هر آنچه درباره ی سواد کوه باید بدانید

زمان مطالعه: 3 دقیقه
بروزرسانی: 1402/11/16
بازدید: 12013
نام نویسنده
تحریریه لحظه آخر نویسنده

سفرهای خیال انگیز و رویایی تنها در رویا تحقق پیدا نمی کنند. اگر به خوبی در حوزه ایران شناسی تبحر داشته باشید می توانید به گشت و گذار در مناطقی بپردازید که زیبایی های بسیار در آن پنهان شده است. ایران گنجینه ای از مناظر دیدنی و تماشایی در خود پنهان کرده و لازمه پیدا کردن این گنجینه ارزشمند صرف حوصله و وقت برای گشتن در گوشه گوشه این کشور پهناور است. 
یکی از جاهایی که زیبایی های بی بدیل و فراوانی را در خود پنهان کرده است شهر سوادکوه است. ما امروز این شهر را انتخاب کرده و قصد داریم در مورد آن اطلاعاتی مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم. امیدواریم با مطالعه این متن شما نیز به بی نظیر بودن کشوری که در حال زندگی در آن هستید پی ببرید.

 

شهرستان سوادکوه

 

آشنایی با شهر سوادکوه

یکی از شهرستان های استان مازندارن شهرستان سوادکوه است. این شهرستان در شمال کشور واقع شده و از شمال به سوادکوه شمالی، از جنوب با فیروزکوه و شهرستان مهدیشهر استان سمنان، از غرب با بابل و از شرق نیز به شهر ساری منتهی می شود. سوادکوه در دوران مختلف تاریخی حد و مرز ثابتی نداشته و همواره به دلیل عوامل مختلفی مانند عوامل اقتصادی، سیاسی و یا طبیعی دچار تغییر و تحول شده است. این شهرستان به دو بخش مرکزی و زیراب تقسیم بندی شده است.
این شهر در یک دره وسیع و طولانی و در دامنه های شمالی کوه های البزر مرکزی قرار گرفته است. شهرستان سوادکوه از انتهایی ترین جلگه های جنوبی و 30 کیلومتری دریای خزر شروع شده و با شیب بسیار تندی به سمت جنوب کشیده شده است. به دلیل موقعیت خاصی که این شهرستان در آن قرار گرفته است در این منطقه ریزش برف و باران زیادی مشاهده می شود و به همین دلیل پوشش بسیار خوبی از گیاهان و درختان در این منطقه وجود دارد. 
مرکز شهرستان سوادکوه پل سفید است و یکی از غنی ترین پر بارترین مراتع در سطح کشور در آن قرار دارد. مراتعی که در شهرستان سوادکوه وجود دارد مدیون آب و هوای بسیار خوب و بارش های فراوانی است که در این منطقه به وقوع می پیوندد.

 

آشنایی کامل با سوادکوه


مساحت و جمعیت سوادکوه

مطابق با سرشماری که در سال 1395 انجام شد حدود 44 هزار نفر در شهرستان سوادکوه و حدود 69 هزار نفر نیز در منطقه سوادکوه زندگی می کند. 
مساحتی که این شهرستان به خود اختصاص داده است 2080 کیلومتر مربع است و پایین ترین میانگین تراکم جمعیت را در استان مازندران به خود اختصاص داده است. میانگین تراکم نسبی جمعیت این شهر9.32 نفر در هر کیلومتر مربع مساحت عنوان شده است.

 

تصویری زیبا از جنگل های سوادکوه

 

فرهنگ و آداب و رسوم مردم سوادکوه

مردمی که بومی این منطقه به شمار می روند به زبان مازندرانی سخن گفته و بسیاری از کلماتی که در این زبان شنیده می شود کلماتی هستند که در زبان طبری مورد استفاده قرار می گرفتند.
نکته مهمی که در مورد گویش و زبان مردم این منطقه بسیار جالب توجه است آن است که این زبان کمتر تحت تاثیر زبان و فرهنگ مردم بیگانه قرار گرفته است و مردم این منطقه به زبان و لهجه قدیمی خود صحبت می کنند و کمترین تغییر و تحول در آن به وجود آمده است.
مردم این شهر به آداب و رسوم و سنت پایبندی زیادی دارند و تاکید زیادی بر روی حفظ سنت هایشان دارند. از جمله جالب ترین مراسم هایی که در این شهر مشاهده می شود مراسمی است که در 26 هر ماه برای گرامی داشت نیاکان از دست رفته برگزار می شود. در این روز، مرثیه خوانده می شود، نذری پخش می شود و برخی ورزش های سنتی این منطقه نیز انجام می گیرد.

