بندر ترکمن بیش از آنکه به سواحل و طبیعت استثنائی شهرت داشته باشد، به عنوان میزبان بزرگترین مسابقات اسبدوانی سالانه ایران معرفی شده است. در واقع بیشتر مسافران، برای دیدن این رقابتها پا به شهر مذکور میگذارند. با این حال این شهر با وجود جاذبههای طبیعی و سواحل وسوسهکننده به عنوان مقصدی مناسب بین مسافران نیز محسوب میشود. اما بندر ترکمن کجاست؟ در ادامه این مقاله به پاسخ این سوال و سایر موارد مربوط به این شهر میپردازیم.
- بندر ترکمن در کدام استان است؟
- تاریخچه بندر ترکمن، از بندری قدیمی تا مقصدی توریستی
- مختصری از فرهنگ و آداب مردم سرزمین بندر ترکمن
- سوغات و صنایع دستی رنگارنگ مردم بندر ترکمن
- غذاهای محلی؛ طعمهای متنوع در کنار دریای خزر
- تاثیر صنایع دستی و کشاورزی بر رونق محلی بندر ترکمن
- آبوهوای بندر ترکمن؛ تاثیرات جوی و دریای خزر روی این شهر
- مراکز گردشگری و طبیعت خیرهکننده بندر ترکمن
- در کجای بندر ترکمن اقامت داشته باشیم؟
- راههای سفر به بندر ترکمن؛ از اتوبوس تا هواپیما
بندر ترکمن در کدام استان است؟
این شهر در استان گلستان قرار دارد. فاصله بندرترکمن تا گرگان حدود 40 کیلومتر است. این مکان به عنوان یکی از مهمترین شهرهای بندری خطه شمالی کشور شناخته میشود و در سواحل شرقی دریای خزر قرار دارد. همسایه شمالی این بندر، گمیش تپه است؛ در جنوب آن شهری به نام کردکوی واقع شده؛ همچنین بندر ترکمن از غرب به دریای خزر و همچنین خلیج گرگان و از شرق به شهر گرگان میرسد. اسکله این شهر نیز فاصله زیادی با مرکز شهر ندارد و با یک پیادهروی 15 دقیقهای به سمت غرب بندر ترکمن میتوانید از اسکله نیز بازدید نمایید. در ادامه موقعیت دقیق بندر ترکمن در نقشه ایران را مشاهده می کنید.
تاریخچه بندر ترکمن، از بندری قدیمی تا مقصدی توریستی
در گذشته بندر ترکمن را به نام بندر شاه میشناختند، به این دلیل که در سال 1306 و در زمان پهلوی اول ساخته شد و یکی از قطبهای اقتصادی حکومت پهلوی اول به حساب میآمده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید بندر ترکمن را گروهی از معماران و مهندسان بلژیکی مطابق با مدرنترین اصول معماری و شهر سازی طراحی کردند. همچنین این شهر یکی از اولین شهرهای ایران بود که خط راهآهن برای آن راهاندازی شد. بیشتر جمعیت حال حاضر شهر ترکمن مردم ترکمن و سنی مذهب هستند.
مختصری از فرهنگ و آداب مردم سرزمین بندر ترکمن
ترکمنها را باید از اقوام ترک زبان و ترک تبار آسیای میانه دانست. آنها در کشورهای مختلفی همچون شمال غربی افغانستان، ترکمنستان، بخشی از روسیه و شمال شرق ایران زندگی میکنند. زبان این مردم ترکمنی است و بیشتر آنها مسلمان سنی هستند. مردم بندر ترکمن فرهنگ جذابی دارند، آنها لباسهای محلی زیبا و رنگارنگ میپوشند و زندگیشان به رقص و موسیقی گره خورده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید زنان متاهل در بندر ترکمن زیر روسری خود یک حلقه بزرگ قرار میدهند تا همه متوجه متأهل بودنشان شوند.
بسیاری از مراسم و رسومی که از گذشته تا به امروز در فرهنگ ترکمن باقیمانده است همچنان به همان صورت قبل در بین مردم برگزار میشود. از جمله آنها مراسم عروسی است که در چند روز همراه با رقص و آواز اجرا میشود. بازیهای محلی این منطقه نیز همچنان در بین مردم بندرترکمن زنده است و به نسلهای بعد منتقل میشود.
سوغات و صنایع دستی رنگارنگ مردم بندر ترکمن
علاوه بر جاذبههای گردشگری، شهر بندرترکمن صنایع دستی زیادی دارد که میتوانید آنها را به عنوان سوغات تهیه کنید. با این کار هم از زیبایی و هنردست مردم محلی لذت ببرید و هم به اقتصاد این منطقه کمک نمایید. از میان صنایع دستی بندر ترکمن گلستان میتوان به قالی، قالیچه، دستمالهای سوزندوزی شده، پشتی ترکمنی، پارچههای ابریشمی، شالهای معروف ترکمن، مانتوهای رنگارنگ ترکمن، محصولات نمدی، زیورآلات ترکمنی و همچنین نمد دورویه اشاره کرد. لازم به ذکر است، کپور و خاویار، میگو و ماهیهای سفید از مهمترین محصولات غذایی این منطقه محسوب میشوند.
