معرفی شهرستان پاوه

زمان مطالعه: 5 دقیقه
بروزرسانی: 1402/11/21
بازدید: 14858

پاوه در مرکز شهرستان پاوه در استان کرمانشاه قرار دارد. این شهر در نزدیکی مرز ایران و عراق واقع شده و جمعیتی حدود 26 هزار نفر دارد. ساختار شهرستان پاوه به صورت پلکانی است و به همین خاطر به آن شهر هزار ماسوله پاوه می‌گویند. این شهر دارای ویژگی ها و جاذبه های گردشگری فراوانی است که نظر گردشگری را می تواند به خود جلب کند.

شهرستان پاوه

درباره شهرستان پاوه چه میدانید؟

پاوه از مناطق بسیار زیبای استان کرمانشاه و مرکز ورامانات (اورامان)، (هورامان) است که شامل شهرستان‌های پاوه، روانسر، جوانرود و ثلاث می‌باشد. نام این شهر را از نام سردار یزدگرد سوم به نام «پاو» که آخرین پادشاه ساسانیان بود، برگرفته‌اند. یزد گرد سوم برای جلب حمایت مردم به این منطقه سفر کرد. او بسیار مورد استقبال و احترام مردم قرار گرفت و برای تجلیل از این سردار تصمیم گرفتند نام این منطقه را پاوه بنامند. در کتاب‌های عربی این مکان را فاوج نامیده‌اند، زیرا پس از اسلام فاوج نام گرفت ولی بعد از گذشت زمان نام آن به پاوه تغییر پیدا کرد.

سردشت - سردشت از زیباترین شهرهای آذربایجان غربی برای سفر

مناطق دیدنی استان کرمانشاه

البته عده‌ای اعتقاد دارند که واژه پاوه به معنی پایدار و ثابت (ایستاده در گویش هورامی) است. کلمه هورامان به معنای اورتن (اورامان) است که نام یکی از سرودهای دینی زرتشتیان می‌باشد . قلعه دژ و پاسگه که در پاوه همچنان پابرجاست، از یادگاران آن سردار بوده و بر طبق گفته اهالی این منطقه، ظاهراً در منطقه‌ای نزدیک پاوه که اکنون به آن جنگاه می‌گویند مردم پاوه با سعدوقاص جنگیده‌اند.

جغرافیای پاوه

شهرستان پاوه کجاست؟

این شهر در منطقه‌ای بسیار خوش آب و هوا به نام اورامانات قرار دارد. آب و هوای آنجا به دلیل قرار گرفتن بین دو کوه آتشگاه و شاهو تقریبا سرد و نیمه مرطوب است. جاذبه‌های طبیعی این شهر و مناطق اطرافش به دلیل وجود مراتع سرسبز، باغات، چشمه‌ها، رودخانه‌های پر آب و آبشار‌های زیبا دو چندان شده است.

پاوه کجاست

زبان مردم پاوه

مردم پاوه به به زبان کردی صحبت می‌کنند و به گویش هورامی تکلم دارند. البته زبان رسمی این شهر نیز مانند دیگر شهرهای کشورمان زبان شیرین فارسی است. اما لهجه و گویش این عزیزان متفاوت است.

گشت و گذار در زیباترین شهرهای اروپا

دین مردم پاوه

مردم این شهر غالبا مسلمان بوده و تعداد سنی مذهب‌ها در این منطقه زیاد است. هورامی‌های منطقه شمال ایران و کندوله غالبا شیعه مذهب هستند و هورامی‌های منطقه دالاهو و گهواره دارای آیین یارسان می‌باشند.

زبان و دین مردم پاوه

شغل مردم و اقتصاد شهر پاوه

به دلیل وجود آب و هوای مناسب اکثر مردم مشغول به کشاورزی و دامپروری هستند. همچنین تعداد زیادی نیز از مردان و زنان در زمینه صنایع دستی مشغول به فعالیت هستند.

شغل مردم پاوه

صنایع دستی و سوغات شهر پاوه

علاوه بر محصولات کشاورزی، در این شهر و روستاهای اطراف، صنایع دستی بسیار رواج دارد و برای سوغات، بهترین گزینه صنایع دستی و هنر دست مردم هنرمند این شهر است. از صنایع دستی معروف این شهر، سبد بافی، قالی بافی، گیوه، پشم ریسی، شال بافی، جاجیم است. ناگفته نماند در شهرستان پاوه دوخت انواع لباس‌های محلی نیز رواج دارد، که یکی از بهترین انتخاب‌ها برای خرید می‌باشد.

