بوشهر

زمان مطالعه: 3 دقیقه
بروزرسانی: 1402/11/16
بازدید: 15239
نام نویسنده
تحریریه لحظه آخر نویسنده

بوشهر یکی از شهرهای بندری و تاریخی ایران است که نام آن در کتاب ها و اسناد تاریخی به ثبت میرسد. این شهر مانند یک شبه جزیره بوده و از سمت شرق با خشکی ارتباط دارد. در  ادامه توضیحات دقیقی درمورد این شهر خواهیم داد.

 

استان بوشهر

 

معرفی استان بوشهر

بوشهر «پایتخت انرژی ایران» یکی از استان های جنوبی ایران است که در حاشیه خلیج فارس قرار دارد، این استان سومین اقتصاد بزرگ کشور بوده و در درآمد سرانه کشور رتبه اول را به خود اختصاص داده است. موقعیت جغرافیایی این استان باعث شده در همه دوران ها مورد توجه قرار بگیرد. مردمان خونگرم و مهمان نواز از یه طرف و طبیعت بکر  و زیبای آن، جاذبه های تاریخی از سویی دیگر گردشگران بسیاری را علاقه مند به سفر به این استان می کند در ادامه بیشتر در مورد آن خواهیم دانست.

بوشهر کجاست؟

استان بوشهر از سمت شمال به استان کهگیلویه و خوزستان و از سمت شرق با استان فارس همسایه است.  بخش غربی و جنوبی این استان به خلیج فارس میرسد و از جنوب شرقی همسایه استان هرمزگان می باشد. این استان بیش از 707 کیلومتر ساحل آبی داشته و دارای جزیره و شبه جزیره های زیادی است.

تاریخچه استان بوشهر

قدیمی ترین نشانه های حاصل شده از تاریخ این شهر به عهد عیلام ها باز می گردد. آثاری همچون ریشهر نشان می دهد که این منطقه در قلمرو ساسانیان بوده و بندر باستانی سیراف مهمترین بندر بازرگانی در این دوران بوده است. در سال 1304 بندرها و جزیره های خلیج فارس به مرکزیت شهر بوشهر تشکیل شد و سال 1316 بوشهر به عنوان یک شهرستان زیر نظر استان فارس بود و دوباره در سال 1333 دوباره مستقل شد که شامل دو شهرستان بوشهر و دشتستان بود.

 

تاریخچه بوشهر

 

مساحت و جمعیت بوشهر

استان بوشهر هفدهمین استان بزرگ در ایران است که شامل 10 شهرستان، 26 بخش ، 29 دهستان و 40 شهر و 21 جزیره و شبه جزیره می باشد. این استان با مساحت 22,742 کیلومتر مربع یک میلیون و صد هزار نفر جمعیت را در خود جای داده است. منطقه بوشهر به دلیل موقعیت استراتژیک و وجود شرکت های بزرگ نفتی و طرح های صنعتی نیروهای انسانی زیادی را جذب خود کرده و نرخ مهاجرت در این استان نسبت به استان های مجاور بیشتر می باشد.

مختصری از فرهنگ و زبان مردم بوشهر

در اغلب مناطق بوشهر مردم به زبان فارسی صحبت می کنند و گویشی نزدیک به گویش لری دارند. مردم برخی از مناطق مانند عسلویه، جزیره شیف و بنادر کنگان به زبان عربی صحبت می کنند. گویش مردم سواحل خلیج فارس با رگه هایی از بلوچی، کردی و ترکمنی بوده و واژه های انگلیسی پرتغالی و هلندی در زبان آن ها استفاده می شود. مردم دشتستان، تنگستان و گنکان و جم به زبان فارسی و مردم دو شهرستان شمالی گناوه و دیلم گویش لری دارند. از ویژگی های برجسته فرهنگی بوشهر میتوان به سینه زنی، خیام خوانی سبالو بیت خوانی و چاووشی اشاره کرد. همچنین مردم بوشهر از ساز و آلات موسیقی سنج، دمام، ضرب بیشتر استفاده می کنند.

آب و هوای بوشهر

استان بوشهر در نوار ساحلی دارای آب و هوای گرم و مرطوب است و در قسمت های داخلی هوای گرم و خشک و بیابانی دارد. حداکثر دمای این استان 52.5 درجه سانتی گراد بوده و میانگین دمای سالانه 25.7 درجه می باشد. اختلاف درجه دما در فصل تابستان و زمستان نسبتا زیاد بوده و به عوامل مختلفی بستگی دارد. به طور کلی استان بوشهر در 6 ماه از سال گرم است و در بقیه ماه ها دمای متعادلی دارد. تغییرات فصلی این استان تابع تابش خورشید می باشد و میزان بارش سالانه این استان تقریبا 220 میلی متر می باشد که در فصل پاییز و زمستان اتفاق می افتد. در فصل زمستان به دلیل هوای سرد از سمت مدیترانه و هوای سرد شمالی باعث ایجاد دمای متعادل شده است. مجموعه بادهای جنوبی، بادهای خاوری، بادهای باختری و بادهای شمالی می وزند.