غذاهای محلی؛ طعمهای متنوع در کنار دریای خزر
بندر ترکمن هم مانند هر جای دیگر غذاهای محلی فوقالعادهای دارد که فرصت امتحان آنها را در طول سفر به این شهر نباید از دست بدهید. از میان غذاهای محلی بندر ترکمن برخی از غذاها محبوبتر هستند که در ادامه معرفی میشوند.
چکدرمه: این غذا در بین مردم بندر ترکمن بسیار طرفدار دارد و باید در قابلمهای مخصوص به نام قازان طبخ بشود. ترکیبات اصلی این غذا برنج، گوشت، رب گوچه فرنگی و انواع ادویه است.
باسترمه: یکی دیگر از غذاهای لذیذ این منطقه باسترمه است که ماده اصلی آن ماهی اوزونبرون است که ترکیب آن با برنج، سیب زمینی و انار طعمی به یادماندنی به آن میدهد.
کوفته ترکمنی: مشابه این غذا در شهرهای دیگر ایران با کمی تفاوت طبخ میشود. برنج و گوشت چرخ کرده مواد اولیه این غذا هستند.
چوروک: در فرهنگی غذایی تمامی شهرهای ایران نان نقش مهمی دارد. در شهر ترکمن نیز نانی محلی به نام چوروک تهیه میشود که بسیار خوشمزه است. این نان با مواد مختلفی ترکیب میشود و انواع مخلتفی از آن در این شهر با طمعهای متفاوت قابل خرید است.
بولامه: این غذا بیشتر شبیه حلیم است که از برنج تهیه میشود اما بیشتر در مراسمهای خاص و اعیاد میل میگردد.
تاثیر صنایع دستی و کشاورزی بر رونق محلی بندر ترکمن
اسکله شهر بندر ترکمن مانند گذشته رونق ندارد و دیگر تجارت دریایی در این شهر حرف اول را نمیزند. به همین دلیل زندگی در بندر ترکمن با تجارت مواردی مانند انواع صنایع دستی مانند فرش و گلیم و روسریهای ترکمنی میگذرد. تولید خاویار و پنبه نیز از ارکان مهم اقتصادی بندر ترکمن محسوب میشود.
آبوهوای بندر ترکمن؛ تاثیرات جوی و دریای خزر روی این شهر
بندر ترکمن، شهری با آب و هوایی معتدل و مرطوب است که تحت تأثیر دریای خزر قرار دارد. تابستانهای این شهر گرم و مرطوب و زمستانهای آن سرد و همراه با بارندگی است. رطوبت بالا در این منطقه، به ویژه در فصلهای گرم سال، احساس گرما را تشدید میکند. بادهای محلی نیز بر آب و هوای بندر ترکمن تأثیرگذار هستند و گاهی اوقات باعث کاهش دما یا افزایش رطوبت میشوند. به طور کلی، آب و هوای بندر ترکمن برای افرادی که به هوای معتدل و مرطوب عادت دارند مناسب است.
بهترین زمان سفر به بندر ترکمن؛ از آبوهوا تا کورس اسب سواری
پاییز و بهار بهترین فصول برای سفر به این شهر هستند؛ زیرا طبیعت منطقه بسیار زیبا میشود و آب و هوا هم در مطلوبترین حالت خود قرار دارد. البته مسابقات اسبسواری در بهار نیز دلیل مهم دیگر برای سفر به این شهر در بهار است.
مراکز گردشگری و طبیعت خیرهکننده بندر ترکمن
در بندر ترکمن جاهای دیدنی زیادی برای بازدید وجود دارد که دیدن آنها میتواند سفرتان را جذاب کند. در سالهای اخیر طبیعت بکر و زیبای این شهر، آن را به یک نقطه محبوب گردشگری تبدیل کرده است که در ادامه برخی از این جاهای دیدنی بندر ترکمن را به شما معرفی خواهیم کرد:
بازار بندر ترکمن
شاید سوالتان این باشد که از بندر ترکمن چی بخرم؟ گشت و گذار در بازار بندر ترکمن میتواند پاسخ سوال شما را بیان کند. بهتر است طول سفر به بندر ترکمن، حتما زمانی را برای بازدید از بازارچه گمرکی ساحلی کنار بگذارید. این بازارچه درواقع یکی از مهمترین مراکز تجاری در این بندر به حساب میآید و در آن میتوان انواع کالاها از جمله لباسهای رنگارنگ ترکمنی، شالهای معروف ترکمن، نمدها و قالیچههای ترکمن، زیورآلات، کلوچهها و شیرینیهای محلی و... را خریداری کرد. در این بازارچه شما علاوه بر خرید، با فرهنگ مردم ترکمن آشنا خواهید شد و میتوانید غذاهای محلی نیز میل کنید.
