بینالحرمین کربلا کجاست؟ بین الحرمین، یکی از جاذبه های محبوب و مقدس کربلا است که حدفاصل حرم امام حسین (ع) و حرم حضرت ابوالفضل (ع) به فاصله 387 متر است. این منطقه سنگفرش شده بوده و دارای نخلهای سربه فلک کشیده و زیباست. این منطقه در گذشته مملو از خانههای مسکونی بود که در دوره حکومت صدام، همه آنها خریداری و تخریب شد. در حال حاضر نیز یک خبابان عریض است که به این نام شهرت یافته و بسیار مقدس است. برای آشنایی بیشتر با تاریخچه و علت دویدن در بینالحرمین همراه ما باشید تا حقایق جالبی در این باره بیان کنیم.
بین الحرمین کجاست؟
همانطور که قبلاً نیز در مقاله همه چیز درباره کشور عراق بیان نمودیم، شهر کربلا میزبان مزار امام حسین و حضرت ابوالفضل (ع) است. به فاصله ای که بین حرم این دو بزرگوار وجود دارد بین الحرمین یا حد فاصل بین دو حرم می گویند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید بین الحرمین در مرکز شهر کربلا واقع شده است و در فاصله 100 کیلومتری جنوب غربی بغداد مثل نگینی می درخشد. فاصله ای که بین این دو حرم وجود دارد حدود 378 متر است و با فاصله بین صفا و مروه در مکه برابری می کند. یکی از مسائل جذابی که درباره بین الحرمین وجود دارد، این است که این مسیر از یک طرف به در شرقی حرم امام حسین منتهی می شود و از سمت دیگر به حرم حضرت ابوالفضل می رسد. فاصله بین الحرمین تا رود فرات نیز در حدود 30 کیلومتر است. فاصله بین این دو حرم همان میدانی بود که روز عاشورا امام حسین و سپاهیانش با لشکر یزید جنگیدند و به شهادت رسیدند. در حال حاضر فاصله بین این دو حرم سنگفرش شده است و نخل های سر به فلک کشیده ای مسیر را تزیین کرده اند. هر سال در روز عاشورا و تاسوعا دوستداران اهل بیت به خصوص امام حسین و حضرت ابوالفضل خودشان را به صحن بین الحرمین می رسانند و به عزاداری های باشکوهی می پردازند.
عکس های زیبا از بین الحرمین
برای آن هایی که تا به حال موفق نشده اند سفری معنوی به کربلا داشته باشند و از نزدیک حرم امام حسین و قمر بنی هاشم را زیارت کنند دیدن عکس بین الحرمین که توسط عکاسان خوش ذوق گرفته شده است بسیار جذاب خواهد بود. حتی افرادی که بارها به این سرزمین روحانی و معنوی سفر کرده اند نیز با دیدن این عکس ها حال و هوایشان عوض می شود. در ادامه عکس هایی زیبا که از بین الحرمین گرفته شده است را با هم می بینیم.
قدمت بین الحرمین چقدر است؟
زمان ساخت بین الحرمین به سال 1405 قمری باز می گردد. این موضوع نشان می دهد قدمت این مکان مقدس به بیش از 35 سال می رسد. بعد از واقعه عاشورا و به شهادت رسیدن امام حسین و سپاهیانش، بارها ضریح این دو امام مورد تعرض حکومت های مختلف اعراب قرار گرفت و مشکلات فراوانی برای آن ها ایجاد شد. در زمان حکومت آل بویه بود که دستور ساخت این بناها صادر شد. فاصله بین حرم ها تا سال ها پس از ساخت از محلات قدیمی شهر کربلا عبور می کرد و در این فاصله نیز خانه ها و حجره های مختلفی به چشم می خورد. این مناطق کوچه ها و خیابان های بسیار باریکی داشت و همین امر عبور و مرور را برای زائران بسیار دشوار می ساخت. در سال 1393 قمری تصمیم به بازسازی و گسترش این حرم ها گرفته شد و در سال 1400 قمری نیز برنامه هایی که برای بازسازی گرفته شده بود به مرحله اجرا در آمد. حدود 5 سال بعد صدام حسین در سفری که به کربلا داشت بیش از یک میلیون دینار عراقی برای بازسازی این حرم ها اختصاص داد. دو سال بعد از این اتفاقات مسیر بین الحرمین و طلاکاری های حرم امام حسین به اتمام رسید و زیارت از این مکان مقدس در اختیار دوست داران اهل بیت قرار گرفت.
اعمال بین الحرمین که باید بدانید
در سال های گذشته امکانات رفاهی و خدماتی زیادی در صحن بین الحرمین کربلا ایجاد شد تا زائران بتوانند با خیال راحت به زیارت بپردازند و از امکاناتی که در اطراف این مسیر وجود دارد نیز نهایت استفاده را ببرند. یکی از موارد مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که زیارت از حرم امام حسین و حضرت ابوالفضل آداب و مناسک خاص خود را دارد.
- اگر توانستید به شهر کربلا سفر کنید برای زیارت این دو امام بزرگوار باید وضو داشته باشید.
- لباس های تمیز خود را به تن کنید.
- زمانی که وارد بین الحرمین می شوید اذن دخول بخوانید.
- خواندن زیارت عاشورا را فراموش نکنید.
- قران بخوانید و برای افرادی که می شناسید نماز زیارت به جا آورید.
