مسجد ایاصوفیه

زمان مطالعه: 5 دقیقه
بروزرسانی: 1403/09/12
بازدید: 7459

مسجد یا موزه ایاصوفیه؟ در منابع مختلف از این جاذبه محبوب به‌عنوان مسجد، موزه و حتی کلیسا یاد می‌کنند؛ اما باید گفت این جاذبه مسجدی قدیمی است که به‌عنوان موزه هم از آن نام برده می‌شود. این عبادتگاه تاریخی در استانبول بزرگترین شهر ترکیه قرار دارد، و یک اثر هنری خارق‌العاده مربوط به امپراتوری بیزانس است که به‌عنوان نماد ترکیه شناخته می‌شود. اطلاعاتی که در ادامه در خصوص مسجد ایاصوفیه بیان می‌کنیم، تجربه بهتری از بازدید برای شما فراهم می‌کند.

آنچه در ادامه مطلب خواهید خواند

  1. مسجد ایاصوفیه کجاست؟ آدرس و مسیر دسترسی به آن
  2. اطلاعات بازدید از مسجد ایاصوفیه؛ هزینه و ساعت بازدید
  3. تاریخچه مسجد ایاصوفیه؛ از کلیسا تا موزه‌ای زیبا
  4. معماری مسجد ایاصوفیه؛ جاذبه‌ای پرابهت و خارق‌العاده
  5. با بخش‌های مختلف مسجد ایاصوفیه آشنا شوید
    1. گنبد ایاصوفیه؛ گنبدی با ابهت و استحکام بالا
    2. موزاییک و کاشی‌کاری؛ ترکیبی از آیات قرآن و مسیحیت
    3. محراب ایاصوفیه؛ اثری با نقش خورشید و ستاره
    4. منبر ایاصوفیه؛ منبری مرمرین و زیبا
    5. اتاق سلطان؛ فضایی خاص برای عبادت شاهان عثمانی
    6. مناره‌ها؛ نشان عظمت ایاصوفیه
    7. باب همایون؛ دروازه شاهان عثمانی
    8. درب زیبا؛ اثری از قرن دوم میلادی
    9. درب مرمرین؛ ورودی مقامات امپراتوری
    10. امفالیون؛ محل تاج‌گذاری شاهان
    11. ستون آرزو؛ دایره‌ای برای آرزوهای مردم
    12. مکعب‌های مرمر؛ مخازن نوشیدنی‌های مراسمی
    13. آبخوری‌های ایاصوفیه؛ هنر معماری عثمانی
    14. سنگ قبر انریکودونالدو؛ یادبودی از حاکم ونیزی
    15. مقبره‌ها؛ آرامگاه شاهان عثمانی
  6. رازهایی درباره مسجد ایاصوفیه که نمی‌دانستید
  7. قبل از بازدید از مسجد ایاصوفیه ترکیه این قوانین را بدانید
  8. اماکن مهمی که در اطراف ایاصوفیه قرار دارند

مسجد ایاصوفیه

مسجد ایاصوفیه کجاست؟ آدرس و مسیر دسترسی به آن

مسجد صوفیه ترکیه، در بخش اروپایی استانبول و در میدانی با همین نام واقع شده است. در اطراف این جاذبه، هتل، مراکز خرید و محبوب‌ترین جاهای دیدنی استانبول واقع شده است. جالب است بدانید یکی دیگر از مساجد معروف این شهر، یعنی مسجد سلطان احمد هم در نزدیکی ایاصوفیه واقع شده است. راه‌های مختلفی برای دسترسی به این مسجد وجود دارد که در ادامه مطرح می‌کنیم.

  • برای دسترسی به این مسجد با تراموا، باید با خط T1 (باگجیلار_ کابااش) خود را به ایستگاه سلطان احمد برسانید.
  • راه دوم دسترسی به مسجد ایاصوفیه از تکسیم است. شما می‌توانید از میدان تکسیم استانبول با استفاده از قطار کابلی به کاباتاش رفته و از آنجا با تراموا خود را به ایستگاه سلطان احمد برسانید.
  • راه سوم نیز رفتن به مسجد ایاصوفیه با مترو است که باید از خط M2 مترو استفاده کرده و راهی ایستگاه سلطان احمد شوید.

آدرس: استانبول، سلطان احمد، میدان ایاصوفیه

اطلاعات بازدید از مسجد ایاصوفیه؛ هزینه و ساعت بازدید

برای بازدید از این مسجد، نیازی نیست هزینه پرداخت کنید. در واقع قیمت بلیط مسجد ایاصوفیه کاملا رایگان است. این مسجد هر روز به صورت 24 ساعته باز است و می‌توانید از آن دیدن نمایید؛ اما بهترین ساعت بازدید مسجد ایاصوفیه، شنبه تا پنجشنبه بین 9 صبح تا 12 ظهر است.

