روستای ورکانه یک روستای سنگی در شهر همدان و در استان همدان است که مردم این روستا کرد، ترک و لر هستند و زبانشان نیز زبان شیرین کردی، لری و ترکی است. روستای ورکانه از معماری کاملا سنگی برخوردار بوده و ۲۵ کیلومتر با شهر همدان فاصله دارد. روستای کوهستانی ورکانه با معماری سنگیاش شباهت زیادی به معماری دورهی رنساس اروپا دارد. به طور کلی این روستا از لحاظ معماری سنگیاش کاملا منحصربهفرد بوده و ظاهر این روستا نظر گردشگران زیادی را به خود جلب میکند. روستای ورکانه همدان تاریخچهای ۴۰۰ ساله دارد و به دلیل تاریخی بودن و خاص بودن معماریش به شهرت زیادی رسیده است. در نتیجه شروع شکلگیری این روستا به اوایل دورهی صفویه مربوط میشود.
ورکانه، روستای سنگی ایران
نام این روستا یعنی روکانه به معنای قرار داشتن کنار آب است همچنین معنای آن را از کلمهی ورکان به معنای معدن نیز تعبیر میکنند. این روستا طبیعت بکر و چشماندازی فوقالعادهای دارد و سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. در واقع میتوان گفت که روستای ورکانه یکی از مهم ترین جاذبههای گردشگری استان همدان به حساب میآید. روستای ورکانه تشکیل شده از چندین محلهی مختلف است و محلهی مرکزی آن محلهی درب مسجد بوده که در آن مسجد، حمام و مخابرات بنا شده است. دیگر محلهها نیز در اطراف محلهی درب مسجد واقع شدهاند. در این روستا باغهای پرورش گردو، سیب و زردآلو وجود دارد و مردم در کنار خانههای خود درختان میوهای دارند که از ثمرهی آن استفاده میکنند. از سوی دیگر کوچههای سنگ فرش شده و بسیار تمیز این روستا گردشگران را مجذوب خود کرده و هر کسی را وادار میکند تا در این کوچهها و پس کوچهها قدم بزند.
نکتهی جالب در مورد این روستا، ساخته شدن همهچیز آن از سنگ است. پس نهتنها خانه ها از سنگ ساخته شدهاند بلکه کوچهها جویها و پلها نیز با سنگ پوشیده شدهاند. البته شایان ذکر است که روستای ورکانه یکی از مهمترین روستاهای گردشگری به حساب میآید که در فهرست آثار ملی ایران نیز ثبت شده است. روستای ورکانه همدان پتانسیل و فضای زیادی برای فعالیتهای گردشگری دارد تا بتواند نظر گردشگران بیشتری را به خود جلب کند. اما تاکنون اقدامات گستردهای در راستای توسعهی گردشگری در این منطقه صورت نگرفته است.
جاهای دیدنی روستای ورکانه
اصلیترین و دیدنیترین چیز در روستای ورکانه همدان، معماری سنگی این روستا است که حس و حال یک روستای تاریخی و قدیمی را منتقل میکند. یکی دیگر از جاذبههای دیدنی در این روستا اصطبل بزرگ پرورش اسب بوده که قبل از انقلاب برای پرورش اسبهای دربار ساخته شده بود. اکنون این اصطبل بزرگ اسب یکی از جاذبههای جذاب با معماری فوقالعاده در این روستا به حساب میآید.
قلعهی مهری خانم ورکانه که یکی از اربابان روستا بود نیز از جمله مکانهای دیدنی ورکانه به حساب میآید. این قلعه در ۱۰۰ متری ضلع جنوبی واقع شده و زیر بنای آن ۳۳۰ متر مربع به صورت دو طبقه بوده است. گورستان ورکانه و طبیعت بکر ورکانه نیز مکانهای خوبی برای بازید هستند. به طور کلی حس و حال روستایی، کوچههای سنگفرش، آب و هوای کوهستانی و رودخانههای فصلی در این روستا برای همه گردشگران بسیار جذاب خواهد بود و سالانه نظر هزاران گردشگر را به خود جلب میکند.
آب و هوای روستای ورکانه
با توجه به این که روستای ورکانه در ارتفاعات و در یک منطقهی کوهستانی قرار دارد، در نتیجه آب و هوای آن نیز کاملا کوهستانی بوده که در فصل تابستان معتدل و خنک است و در زمستان آب و هوایی بسیار سرد و خشک دارد.
بهترین زمان سفر به روستای ورکانه همدان
بهترین زمان برای سفر به روستای ورکانه در فصل بهار و تابستان است که هم هوای مطبوع، خنک و تازهای دریافت خواهید کرد و هم از سرسبزی و زیبایی کوهستانی این روستا بهرهمند خواهید شد. در فصلهای پاییز و زمستان نیز این روستا مکان خوبی برای بازدید خواهد اما بسیار سرد است و سرسبزی بهار را نخواهد داشت.
غذاهای محلی روستای ورکانه همدان
مردم این روستا غذاهای محلی خاص خود را دارند که میتوان به انواع مختلف کباب، انوع آشها نظیر آش پلته، آش واره، آش جو، آش اوماج و آش ترخینه اشاره کرد. در این روستا با توجه به سرد بودن هوا، آبگوشت نیز یکی از غذاهای محلی پرطرفدار به حساب میآید.
عکس روستای ورکانه
در ادامه میتوانید تصاویر زیبای از روستای ورکانه را مشاهده نمایید.