شهرستان ماکو - شهرستان ماکو از زیباترین شهرهای آذربایجان غربی

صنایع دستی شهرستان پاوه

پاوه، شهر بدون چراغ قرمز

یک نکته بسیار جالب در رابطه با شهرستان پاوه که آن را با دیگر شهرهای ایران متمایز کرده است، نبود چراغ راهنمایی و رانندگی در این شهر است. در شهر پاوه با وجود ترافیک سنگین، هیچ چراغ راهنمایی و رانندگی وجود ندارد. به دلیل ویژگی‌های منحصر به فرد جغرافیایی این شهر و شیب زیاد دامنه‌ کوه‌ها، در تقاطع خیابان‌ها زمین مسطح وجود ندارد.

شاید برایتان جالب باشد که با وجود ترافیک شدید در این شهر، هیچ راننده‌ و یا عابر پیاده‌ای پشت چراغ قرمز توقف نکرده و تنها دو چراغ راهنمایی و رانندگی در این شهر وجود دارد که آنها هم چراغ‌های چشمک‌زن هستند و کاربردی ندارد.

با اینکه در شهر هزار ماسوله پاوه، چراغ راهنمایی وجود ندارد اما آمار تصادفات بسیار پایین است و رعایت کردن حق تقدم از نکات مثبت این شهر است.

پاوه، شهر بدون چراغ راهنمایی و رانندگی

آب و هوای شهرستان پاوه

این شهر در یک منطقه بسیار خوش آب و هوا در مجاورت کوهستان زیبای اورامانات قرار دارد. آب و هوای منطقه پاوه نسبتا سرد، متمایل به اعتدال و نیمه مرطوب است. شهر پاوه علاوه بر آب و هوای عالی، با وجود چشمه‌های آب فراوان، رودخانه‎‌های خروشان و جنگل‌های سرسبز دارای جاذبه‌های طبیعی چشم‌نوازی است.

آب و هوای پاوه

جمعیت شهرستان پاوه

با توجه به سرشماری که در سال 1395 انجام شد، جمعیت این شهر برابر با 25.771 نفر (7.932 خانوار) است.

جمعیت شهرستان پاوه

غذاهای سنتی شهرستان پاوه

از غذاهای معروف سنتی شهر پاوه و هورامان می‌توان به «کلانه»، «شه له مین»، «دوینه»، «خورشت خلال بادام»، «خورشت هلو» و … اشاره کرد. این منطقه دارای شیرینی‌های سنتی بسیار خوش‌مزه‌ای همچون، «نوخورجانه»، «گیته مژگه»، «نیمه فیس»، «پشیه»، «شیلکینه»،  «شکر له‌می» و … می‌باشد. محصولات کشاورزی از قبیل بادام، انگور، گردو، توت، گلابی، سیب، انار، سقز، توتون و … نیز در پاوه فراوان یافت می‌شود.

غذاهای سنتی شهرپاوه

جاهای دیدنی شهر پاوه

شهرستان پاوه با وجود موقعیت جغرافیایی مناسب و آب و هوای دلپذیر، دارای مناطق گردشگری بسیار زیادی است. این شهر پتانسیل جذب گردشگران داخلی و خارجی فراوانی را دارد. از جاهای دیدنی پاوه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چشمه‌های آب معدنی بل «منسوب به یکی از خدایان آب بابلی‌ها» که این آب از مکانی بسیار زیبا واقع در روستای هجیج خارج می‌شود.
  • رودخانه بزرگی به نام سیروان با دره‌های بسیار عمیق که در امتداد آب این رودخانه قرار دارد.
  • غارهایی بسیار زیبا و بزرگ در شهرستان بسیار وجود دارد. از جمله این غارها می‌توان غار قوری قلعه (بزرگ‌ترین غار آبی آسیا و جز شکیل‌ترین غارهای جهان) را به عنوان یک جاذبه طبیعی زیبا نام برد.