اطلاعات بازدید از مسجد ایاصوفیه؛ هزینه و ساعت بازدید

تجربه سفری هیجان انگیز به توریستی ترین شهر ترکیه

تاریخچه مسجد ایاصوفیه؛ از کلیسا تا موزه‌ای زیبا

مسجد ایاصوفیه استانبول، تاریخچه پرفرازونشیبی داشته است. این مسجد در سال 360 میلادی ساخته شد که در ابتدا یک کلیسای بزرگ به نام کلیسای اعظم بود. این کلیسا، مهم‌ترین کلیسای رومیان بود و مراسم تاج‌‎گذاری آن‌ها نیز در این جاذبه برگزار میشد. این کلیسا تا دوران ژوستینین یکم، سه بار مورد بازسازی قرار گرفت که در نهایت در سال 530 میلادی، تصمیم بر بازسازی اساسی آن گرفته شد. این بازسازی منجر به افزایش شکوه این مسجد شد. با ظهور حکومت عثمانی‌ها و فتح استانبول توسط محمد فاتح در سال 1453، این کلیسا به مسجد تبدیل شد؛ چرا که عثمانی‌ها مسلمان بودند. به مرور زمان، مناره، محراب، متبر و سایر نمادهای اسلامی به این مسجد افزوده شد.

مسجد ایاصوفیه تا قرن بیستم کاربری خود را حفظ کرد. در سال 1935، آتاتورک این ساختمان را به موزه تبدیل کرد و آنجا بود که نام این مسجد در میان معروف‌ترین مساجد استانبول جاخوش کرد. همه این‌ها گذشت تا به سال 2020 رسیدیم و دولت ترکیه مجدد کاربری این موزه را به مسجد تغییر داد. در نتیجه این مسئله موجب شد تا هر فردی با هر مذهبی این مکان را به‌عنوان موزه، مسجد و کلیسا بشناسد.

معماری مسجد ایاصوفیه؛ جاذبه‌ای پرابهت و خارق‌العاده

اولین معماران ایاصوفیه، دو معمار رومی به نام آنتیموسترانسی و اسیدروسمیلوتوسی بودند. این دو معمار در سال‌های 532 تا 537 ایاصوفیه را طراحی کردند. در اولین طرح، این کلیسا دارای یک محراب و دو محوطه ورودی بود. کلیسایی 100 متری با 70 متر عرض که در وسط آن گنبد مرتفعی خودنمایی می‌کرد. با پیروزی عثمانی ها، نمادهای اسلامی به طرح اولیه افزوده شدند. در معماری این مسجد، طاق و ستون‌ها به طرز حیرت‌انگیزی با یکدیگر هماهنگ هستند. حضور پنجره‌های بزرگ در دیواره‌های این مسجد، نور را به شکل زیبایی به نمای داخلی مسجد ایاصوفیه هدایت می‌کنند. در نهایت باید گفت عمق گنبد ایاصوفیه 18 متر بوده و 56 متر از زمین فاصله دارد.

معماری مسجد ایاصوفیه؛ جاذبه‌ای پرابهت و خارق‌العاده

جاهای دیدنی استانبول - معرفی 60 مورد از جاذبه های گردشگری استانبول

با بخش‌های مختلف مسجد ایاصوفیه آشنا شوید

در هر گوشه مسجد ایاصوفیه، می‌توانید یادگاری از دوره‌های مختلف رومی تا عثمانی را مشاهده نمایید. در این بخش قصد داریم در مورد بخش‌های مختلف این مسجد صحبت کنیم.

گنبد ایاصوفیه؛ گنبدی با ابهت و استحکام بالا

گنبد ایاصوفیه مجموعه‌ای عظیم با ارتفاع 56 متر و دایره‌ای 60 متری است. در ساخت این گنبد از مرمر، سنگ و آجر استفاده شده که همین مسئله موجب وزن کم و مقاومت بالا آن شده است. بنای اولیه این گنبد، مقاومت زیادی نداشت و در برابر زلزله بخشی از آن فروریخته بود؛ اما معماری جدید آن طوری است که استحکام بالایی دارد. در طول سال‌های مختلف این گنبد تغییرات زیادی کرده که یکی از اصلی‌ترین آن‌ها آیات قرآن حکاکی شده بر روی آن است.

گنبد ایاصوفیه؛ گنبدی با ابهت و استحکام بالا

مسجد سلیمانیه - مسجد تاریخی که به عنوان نماد استانبول از آن یاد می شود.