 

آب و هوای بوشهر

 

بوشهر از دو بخش جلگه ای و کوهستانی تشکیل شده است و پوشش گیاهی و جانوری آن به دو بخش دریا زیست و خشکی زیست تقسیم می شود. این استان به دلیل قرار گرفتن در مجاورت دریا دارای ماهی های بسیار زیادی است کپور، گربه ماهی، بوم زار و شیریت برخی از این گونه هستند. همچنین این منطقه به دلیل دارا بودن جنگل های حرا میزبان تعداد بسیار زیادی از پرندگان آبزی است. نوار خط ساحلی خلیج فارس جایگاه تخم گذاری این پرندگان است.

جاهای دیدنی بوشهر از سواحل زیبا تا جاذبه های تاریخی

بوشهر یکی از مهمترین استان های جنوبی ایران است که اغلب شهرهای آن جاذبه های تاریخی و سواحل زیبای خلیج فارس برخوردارند. تپه های تاریخی، باغ و عمارت های زیبا، تفریحات ساحلی و نخلستان های سبز از ویژگی بارز آن است. در ادامه برخی از این جاذبه ها را به طور کامل شرح می دهیم.

گنبد نمکی جاشک

گنبد نمکی جاشک در نزدیکی روستای گنخک در فاصله 64 کیلومتری خورموج قرار دارد و یکی از زیباترین و بزرگترین گنبد نمکی ها در خاورمیانه است که در سال 1386 به عنوان اثر ملی به ثبت رسید.

موزه رئیس علی دلواری

رئیس علی دلواری یکی از سرداران مبارز با استعمار استان بوشهر است که خانه ایشان به موزه تبدیل شد و پذیرای بسیاری از گردشگران می باشد.

عمارت کازرونی یکی از مناطق گردشگری استان بوشهر

مورخان قدمت شهر باستانی بوشهر را به دوران ساسانی ها نسبت میدهند. آثار تاریخی زیادی از دوران قدیم در این شهر به جا مانده است که یکی از جاذبه های آن عمارت زیبای کازرونی است. فاصله مسجد تا بازار اصلی 200 کیلومتر بوده و 2 ساعت زمان می برد. این بنا در سال 1380 به عنوان میراث ملی به ثبت رسید. از مهمترین ویژگی آن میتوان به ارتفاع زیاد، چند طبقه بودن، سیستم خنک کننده هوا اشاره کرد.

 

جاذبه های تاریخی بوشهر

 

بازار بوشهر

بازار قدیمی بوشهر مانند دیگر بازارهای شهرهای مختلف ایران درست در مرکز شهر قرار دارد. این بازار در دوران قاجاریان با معماری بسیار زیبا تاسیس شده و امروز علاوه بر خرید و فروش به یکی از جاذبه های زیبای این شهر شناخته میشود.

کاخ کوروش

کاخ کوروش مربوط به دوره هخامنشی است و در برازجان قرار گرفته شده است. این اثر در سال 1380 به عنوان یکی از آثار ملی نیز به ثبت رسید. کاخ کوروش دشتستان در جنوب شرقی براز جان قرار داشته و یکی از مهمترین پایگاه های هخامنشان محسوب میشد. مطابق تحقیقات اخیر این کاخ در اواخر سلطنت کوروش ساخته شده و از نظر معماری و حفاری جدیدتر از پاسارگاد است.

آرامگاه سیبوبه

آرامگاه سیبوبه در ابتدای شاخه میانی و شمالی دره لیل سیراف قرار دارد. در این بقعه دو قبرستان وجود دارد که یکی از قبرها با صندوقی از لوح خط کوفی و دیگری یا عرض کم و بدون سنگ بوده که متعلق به سیبویه می باشد.

عمارت گلشن بوشهر

این عمارت یکی از برجسته ترین عمارت های بوشهر است که در محله بهبهانی واقع شده است و قدمت آن به دوران قاجار می رسد. سبک این بنا شبیه به بیت میلانی بوده و در 3 طبقه ساخته شده است. آشپزخانه، حمام، دستشویی و آب انبار در طبقه اول و طبقه دوم و سوم برای پذیرایی از میهمانان در نظر گرفته شده است. پلکان حلزونی شکل و پنجره های زیبای چوبی این عمارت را از دست ندهید.

 

عمارت گلشن بوشهر

 

ساحل بوشهر

همان طور که قبلا اشاره شد. استان بوشهر 900 کیلومتر خط ساحلی دارد و سواحل بسیار زیبایی دارد. در ادامه به شرح بیشتر این ساحل می پردازیم. 

