فسیلی مانند نفت خام در منطقه تخلیه می‌شود. اقتصاد مردم ترکمن در حال حاضر با تولید و فروش گلیم و فرش، صید خاویار، کشاورزی، صنایع دستی و گردشگری می‌گذرد. البته بازارچه گمرکی ساحلی اسکله ترکمن نیز نقش مثبتی را در اقتصاد این شهر بازی می‌کند.

تور داخلی - برای رزرو تورهای مسافرتی داخل ایران با قیمت مناسب همین حالا کلیک کنید!

آب و هوای بندر ترکمن

بندر ترکمن در نزدیکی دریا قرار دارد و باید آن را دارای آب و هوای گرم و مرطوب دانست. رطوبت و گرما در فصل تابستان به اوج خود می‌رسد و شاید تحملش برای کسانی که عادت به چنین آب و هوایی ندارند راحت نباشد. پاییز را باید زیباترین فصل این بندر دانست زیرا طبیعت منطقه بسیار زیبا می‌شود و آب و هوا هم در مطلوب‌ترین حالت خود قرار دارد. زمستان‌ها در بندر ترکمن بسیار سرد است و به همین دلیل معمولا افراد کمتری این فصل را برای سفر انتخاب می‌کنند اما اگر مشکلی با سرما ندارید، سفر به بندر ترکمن در این فصل از نظر هزینه می‌توانید بسیار مقرون به صرفه باشد.

جاهای دیدنی بندر ترکمن

در بندر ترکمن جاهای دیدنی زیادی برای بازدید وجود دارد که دیدن آنها می‌تواند سفرتان را جذاب کند. در ادامه برخی از این جاذبه‌های گردشگری را به شما معرفی خواهیم کرد:

جاهای دیدنی گرگان - 14 مورد از بهترین جاذبه های گردشگری گرگان که دیدن آن ها را نباید از دست بدهید!

بازار بندر ترکمن

در طول سفر به بندر ترکمن، حتما زمانی را برای بازدید از بازارچه ساحلی این شهر کنار بگذارید. این بازارچه درواقع یکی از مهم‌ترین مراکز تجاری در این بندر به حساب می‌آید و در آن می‌توان انواع کالاها از جمله لباس‌های رنگارنگ ترکمنی، شال‌های معروف ترکمن، نمدها و قالیچه‌های ترکمن، زیورآلات، کلوچه‌ها و شیرینی های محلی و... را خریداری کرد. در این بازارچه شما علاوه بر خرید با فرهنگ مردم ترکمن آشنا خواهید شد و می‌توانید غذاهای محلی نیز میل کنید.

روستای قره قاشلی

روستای قره قاشلی هر ساله میزبان مسابقات اسب دوانی است. همان‌طور که می‌دانید، اسب‌های ترکمن شهرت بسیار بالایی دارند و همین مساله علاقه‌مندان بسیاری را از سراسر ایران به کورس بهاره و تابستانه اسب‌سواری در این منطقه می‌کشاند. برای دسترسی به این ناحیه کافیست از بندر ترکمن به سمت گرگان حرکت کنید، بعد از حدود 10 کیلومتر به روستای قره قاشلی خواهید رسید.

جزیره آشوراده

بندر ترکمن در قدیم سه جزیره متصل به هم داشته است که دو تای آن به مرور زمان در آب غرق شده‌اند و درحال حاضر یکی از آنها، یعنی جزیره آشوراده باقی مانده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید 40 درصد از خاویار ایران از طریق این جزیره تامین می‌شود و به همین دلیل، این جزیره از نظر اقتصادی بسیار حائز اهمیت است. یکی دیگر از دلایل اهمیت آشوراده، شناخته شدنش به‌عنوان زیستگاه پرندگان نادر است. همچنین این جزیره به‌عنوان زیستگاه حیوانات درحال انقراضی همچون ببر مازندران نیز هست. فاصله آشوراده با بندر ترکمن حدود 15 دقیقه است.

جزیره آشوراده؛ زیستگاه حیوانات درحال انقراض

اسکله بندر ترکمن

این بندر در گذشته دارای سه اسکله مهم بود؛ که اکنون تنها یکی از آنها باقی مانده است. این اسکله در غرب این شهر و ساحل شرقی دریای مازندران قرار دارد و یکی از جاهای تفریحی مردم شهر گرگان به شمار می‌رود. فاصله این اسکله از مرکز شهر حدود 15 دقیقه است و شما برای دسترسی از آن باید راهی غرب بندر ترکمن شوید.

تالاب گمیشان

تالاب گمیشان یک منطقه‌ زیبا و متفاوت در مرز ایران و ترکمنستان است که گونه‌های مختلف جانوری مانند فلامینگو و قوهای فریادکش در آن زندگی می‌کنند. بخش زیادی از این تالاب بین‌المللی شکار ممنوع است و تحت حفاظت محیط زیست قرار دارد. برای اینکه بتوانید از تالاب گلمیشان بازدید کنید، باید مجوز رسمی از سازمان محیط زیست بگیرید. این تالاب 24 کیلومتر تا شمال بندر ترکمن فاصله دارد.