موزاییک و کاشی‌کاری؛ ترکیبی از آیات قرآن و مسیحیت

براساس توضیحاتی که در خصوص تاریخچه این مسجد داده شد، باید گفت در طول دوره‌های مختلف، نقش‌های متنوعی در دیوارهای این مسجد حکاکی شده است. کاشی و موزاییک‌های کارشده در آن، بیانگر روایت‌های تاریخی و داستان‌های مذهبی آن است. در قسمتی از کاشی‌های این مسجد، شمایل حضرت مریم، مسیح و لئوی ششم خودنمایی می‌کند. در حالی که در قسمت دیگر شاهد آیات قرآن و آیت‌الکرسی هستیم. به‌‎طورکلی کاشی‌کاری این مسجد، تلفیقی از دین اسلام و مسیحیت است.

موزاییک و کاشی‌کاری؛ ترکیبی از آیات قرآن و مسیحیت

بهترین زمان سفر به استانبول - چه زمانی برای سفر به استانبول بهتر است؟

محراب ایاصوفیه؛ اثری با نقش خورشید و ستاره

در جنوب شرقی این مسجد می‌توانید محرابی با نقش‌هایی از خورشید و ستارگان را ببینید. این نقش‌ها به قدری ظریف و زیبا هستند که با یک اثر هنری خارق‌العاده فرقی ندارند. از دیگر ویژگی‌های این محراب، طلاکاری‌های روی آن است که با شاخه‌های در هم تنیده و برگ‌های زیبا مزین شده‌اند.

محراب ایاصوفیه؛ اثری با نقش خورشید و ستاره

بهترین محله های استانبول - آشنایی با برترین محله هایی که در سفر به استانبول باید از آن‌ها دیدن کنید.

منبر ایاصوفیه؛ منبری مرمرین و زیبا

کمی که جلوتر بروید، در سمت راست محراب منبری بلند می‌بینید که از جنس مرمر بوده و ظریف‌کاری‌های فوق‌العاده‌ای دارد. این منبر با طراحی منحصربه‌فرد خود، به دستور سلطان مراد سوم در قرن شانزده ساخته شده است.

منبر ایاصوفیه؛ منبری مرمرین و زیبا

سواحل استانبول - آشنایی با 19 تا از زیباترین سواحل شهر استانبول + تفریحات

اتاق سلطان؛ فضایی خاص برای عبادت شاهان عثمانی

در دوره عثمانی، بخشی از ایاصوفیه به عنوان اتاق سلطان اختصاص یافت تا پادشاهان در مراسم مذهبی و اعیاد در آنجا به عبادت بپردازند. این اتاق با استفاده از مرمر و چوب طلاکوب ساخته شده و سقف آن با نقوش گل و گیاه تزئین شده است. اتاق سلطان که در سمت چپ محراب قرار دارد، در قرن نوزدهم به مکان فعلی منتقل شد.

اتاق سلطان؛ فضایی خاص برای عبادت شاهان عثمانی

موزه های استانبول - تاریخچه استانبول را در موزه های استانبول تماشا کنید.

مناره‌ها؛ نشان عظمت ایاصوفیه

ایاصوفیه به دلیل بزرگی خود در زمان عثمانی تنها به یک جایگاه اذان بسنده نکرد. این بنا دارای چهار مناره است که در قرون پانزدهم، شانزدهم و نوزدهم ساخته شدند. ارتفاع هر مناره به ۶۰ متر می‌رسد و سبک‌های مختلف معماری آن‌ها نمایانگر دوران‌های متفاوت ساخت آن‌ها است.

مناره‌ها؛ نشان عظمت ایاصوفیه

بهترین هتل های استانبول - بهترین هتل های استانبول برای اقامت

باب همایون؛ دروازه شاهان عثمانی

یکی از ورودی‌های خاص ایاصوفیه، باب همایون یا درب امپراتور است که تنها برای عبور و مرور شاهان استفاده می‌شد. این درب ۷ متری از چوب بلوط با قابی برنزی ساخته شده و نمادی از شکوه امپراتوری عثمانی است.

باب همایون؛ دروازه شاهان عثمانی

آب و هوای استانبول - بررسی شرایط جوی شهر استانبول ترکیه

درب زیبا؛ اثری از قرن دوم میلادی

قدیمی‌ترین درب ایاصوفیه، درب زیبایی است که قدمتش به قرن دوم میلادی بازمی‌گردد. این درب که در گذشته بخشی از یک معبد بوده، در قرن نهم میلادی به ایاصوفیه منتقل شد و با عباراتی مذهبی تزئین شد.