 

 

جاهای دیدنی سوادکوه

اگر به دنبال جاهای دیدنی مازندران هستید باید بگوییم که جاذبه های طبیعی و دیدنی فراوانی در منطقه سوادکوه وجود دارد و امکان ندارد فردی به این منطقه قدم بگذارد و از دیدن این همه زیبایی و چشم انداز منحصر به فرد به وجد نیاید. همین صحنه های و مناظر طبیعی و دیدنی باعث شده که توریست ها و گردشگرهای زیادی به این منطقه سفر کنند و چند روزی را در آن اقامت کنند. در ادامه قصد داریم شما را با معروف ترین جاذبه های سوادکوه آشنا کنیم.

ارفع کوه

ارفع کوه یا ارفه کوه در منطقه البرز واقع بوده، یکی از مرتفع ترین و مهم ترین قله های شهرستان سوادکوه به شمار می رود و در ارتفاع 1530 متری بالاتر از سطح دریا قرار گرفته است. وجود اقلیمی مطبوع و دل انگیز و چشم اندازی بسیار زیبا و منحصر به فرد تنها بخشی از جذابیت هایی است که با رفتن به شهرستان سوادکوه می توانید مشاهده کنید.

 

ارفع کوه

 

سد لفور

سد لفور که نام دیگر آن سد البرز است در شهرستان سوادکوه واقع بوده و ارتفاعی برابر 72 متر دارد. این سد بر روی محل تلاقی سه رودخانه آذر رود، کارسنگ رود و اسکلیم روهار ساخته شده، از نوع سنگ ریزه ای با هسته رسی است و حجم مخزن آن نیز برابر 150 میلیون متر مکعب برآورد شده است. سد لفور در مجاورت یک جنگل زیبا ساخته شده و به همین دلیل منظره و چشم اندازی کم نظیر را می توان از این سد شاهد بود.

 

سد زیبای لفور

 

آبشار گزو

آبشار گزو حدود 70 متر ارتفاع دارد و با شیرگاه حدود 15 کیلومتر فاصله دارد. این آبشار در جنگل های لفور و در مجارت امامزاده ای به نام سه بزرگوار گزو قرار گرفته است. این آبشار برای کسانی که علاقه زیادی به گردشگری، کوهنوردی و صخره نوردی دارند، بسیار مناسب است.

 

آبشار-گزو

 

منطقه جنگلی اوریم

منطقه جنگلی اوریم از جمله مناطق بسیار زیبا و دیدنی منطقه سوادکوه به شمار می رود و در دهستان راستوپی قرار گرفته است. بیشترین پدیده ای که در این روستا دیده می شود هوای مه آلود است. نکته جالب این است که این وضعیت مه آلود زمانی اتفاق می افتد که روستاهای اطراف هوایی گرم و شرجی دارند و این یکی از نکاتی است که باعث شده این جنگل مورد توجه بسیاری از گردشگران و توریست ها قرار گیرد.

 

منطقه-جنگلی-اوریم

 

غار زنگیان سوادکوه

یکی از غارهای طبیعی شهرستان سوادکوه غار زنگیان است. این غار یکی از زیباترین غارهای موجود در این منطقه بوده و در قسمت های پایینی روستای زنگیان و در قسمت غربی روستای ارات بین قرار گرفته است.  از جمله نکات شاخص این غار طاق های طبیعی و قدیمی است که در این غار مشاهده می شود. اطراف این غار صخره هایی قرار گرفته که مانند یک فرش اطراف این غار، پهن و گسترده شده است. 

سفر به زیباترین شهرهای داخلی با لحظه آخر

غار کیجاک چال

غارکیجاک چال در قسمت جنوبی شهر پل سفید شهرستان سوادکوه قرار گرفته است. محلی که این غار در آن واقع است بدنه ای با دیواری 60 متری و از جنس آهک دارد. 
ارتفاع دیوار از طرح زمین 23 متر بوده و سقف گنبدی این غاز نیز 7 متر بالاتر از کف غار قرار گرفته است. افرادی که این غار را بازدید کرده اند به این مساله اذعان نموده اند که این غار یکی از عجیب ترین و زیباترین غارهایی است که در کشور وجود دارد. توجه داشته باشید که بدون تجهیزات غار نوردی نمی توان به بازدید از غارکیجاک چال رفت. 

 

جنگل-هلی-دار-سوادکوه

 

جنگل هلی دار سوادکوه

جنگل هلی دار سوادکوه از جمله بکرترین و زیباترین جنگل هایی است که در کشور وجود دارد و برخی قسمت های آن هنوز هم به صورت ناشناخته باقی مانده است. قسمت های میانی این جنگل مه آلود است و به همین دلیل رفتن به این جنگل می تواند در نوع خود بسیار جالب توجه و هیجان انگیز ظاهر شود. انواع و اقسام درختان مانند درختان راش، افرا، توسکا، ملج و سردار در این جنگل مشاهده می شود. 