- آدرس بازارچه گمرکی بندرترکمن: بندر ترکمن، بازارچه ساحلی، مسیر اسکله
در کنار این بازار، بازار دیگری با نام دوشنبه بازار بندر ترکمن فعال است که در این بازار نیز میتوانید انواع محصولات غذایی، صنایع دستی و پوشاک را با قیمت مناسب خریداری کنید.
- آدرس دوشنبه بازار بندرترکمن: بندر ترکمن، سیف، خیابان ابو عمار پانزدهم، خیابان ابو عمار نوزدهم
جزیره آشوراده
بندر ترکمن در قدیم سه جزیره متصل به هم داشت که دو تای آن به مرور زمان در آب غرق شدهاند و درحال حاضر یکی از آنها، یعنی جزیره آشوراده باقی مانده است. یکی دیگر از دلایل اهمیت آشوراده، شناخته شدن آن بهعنوان زیستگاه پرندگان نادر است. همچنین این جزیره بهعنوان زیستگاه حیوانات درحال انقراضی همچون ببر مازندران نیز هست. در سالهای اخیر به دلیل بالا آمدن آب دریا بسیاری از سکنه این منطقه را ترک کردهاند و بیشتر، کارمندان شیلات و خاویار در آن سکونت دارند. این منطقه در تولید خاویار ایران نقش بسیار پررنگی دارد و حداقل 40% خاویار ایران از ماهیهای منطقه این جزیره تامین میگردد.
- آدرس جزیره آشوراده: استان گلستان، ۱۰ کیلومتری بندر ترکمن، قسمت شرقی شبهجزیره میانکاله
اسکله بندر ترکمن
این اسکله در غرب این شهر و ساحل شرقی دریای مازندران قرار دارد و یکی از جاهای تفریحی مردم شهر گرگان به شمار میرود. از تفریحات این اسکله قایق موتوری و پدالی است که با کمک آنها میتوانید سوار بر موجهای دریای خزر قایق سواری خود لذت ببرید.
- آدرس اسکله بندر ترکمن: استان گلستان، غرب بندر ترکمن، استقلال، بلوار آزادی، جاده اسکله
تالاب گمیشان
بیشتر از 80 گونه مختلف جانوری از جمله فلامینگو و قو در تالاب گمیشان زندگی میکنند. تالاب گمیشان یک منطقه زیبا و متفاوت در مرز ایران و ترکمنستان است و در بخش زیادی از این تالاب بینالمللی شکار ممنوع است و تحت حفاظت محیط زیست قرار دارد. برای اینکه بتوانید از تالاب گلمیشان بازدید کنید، باید مجوز رسمی از سازمان محیط زیست بگیرید. این تالاب 24 کیلومتر تا شمال بندر ترکمن فاصله دارد.
- آدرس تالاب گمیشان: استان گلستان، ۲۴ کیلومتری بندر ترکمن، شهرستان گمیشان، خیابان شهید مرگنی، خیابان عبدیجان آخوند نبوی نژاد
ترکمن صحرا
طبیعت منطقه ترکمن صحرا واقعا منحصربهفرد است و در کنار زیباییهای طبیعی، مردم مهماننوازی نیز دارد. این منطقه با دشتهای سرسبز و وسیع خود بسیار شناخته شده است. به دلیل سرد و کوهستانی بودن هوای این منطقه، فصل بهار و تابستان زمان مناسبتری برای سفر به این منطقه میباشد.
- آدرس ترکمن صحرا: استان گلستان، ترکمنصحرا
منطقه حفاظت شده جهان نما
منطقه جهاننما را باید یکی از بکرترین جنگلهای هیرکانی در شمال ایران دانست. جهاننما را باید یکی از قدیمیترین جنگلهای جهان دانست که در جنوب شرقی شهرستان کردکوی در 50 کیلومتری بندر ترکمن قرار گرفته است. این جنگل به دلیل ارتفاع زیادی که دارد به بام گلستان نیز شناخته میشود و وسعت آن ۳۰,۶۵۰ هکتار است.
- آدرس: استان گلستان، شهرستان کردکوی، منطقه حفاظتشده جهان نما
منطقه شکار ممنوع صوفیکم
منطقه شکار ممنوع صوفیکم یک منطقه حفاظتشده است که از نظر پوشش گیاهی و حیوانی بسیار غنی میباشد. گونههای مختلف حیاتوحش و انواع پستانداران و پرندگان در این منطقه زندگی میکنند. انواع درختان جنگلی و گیاهان منحصربهفرد در این منطقه وجود دارد که بقای انواع حیوانات مانند آهو، قوچ، میش، عقاب دریایی و اردک سرسفید و پرندگان شکاری را تضمین میکنند. از دیگر گونههای نادری که در این منطقه زندگی میکنند میتوان به روباه ترکمن و کوچکترین پستاندار ایرانی به نام حشره خوار کوتوله اشاره کرد.