درب مرمرین؛ ورودی مقامات امپراتوری

این درب دو لنگه از مرمر ساخته شده و یکی از لنگه‌ها نماد بهشت و دیگری نماد جهنم است. پشت این در، فضایی قرار دارد که در زمان امپراتوری روم محل برگزاری جلسات بوده است.

امفالیون؛ محل تاج‌گذاری شاهان

در بخشی از ایاصوفیه محوطه‌ای با دایره‌های بزرگ و کوچک وجود دارد که در گذشته محل انجام مراسم تاج‌گذاری شاهان رومی بوده است. این بخش با نوار قرمز مشخص شده و همچنان یادآور شکوه دوران رومیان است.

امفالیون؛ محل تاج‌گذاری شاهان

بهترین شهربازی های استانبول - فهرستی از بهترین شهربازی های استانبول

ستون آرزو؛ دایره‌ای برای آرزوهای مردم

در بخش غربی ایاصوفیه ستونی دیده می‌شود که در وسط آن دایره‌ای طلایی قرار دارد. بازدیدکنندگان دست خود را در این دایره قرار می‌دهند و آرزو می‌کنند. این ستون که به "ستون خیس" نیز معروف است، به اعتقاد مردم قدرت‌های شفابخش دارد.

ستون آرزو؛ دایره‌ای برای آرزوهای مردم

موزه باستان شناسی استانبول - موزه‌ای وسیع با بخش‌های متنوع که هر قسمت آن واقعه‌ای جهانی را نشان می‌دهد.

مکعب‌های مرمر؛ مخازن نوشیدنی‌های مراسمی

در دو طرف ورودی اصلی ایاصوفیه مکعب‌هایی مرمرین با قدمتی ۲۳۰۰ ساله قرار دارند که در گذشته برای نگهداری آب و شربت در مراسم‌های خاص استفاده می‌شدند.

آبخوری‌های ایاصوفیه؛ هنر معماری عثمانی

ایاصوفیه دارای چندین آبخوری است که برخی از آن‌ها مختص سلطان و اشراف بوده‌اند. یکی از مشهورترین آن‌ها آبخوری سلطنتی با گنبدی مقرنس‌کاری شده و تزئینات اسلامی است. سایر آبخوری‌ها برای استفاده عموم طراحی شده‌اند.

سنگ قبر انریکودونالدو؛ یادبودی از حاکم ونیزی

یکی از آثار نمادین ایاصوفیه، سنگ قبری است که به حاکم ونیزی، انریکودونالدو نسبت داده می‌شود. این سنگ قبر به صورت نمادین در ایاصوفیه قرار دارد زیرا محل دفن واقعی او نابود شده است.

مقبره‌ها؛ آرامگاه شاهان عثمانی

ایاصوفیه میزبان قبرهای چندین سلطان عثمانی از جمله سلطان سلیم دوم و سلطان مراد سوم است. مقبره‌ها با سبک‌های معماری منحصر به فرد تزئین شده‌اند و برخی از آن‌ها به دلیل کاشی‌کاری‌های خاص شهرت دارند. خانواده‌های سلطنتی نیز در این مکان به خاک سپرده شده‌اند.

رازهایی درباره مسجد ایاصوفیه که نمی‌دانستید

در خصوص ساخت این مسجد، ناگفته‌های زیادی وجود دارد که برخی از آن‌ها را به شما خواهیم گفت. ایاصوفیه تنها ساختمانی است که با تغییر کاربری در دو دین اسلام و مسیحیت مورد استفاده قرار گرفته است. برای ساخت این مجموعه، هر فرد هر قطعه ساختمانی که در دسترس داشت و به نظرش جنبه معنوی داشت ارسال می‌کرد؛ بنابراین باید گفت قطعات بکار رفته در ایاصوفیه از راه‌های دوری مانند آنتالیا، لبنان و... ارسال شده‌اند. این موزه در دو سال 2014 و 2015، به‌عنوان پربازدیدترین موزه ترکیه شناخته شد. در نهایت باید گفت کاشی‌کاری‌های این مجموعه زیبایی چشم‌گیری دارد به طوری که برخی از آن‌ها در موزه لوور نگهداری می‌شود.

ایاصوفیه، فراتر از زیبایی تاریخی و معماری خود، داستان‌های شگفت‌انگیزی را در دل دارد که شنیدن آن‌ها هر کسی را حیرت‌زده می‌کند. یکی از این داستان‌ها مربوط به تونل‌های مخفی است که گفته می‌شود زیر ایاصوفیه قرار داشته و تا جزایر پرنس امتداد داشته‌اند. روایت‌ها حاکی از آن است که این تونل‌ها در گذشته برای جابه‌جایی گنجینه‌ها و عبور کشتی‌ها در دوران جنگ استفاده می‌شدند.