تالاب گمیشان؛ محل زندگی فلامینگو و قوهای فریادکش

ترکمن صحرا

در طول سفر به ترکمن صحرا، مشاهده منطقه وسیع و زیبای ترکمن صحرا بسیار لذت بخش خواهد بود. این منطقه شاهد تعدادی از شهرهای استان گلستان و استان خراسان شمالی است و شهرهایی همچون کلاله، مراوه تپه، گنبد کاووس، گمیشان، آق قلا و بندر ترکمن را شامل می‌شود.

منطقه حفاظت شده جهان نما

منطقه جهان‌نما را باید یکی از بکرترین جنگل‌های هیرکانی در شمال ایران دانست. جهان‌نما را باید یکی از قدیمی‌ترین جنگل‌های جهان دانست که در جنوب شرقی شهرستان کردکوی در 50 کیلومتری بندر ترکمن قرار گرفته است.

جهان نما؛ بهشتی در جنگل های هیرکانی

منطقه شکار ممنوع صوفیکم

منطقه شکار ممنوع صوفیکم، یک جاذبه مناسب برای کسانی است که به پرنده‌نگاری علاقه دارند. گونه‌های مختلف و نادری از پرندگان مهاجر و بومی، این منطقه را برای زندگی انتخاب کرده‌اند که از میان آنها می‌توان به عقاب دریایی دم سفید و اردک سر سفید آفریقایی اشاره نمود.

چیزی در حدود 130 گونه پرنده مهاجر و بومی در این منطقه زیبا زندگی می کنند. در این منطقه به جز پرندگان، حیوانات دیگری مانند روباه ترکمن نیز وجود دارند و همچنین این ناحیه محل زندگی کوچک‌ترین پستاندار ایرانی به نام حشره خوار کوتوله نیز هست.

در کجای بندر ترکمن اقامت کنیم؟

در بندر ترکمن هتل‌ها و اقامتگاه‌های مختلفی وجود دارد که شما براساس سلیقه و بودجه خود می‌توانید یکی از آنها را انتخاب کنید. معروف‌ترین هتل بندر ترکمن ستاره نام دارد اما می‌توانید در هتل‌ها و بوم‌گردی‌های شهرهای اطراف این بندر مانند هتل قابوس در گنبد کاووس، مجتمع گردشگری وارنا در گنبد کاووس، اقامتگاه بوم‌گردی اوغوز خان در گنبد کاووس و... اشاره کرد.

بهترین زمان سفر به بندر ترکمن

در همه فصل‌ها می‌توانید به بندر ترکمن سفر نمایید. اینکه کدام فصل را انتخاب می‌کنید، کاملا به سلیقه شما در انتخاب آب و هوا بستگی دارد. اگر هوای خنک را دوست دارید، می‌توانید در فصل پاییز و زمستان به این منطقه سفر کنید. اگر دوست دارید میوه‌های تابستانی مخصوص به این منطقه را میل کنید، در این فصل راهی بندر ترکمن شوید.

چه زمانی به بندر ترکمن سفر کنیم؟

چگونه به بندر ترکمن برویم؟

اگر مبدا حرکتتان تهرا است باید از جاده فیروزکوه و سپس ساری عبور کنید. پس از آن باید از نکا، بهشهر، گلوگاه، نوکنده بگذرید و مسیرتان را به سمت بندر گز ادامه دهید. 15 دقیقه بعد به بندر ترکمن خواهید رسید.

در صورتی که از  آذربایجان غربی، شرقی، اردبیل، گیلان و یا مازندران راهی بندر ترکمن می‌شوید؛ باید ابتدا از استان گیلان عبور کرده و با گذر از رامسر، تنکابن، چالوس، نوشهر، محمودآباد، قائمشهر، ساری، نکا و بهشهر وارد استان گلستان شوید و سپس به بندر ترکمن بروید.

آیا باید به بندر ترکمن سفر کنیم؟

در این مقاله از وبلاگ لحظه آخر همه چیز را درباره بندرترکمن بررسی کردیم. درباره جاذبه‌ها، هتل‌ها، غذاها، بهترین زمان سفر و... این شهر صحبت کردیم. در پاسخ به این سؤال که آیا باید به بندر ترکمن سفر کنیم، باید یک بله محکم گفت زیرا این بندر هم از نظر وجود جاذبه‌های گردشگری هم از نظر فرهنگ جذابیت زیادی دارد. اگر نکته دیگری درباره این موضوع وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بهره ببرند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.

سوالات متداول

تاکنون هیچ نظری ثبت نشده است

مجله گردشگری

مشاهده همه مقالات
امتیاز 3.7 از 5 | از 101 کاربر