 

جنگل-هلی-دار-سوادکوه

 

دریاچه شورمست

از دیگر زیبایی هایی منطقه سوادکوه استان مازندران روستا و دریاچه شورمست است. این دریاچه در جنوب استان مازندران و در جنوب غربی شهرستان سوادکوه قرار گرفته است. در این دریاچه امکانات متفاوتی برای قایق سواری و اسکی بر روی آب فراهم شده است. اگر تمایل داشته باشید نیز می توانید در اقامتگاه های این دریاچه اقامت کنید.

 

دریاچه شورمست

 

روستاهای سوادکوه 

چندین روستای معروف و جالب توجه در منطقه سوادکوه قرار دارد که از جمله آنها می توان به روستاهای زیر اشاره کرد :

روستای اساس

یکی از روستاهای معروف و مشهور سوادکوه روستای اساس است. این روستا از شهر پل سفید حدود 7 کیلومتر فاصله دارد و طبیعتی بسیار زیبا و بکر را می توان در آن شاهد بود. آب و هوای مطبوع و دل انگیز موجود در این روستا نیز از دیگر جذابیت هایی است که باعث شده توجه گردشگرها و توریست ها به آن جلب شود. یکی از جذابیت های طبیعی روستای اساس چشمه ای است که آب روان و زلالی دارد و آب آن نیز بسیار خنک است؛ نام این چشمه، چشمه سر است. از دیگر جاذبه های دیدنی این روستا حسینیه روستاست که تکیه پیش نام داد. 

 

روستا اساس

 

روستای ورسک

مهم ترین مساله ای که باعث شده روستای ورسک از شهرت زیادی برخوردار باشد پل ورسک است. این پل در کتاب گنیس ثبت شده و ریل قطار مسیر تهران به شمال از روی این پل عبور می کند. 
پل ورسک در سال 1315 به بهره برداری رسید و نکته جالب توجه در مورد این پل آن است که سازنده پل ورسک در زمان ساخت، آن را به مدت 70 سال ضمانت کرد. البته الان نیز با وجود اینکه بیش از 70 سال از عمر این پل می گذرد هنوز هم پابرجا ایستاده است و هیچ گونه آسیبی به آن وارد نشده است. 
از دیگر جاذبه های این روستا می توان به آبشار ورسک اشاره کرد؛ این آبشار را به نام آبشار آبعلی نیز می شناسند. ارتفاع این آبشار حدود 20 متر است و در قسمت شرقی روستای ورسک قرار گرفته است. دریاچه شورمست نیز در نزدیکی همین روستا واقع شده است.

 

پل ورسک

 

روستای جمشید آباد

یکی از زیباترین روستاهای سوادکوه روستای جمشید آباد است. این روستا در کنار یک جنگل واقع شده است وبا وجود گذشت زمان هنوز هم بافت سنتی خود را حفظ کرده است. 
رودخانه ای به نام رودخانه تلار از ابتدای این روستا گذر می کند و منظره بسیار زیبا و چشم نواری را به این محیط بخشیده است. سکوت موجود در این روستا و قدم زدن در جنگلی که در نزدیکی آن قرار دارد تنها بخشی از سرگرمی ها و تفریحاتی است که می توان در روستای جمشید آباد سوادکوه مشاهده کرد. 
نام سابق این روستا وچاد بوده اما بعدها به خاطر زنده نگه داشتن نام شهید جمشید خادمی نام این روستا نیز به جمشید آباد تغییر پیدا کرد. روستای جمشید آباد در سه کیلومتری شهر زیراب قرار دارد و حدود 50 خانواده در حال زندگی در آن هستند. 

 

روستا جمشید آباد

 

روستای چرات

روستای چرات در نزدیکی الاشت قرار گرفته و 22 کیلومتر با آن فاصله دارد. این روستا نیز آب و هوا و اقلیمی بسیار خنک و دل انگیز دارد و از جمله جاذبه های دیدنی آن می توان به کوه سوات اشاره کرد که در جنوب شرق روستای چرات قرار گرفته است. 
این روستا نیز قدمت زیادی دارد و جالب است بدانید که آثار و بقایای یک حمام دویست ساله در این روستا کشف شده است. آبشار چرات یکی از زیبایی های طبیعی این روستا به شمار می رود و در ضمن صخره های اطراف و پشت این آبشار منظره ای بسیار زیبا و چشم نواز فراهم کرده اند. غار لی پشت یا سرخ دار از دیگر جذابیت های این روستا است و توصیه می کنیم در سفر به این روستا حتما از این غار نیز دیدن کنید.