کشف راهرویی که ایاصوفیه را به میدان سلطان احمد و کاخ توپکاپی متصل می‌کرد، این شایعات را قوت بخشید، اما به دلیل ممنوعیت حفاری در این مکان توسط وزارت فرهنگ ترکیه، این اسرار همچنان در هاله‌ای از ابهام باقی مانده‌اند.

رازهایی درباره مسجد ایاصوفیه که نمی‌دانستید

جاهای دیدنی استانبول در شب | در تور استانبول لحظه آخر از این تفریحات شبانه غافل نشوید!

قبل از بازدید از مسجد ایاصوفیه ترکیه این قوانین را بدانید

برای بازدید از این مسجد قوانین در نظر گرفته شده که باید آن‌ها رعایت نمایید. اولین قانون پوشش مناسب برای بازدید از مسجد است. مردان برای بازدید باید تیشرت و شلوار مناسب و زنان باید لباسی یقه بسته و آستین‌دار بپوشند. قانون دوم نیز ممنوعیت عکاسی در این موزه است. شما نمی‌توانید از همه بخش‌های ایاصوفیه عکس بگیرید؛ اما عکاسی از برخی از قسمت‌های آن با هماهنگی قبلی بلامانع است.

قبل از بازدید از مسجد ایاصوفیه ترکیه این قوانین را بدانید

هزینه سفر به استانبول - صفر تا صد هزینه‌های سفر به شهر استانبول ترکیه

اماکن مهمی که در اطراف ایاصوفیه قرار دارند

شاید پس از دیدن این مسجد، دوست داشته باشید از جاهای نزدیک آن نیز دیدن نمایید، در هتلی اقامت کنید یا در یک رستوران غذا میل نمایید. به همین علت در جدول زیر می‌توانید اماکن نزدیک به این مسجد را مشاهده کنید.

جاذبه‌های اطراف ایاصوفیه

کاخ توپکاپی: ۰‌.۰ کیلومتر

حمام خرم سلطان ایاصوفیه: ۰٫۲ کیلومتر

باسیلیکا سیسترن: ۰٫۳ کیلومتر

موزه باستان شناسی: ۰٫۴ کیلومتر

مسجد سلطان احمد: ۰٫۵ کیلومتر

برج گالاتا: ۲٫۹ کیلومتر

هتل‌های اطراف ایاصوفیه

هتل سلطان هیل: ۲٫۱ کیلومتر

هتل صبا استانبول: ۲.۲ کیلومتر

 هتل دابل تری بایهیلتون استانبول: ۳٫۲ کیلومتر 

 هتل بوتیک سنت سوفیا استانبول: ۳٫۵ کیلومتر 

هتل بست وسترنامپریال پالاس: ۵٫۱ کیلومتر

هتل اورینت اکسپرس: ۵٫۱ کیلومتر

 رستوران‌های اطراف ایاصوفیه 

رستوران استانبول ترکیش: ۰.۷ کیلومتر

کافه رستوران شیوا: ۰.۷ کیلومتر

کافه رستوران وست تاون: ۰٫۵ کیلومتر

رستوران لکر تراس: ۳٫۴ کیلومتر

کافه رستوران یاکاموز تراس: ۳٫۲ کیلومتر

 رستوران دریایی فیش هوم آخیرکاپی: ۱ کیلومتر 

 

ایاصوفیه؛ محبوب‌ترین جاذبه تاریخی در دل استانبول

مسجد ایاصوفیه، یکی از مشهورترین بناهای تاریخی استانبول، جایی است که هنر، تاریخ و فرهنگ به شکلی بی‌نظیر با هم تلفیق شده‌اند. این بنای باشکوه، ابتدا کلیسایی بیزانسی، سپس مسجدی اسلامی و امروز یکی از پربازدیدترین موزه‌های جهان است. ایاصوفیه با گنبد عظیم، نقش‌های زیبا و کتیبه‌های اسلامی، نمادی مهم در کشور ترکیه به شمار می‌رود.

با رزرو تور استانبول لحظه آخر، مسجد ایاصوفیه و چندین جاذبه مهم دیگر را خواهید دید. برای مشاهده قیمت تورها و رزرو آن ها، به صفحه تور استانبول لحظه آخر مراجعه نمایید.

سوالات متداول

تاکنون هیچ نظری ثبت نشده است

مجله گردشگری

مشاهده همه مقالات
امتیاز 4.4 از 5 | از 103 کاربر