- یکی از جالب ترین اعمالی که هر سال در روز عاشورا و تاسوعا انجام می شود دویدن حد فاصل بین دو حرم امام حسین و حضرت ابوالفضل است. دویدن نمادی از خشم مردم و غمی است که سال ها در سینه خود نهان کرده اند.
فاصله بین الحرمین چند متر است؟
همانطور که در ابتدای مقاله نیز ذکر کردیم فاصله بین این دو حرم حدود 378 متر است. در روزهایی همچون روز عاشورا و تاسوعا زائران این مسیر را با پای پیاده و بدون کفش طی می کنند.
چه اماکن مذهبی در نزدیکی بین الحرمین وجود دارد؟
در طول این مسیر اماکن مذهبی دیگری نیز وجود دارد که با شناخت آن ها می توانید بهتر و راحت تر زیارت تان را انجام دهید و از فضای معنوی کربلا بیشترین استفاده را ببرید. حالا که قدم در سرزمین عشق گذاشته اید بهتر است با تمام مکان های مذهبی که در این مسیر خودنمایی می کنند آشنا شوید.
قتلگاه در بین الحرمین
روایات زیادی درباره روز عاشورا و تاسوعا وجود دارد. اتفاقات زیادی در این دو روز افتاده است که خواندن آن ها دل هر مسلمانی را به درد می آورد. بنا به برخی از روایات موجود، قتلگاه محل شهادت و جدا شدن سر مبارک امام حسین (ع) است و در نزدیکی آرامگاه یکی از یاران امام علی یعنی حبیب بن مظاهر واقع شده است.
تل زینبیه
اگر دوست دارید جایی که حضرت زینب و سایر بانوان قافله امام حسین در روز عاشورا و تاسوعا در آن بودند را از نزدیک به تماشا بنشینید باید سری به تل زینبیه بزنید. این مکان به سمت قتلگاه مشرف است و در جنوب غربی حرم مطهر امام حسین (ع) واقع شده است. تل زینبیه با قتلگاه تنها 35 متر فاصله دارد.
مدفن شهدای کربلا
در فاصله چند متری از جنوب شرقی ضریح امام حسین (ع) مقبره تمام یاران شهید آن امام قرار دارد که به آن مدفن شهدا نیز می گویند. در حال حاضر در این مکان اتاقی 12 متری ساخته اند که پنجره های آن از جنس نقره هستند. در نزدیکی مقبره ها نیز اسامی شهدا و زیارتنامه هایی که مخصوص این افراد است بر روی کتیبه های آبی رنگ حک شده است.
مقام دست راست و چپ حضرت ابوالفضل
بر اساس برخی از روایت های موجود، دست های راست و چپ حضرت ابوالفضل در دو مکان متفاوت از بدن شان جدا شده است. به همین دلیل دو مقام برای دست راست و چپ قمر بنی هاشم وجود دارد. مقام دست راست پنجره ای برنزی است که در گذشته محل عبور نهری به نام نهر علقمه بوده است. مقام دست چپ نیز پنجره ای برنزی با حاشیه های آینه کاری شده است که در جنوب غربی حرم این حضرت قرار گرفته است.
مقام علی اکبر
علی اکبر فرزند بزرگ امام حسین بود که در واقعه عاشورا دست از یاری پدر برنداشت و شجاعانه در کنار او و سایر سپاهیان امام حسین جنگید و در نهایت به شهادت رسید. مقام علی اکبر محل شهادت حضرت علی اکبر است که در شمال شرقی حرم امام حسین واقع شده است و با تل زینبیه حدود 600 متر فاصله دارد.
مقام علی اصغر
اگر روایت روز عاشورا شنیده باشید بدون شک درباره مظلومیت طفل چند ماهه امام حسین نیز حرف و حدیث های زیادی شنیده اید. علی اصغر فرزند 6 ماهه امام حسین بود که در جریان عاشورا به دست حرملة بن کاهل اسدی به شهادت رسید. مقام علی اصغر در در خیابان سدره واقع شده است و زائران زیادی را به سمت خود جلب می کند.
خیمه گاه امام حسین در کربلا
در قسمت جنوب غربی بارگاه ملکوتی امام حسین(ع) خیمه گاه قرار گرفته است که 250 متر با حرم فاصله دارد. این مکان را بنا به روایات موجود محل اتراق امام حسین و یاران با وفایش در روز عاشورا می دانند.
چگونه از بین الحرمین بازدید کنیم؟
زمانی که از درب شرقی حرم مطهر امام حسین (ع) خارج می شوید قدم در مسیری جذاب می گذارید که همان بین الحرمین است. اگر با پای پیاده 10 دقیقه این مسیر را طی کنید به حرم مطهر قمر بنی هاشم می رسید و می توانید این مکان مقدس را نیز زیارت کنید.
بین الحرمین: قلب تپنده زیارت کربلا
بین الحرمین به منطقهای در شهر کربلا اطلاق میشود که بین دو حرم مطهر امام حسین (ع) و حضرت عباس (ع) قرار دارد. این مکان مقدس یکی از مهمترین و پرزائرترین مکانهای زیارتی در جهان اسلام است که هرساله میلیونها زائر از سراسر جهان برای زیارت به این مکان مشرف میشوند. تور کربلای لحظه آخر، فرصتی مقرون به صرفه و فوقالعاده برای زیارت امام حسین (ع) و بازدید از بینالحرمین است. برای رزرو به صفحه تور کربلای لحظه آخر مراجعه نمایید.