 

روستا ییلاقی چرات

 

روستای دراسله

روستای دراسله نیز از دیگر روستاهای شهر سوادکوه به شمار رفته و با قسمت جنوب غربی زیراب حدود 40 کیلومتر فاصله دارد. از جمله جذابیت های این روستا می توان به آب و هوای تمیز، طبیعت بسیار زیبا و سرسبز، دره های فراوان و زیبا، چشمه های زلال و پر آب اشاره کرد. 
البته این تنها بخشی از دلایلی است که باعث شده این روستا مورد توجه گردشگران قرار گیرد. در گذشته نام این روستا در سرا، به معنای سرزمین گرانبها بود، اما به مرور زمان نام این روستا نیز تغییر کرد و امروزه همه آن را به اسم دراسله می شناسند. این روستا قدمت زیادی دارد و شاهد این موضوع نیز قبرهای قدیمی چند طبقه ای است که در نزدیکی این روستا وجود دارد.

 

روستا دراسله

 

فاصله تهران تا سوادکوه

پایتخت ایران، تهران با شهر سوادکوه فاصله زیادی نداشته و شما با صرف زمانی حدود 4 ساعت می توانید خود را به این منطقه برسانید. شهرستان سوادکوه از تهران 250 کیلومتر فاصله دارد و شما اگر با ماشین شخصی خود پای در جاده گذاشته و به سمت این شهرستان حرکت کنید می توانید خود را در عرض 4 ساعت به سوادکوه برسانید.

چگونه به سوادکوه برویم؟

کسانی که از تهران راه خود را شروع کرده به سمت سوادکوه حرکت می کنند ابتدا باید یک مسیر 54 کیلومتری را طی کنند تا به بومهن برسند. بعد از بومهن نیز 17 کیلومتر باید پیمایش شود تا به شهر دماوند رسید. 
بعد از شهر دماوند نیز  فیروزکوه در فاصله 98 کیلومتر قرار گرفته است. وقتی فیروزکوه را پشت سر گذاشتید باید مسیر 107 کیلومتری را طی کنید تا به منطقه سوادکوه که شهرهای زیراب، پل سفید و شیرگاه در آن قرار دارند برسید. 


نقشه سوادکوه

 اگر به منطقه سوادکوه و شهرهایی است که اطراف آن قرار دارند به خوبی شناخت داشته باشید می دانید که اغلب شهرهای اطراف این شهرستان از نظر جاذبه های دیدنی و جذابیت های طبیعی حرفی برای گفتن داشته و شما علاوه بر بازدید از شهر سوادکوه می توانید این مناطق را نیز دیدن کنید.
نه تنها شهرها بلکه روستاهای اطراف شهرستان سوادکوه نیز بسیار زیبا و تماشایی است و حیف است که برای بازدید از این منطقه زیبا مدت زمان کمی را در نظر بگیرید.
 

نقشه سوادکوه

 

تا کنون هیچ نظری ثبت نشده است

مجله گردشگری

مشاهده همه مقالات
جاذبه های گردشگری مقالات مرتبط
ارگ کریمخان؛ سفری به قلب تاریخ زندیه ارگ کریمخان؛ سفری به قلب تاریخ زندیه
عمارت مسعودیه تهران؛ بررسی مهم ترین نکاتی که مطمئنا نمی‌دانید
عمارت مسعودیه تهران؛ بررسی مهم ترین نکاتی که مطمئنا نمی‌دانید
بیشتر بخوانید
جاهای دیدنی اطراف شیراز که باید حتما ببینید!
جاهای دیدنی اطراف شیراز که باید حتما ببینید!
بیشتر بخوانید
اطلاعات مفید مقالات مرتبط
فاصله مشهد تا تهران و سایر شهرهای مهم ایران
فاصله مشهد تا تهران و سایر شهرهای مهم ایران
بیشتر بخوانید
هلیوم پارک مشهد کجاست؟ | قیمت بلیط ورودی + ساعت کاری
هلیوم پارک مشهد کجاست؟ | قیمت بلیط ورودی + ساعت کاری
بیشتر بخوانید
شهربازی های دبی؛ آشنایی با 8 شهربازی معروف و زیبا در دبی
شهربازی های دبی؛ آشنایی با 8 شهربازی معروف و زیبا در دبی
بیشتر بخوانید
پارک گلبرگ قشم کجاست؟ | آدرس + ساعت کاری + عکس
پارک گلبرگ قشم کجاست؟ | آدرس + ساعت کاری + عکس
بیشتر بخوانید
تجربه پرواز در تونل باد کیش | قوانین + آدرس و عکس
تجربه پرواز در تونل باد کیش | قوانین + آدرس و عکس
بیشتر بخوانید
امتیاز 4.6 از 5 | از 103 کاربر