- آدرس منطقه شکار ممنوع صوفیکم: بندر ترکمن، از کیلومتر ۲۵ جاده آققلا به مرز اینچهبرو
در کجای بندر ترکمن اقامت داشته باشیم؟
به دلیل ماهیت توریستی بندر ترکمن، هتل و اقامتگاههای زیادی در این بندر وجود دارد که میتوانید براساس سلیقه و خواست خود گزینه مناسب را انتخاب نمایید. مراکز اقامتی بندر ترکمن را میتوان در سه بخش تقسیم کرد:
- اقامت در هتل: با افزایش سفر به این منطقه و افزایش هتلها، رزرو هتل در بندر ترکمن به راحتی امکانپذیر است که انواع هتلهای لوکس تا قیمت به صورت آنلاین قابل رزرو میباشند.
- اقامت در ویلا: معمولا ویلاهای اجارهای در نزدیکی ساخل قرار دارند و به دلیل فضای شخصی و آرامشبخشی که دارد، افراد زیادی ویلا را برای مدت اقامت خود در بندر ترکمن انتخاب میکنند.
- اقامت در کمپ مسافرتی: در صورتی که علاقمند به اتراق در طبیعت هستید، میتوانید اقامت در کمپهای مسافرتی اقامت داشته باشید. این گزینه اقتصادیترین روش اقامت در بندر ترکمن است. اما بایستی به صورت شخصی برای کمپ زدن اقدام نمایید که اطلاعات و لوازم کافی برای این کار را داشته باشید.
راههای سفر به بندر ترکمن؛ از اتوبوس تا هواپیما
سفر به بندر ترکمن از روشهای مختلفی امکانپذیر است که بسته به تمایل شما میتواند زمینی یا هوایی باشد.
- سفر هوایی به بندر ترکمن: برای سفر هوایی باید به این نکته توجه داشته باشید که بندر ترکمن فرودگاه ندارد و باید ابتدا از طریق فرودگاه گرگان وارد این شهر شوید و سپس با قطار، اتوبوس یا تاکسی به بندر ترکمن بروید.
- سفر با قطار: بندر ترکمن یکی از اولین شهرهای ایران بود که مجهز به سیستم حمل و نقل ریلی شد، سفر با قطار به بندر ترکمن هزینههای کمتری دارد.
- سفر با اتوبوس: از هر شهری که قصد سفر به بندر ترکمن را داشته باشید، تنها کافی است که بلیط اتوبوس شهر گرگان را تهیه نمایید و بعد از رسیدن به این شهر با اتوبوس و تاکسی خود را به بندر ترکمن برسانید.
- سفر با خودرو شخصی: سفر با خودرو شخصی برای برخی افراد انتخاب اول است. سفر به بندر ترکمن با وسیله شخصی انتخاب بسیار خوبی است زیرا میتوانید از مناظر زیبای مسیر که پیشروی شما است لذت ببرید. سفر از تهران به بندر ترکمن حدود 6 ساعت زمان نیاز دارد.
- سفر با تور گردشگری: سفر با تور به بندر ترکمن برای برخی افراد خوشایندتر است. تنها با یک هماهنگی، کلیه ملزومات سفر از بلیط و محل اقامت انجام خواهد شد و تنها کاری که باقی میماند، لذت بردن از سفر است. خدمات حملونقل، اقامت و غذا و گردش از مواردی هستند که در تورهای گردشگری بندر ترکمن ارائه میشوند.
زیباییهای بندر ترکمن در قاب تصاویر
بندر ترکمن، با مناظر طبیعی بینظیر و جاذبههای گردشگری خاص خود، مکانی است که در هر گوشهاش داستانی برای گفتن دارد. در این تصاویر، زیباییهای این بندر زیبا و رنگارنگ به نمایش گذاشته شده است.
بندر ترکمن، مقصدی همه چیز تمام برای مسافران
سفر به بندر ترکمن با جاذبههای گردشگری خود یک تجربه خوب را برای شما رقم خواهد زد. طبیعت زیبا، غذاهای لذیذ، مردم خونگرم و آبوهوای خوب میتواند بندر ترکمن را به انتخاب اول شما برای دیدن یکی از مناطق زیبای ایران تبدیل کند. همچنین به دلیل وجود بازارهای محلی میتوانید در حین سفر اجناسی را که نیاز دارید با قیمت مناسب در این منطقه تهیه نمایید.