جاهای دیدنی پاوه

  • در این منطقه کوهستانی، کوه‌های زیادی وجود دارد که کوه سر به فلک کشیده آتشگاه با ارتفاع  ۲۳۸۹ متر و شاهو با ۳۳۹۰ متر ارتفاع از جمله آن‌ها هستند.
  • در پاوه آثار باستانی با قدمتی متعلق به دوران زرتشت وجود دارد. کوه آتشگاه که به دومین آتشکده بزرگ ایران شهرت داشته، در این شهر است و قدمت آن به  750 سال قبل از اسلام بازمی‌گردد.
  • آرامگاه سید عبیدالله برادر تنی علی بن موسی الرضا (ع) در روستای هجیج قرار دارد.
  • یک تفرجگاه بسیار زیبا به نام (ویمیر) در دامنه کوه شاهو قرار گرفته؛ پیشنهاد می‌کنیم اگر به این شهر سفر کردید حتما از آن دیدن کنید.
  • وجود یک سد زیبا به نام داریان که بر روی رودخانه خروشان سروان بسته شده یک جاذبه طبیعی بسیار چشم‌نواز را ایجاد کرده است.
  • در شهر هزار ماسوله، قلعه‌های تاریخی زیادی وجود دارد. قلعه‌های پاسگه که در میان راه پاوه به دشه قرار دارد. زمانی که بر روی تپه‌ای در کنار جاده پاوه به دشه قرار بگیرید، بقایای این قلعه باستانی را می‌توانید مشاهده کنید.

جاهای دیدنی کرمانشاه

  • بقایای قلعه دژ یا (قه لا دزی) که به دوران ساسانیان بازمی‌گردد در ارتفاعات شهر پاوه قرار دارد.
  • ویرانه‌های آتشکده‌ای زرتشتی بر بالای کوه آتشگاه در جنوب پاوه نیز یکی دیگر از جاذبه های دیدنی شهر است.
  • در جاده سراب هولی نیز مقبره‌ای متعلق به امامزاده سیدمحمود اصفهانی، که قدمت آن به دوران صفویه باز می‌گردد نیز وجود دارد.
  • مسجد جامع پاوه نیز که ساخت آن را به عبدالله بن عمر فرزند عمربن نسبت داده‌اند، بر آثار به جا مانده از دوران ساسانی بنا شده است.
  • پارکی سرسبز و تفریحی به نام کویمکال.
  • منطقه گردشگری دالانی که دارای طبیعتی بکر و بسیار خوش آب و هوا که در بخش نودشه قرار دارد.
  • به طور کلی پاوه و هورامان به قدری طبیعت بکر و زیبایی دارند که باید تمام این منطقه را مکانی تفریحی محسوب کرد. از مهم‌ترین این تفرجگاه‌ها باید تفرجگاه‌های سریاس و دالانی و نویجر و سیروان و کوسه هجیج و سلطان اسحاق را نام برد که سالانه گردشگران و عاشقان طبیعت را به خود جذب می‌کند.

اورامانات

بهترین زمان سفر به پاوه چه فصلی است؟

بهترین زمان سفر به این شهر زیبا را می توانیم فصل بهار و فصل تابستان بدانیم. چرا که طبیعت بکر و سرسبز این شهرستان می تواند لحظظات خوشی را برای شما و خاناده عزیزتان رقم بزند.

تصاویر شهرستان پاوه

شهرستان پاوه یکی از جاذبه‌های دیدنی ایران است که سالانه گردشگران داخلی و خارجی بسیاری برای بازدید از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی پاوه، راهی این شهر می‌شوند. در ادامه تصاویری از جاذبه‌های طبیعی و سوغات شهر پاوه را به نمایش گذاشته‌ایم.

تصاویر شهرستان پاوه

 

سوغات شهر پاوه چیست؟

سوالات متداول

نظرات کاربران

  • تهرانی تهرانی 1402/09/08
    1 نفر پسندیدند
    متاسفانه اکثر اطلاعات در باره این شهر قدیمی هستند. دیگر خبری از آن شهر سرسبز با خانه های سنگی یکدست پلکانی نیست. همه شهر آپارتمان سازی شده و هزار ماسوله تبدیل به هزار آپارتمان شده! دلالان تمام آن خانه ها را خریداری .‌‌کرده و تبدیل به آپارتمان کرده‌اند ! البته طبیعت و شهرها و روستاهای اطراف پاوه هنوز زیبا هستند ولی چهره خود پاوه بشدت عوض شده .

مجله گردشگری

مشاهده همه مقالات
امتیاز 4.8 از 5 | از 107 کاربر