ساحل ریشهر

این ساحل در بخش مرکزی استان بوشهر قرار ارد و با توجه به قدمت تاریخی دور و دراز خود، آثار تاریخی بسیار زیادی در خود جای داده است. برخی آثار کشف شده در سواحل این منطقه به هزاره سوم تا هزاره اول می رسد که در دوره از تاریخ تحت حکومت امپراطوری بوده اند. این ساحل یکی از مهمترین سواحل خلیج فارس است امکانات تفریحی زیادی در آن وجود دارد.

ساحل آب شیرین کن

پارک ساحلی آب شیرین کن یکی از پارک های ساحلی استان بوشهر است که در خیابان دانشگاه خلیج قرار دارد و با توجه به اینکه پارکی در کنار ساحل قرار گرفته است برای گردشگران بسیار دلپذیر می باشد.

ساحل صدفی بوشهر

پارک ساحلی بوستان مرجان، در حاشیه جاده ساحلی و در غرب بوشهر قرار گرفته است و امکاناتی همچو آلاچیق، امکانات رفاهی و .. زیادی دارد. 

 

ساحل صدفی بوشهر

 

ساحل بندر دیر

این ساحل در جنوب استان بوشهر قرار گرفته شده است و بندری با سه اسکله اصلی و معروف است که انواع ماهی و میگو به تمام دنیا صادر می کند. این سواحل زیبا بسیار آرامش بخش و زیبا بوده و به دور از هیاهوی شهر می باشد.
از دیگر سواحل مهم این استان میتوان به پارک ساحلی بنک، اسکله جفره، ساحل بندر تاریخی حماد، ساحل بنود و ساحل امام حسین اشاره کرد.

لیست شهرهای استان بوشهر

لیست تمام شهرهای استان بوشهر را در زیر آورده ایم.

بوشهرخورموجآب پخشبنکبیدخونبردستانبهارستاندالکیتنگ ارمانارستان
برازجانجمنخل تقیبندر عسلویهسعدآبادبندر سیرافبردخونآبادریزشنبه
بندرکنگانبندر دیرچغادکوحدتیهخارکآبدانچاه مبارکبادولهامام حسینبوشکان
بندر گناوهعالی شهراهرمکاکیشبانکارهبندر ریگدوراهکدلوارکلمه 

 

غذاهای استان بوشهر

هر شهر و استانی برای خود نماد و نشانه هایی دارد و معرف آن میباشند. غذاهای محلی هر استانی ممکن است در بسیاری از مناطق دیگر نسز پخته شوند اما هر غذایی اصالتی برای خود دارد که به یکی شهر تعلق دارد. غذاهای این استان متناسب با شرایط زندگی آن ها بوده و جزو مهمترین جاذبه های بوشهر به حساب می آید. قلیه ماهی، قلیه میگو، دمپختک ، قیمه بوشهری، ته انداز ماهی، ماهی شکم پر، میگو سوخاری، مجبوس شکر پلو و یتیمک از مهمترین غذاهای این استان است و رنکینگ، حلوای انگشت پیچ و لقیمات حلوای خرمایی مسقطی نشا از دسر های دیگر که فقط با خوردن آن ها میتواند طعم واقعی آن ها را احساس کنید. همچنین نان گرده و نان بل بل نان شیرین و نان زرد از نان های خوشمزه این دیار است که در ماه رمضان طرفداران زیادی دارد. بوشهر یکی از مناطق ساحلی است از این رو غذاهای دریایی در آداب و فرهنگ غذایی بوشهر جایگاه ویژه ای دارند. بیشتر غذاهای این استان با انواع ماهی و میگو تهیه می شوند. با توجه به اینکه بوشهر سرزمین نخلستان های سرسبز است . وجود خرماهای فراوان باعث شده تا مردم در بسیاری از دسرهای خود از خرما استفاده کنند.

آلودگی هوای بوشهر

در حال حاضر سه نوع آلودگی گریبان گیر این استان شده است. نوع اول این آلودگی مرتبط به ریزگردهاست و که از استان خوزستان، عربستان و عراق روانه بوشهر شده اند. نوع دوم آلودگی به دلیل کاهش اکسیژن و بالاآمدن دریا بوده و از مهمترین بحران های این استان است. نوع سوم این آلودگی مربوط به صنایع نفت و گاز است و مشکلات تنفسی زیادی را برای شهروندان ایجاد کرده است. متاسفانه آمار بیماری آسم در این شهر بالا بوده و بسیاری از مردم در معرض بیماری های پوستی و آسم و سرطان هنجره هستند. 

نقشه بوشهر

 

نقشه بوشهر

تا کنون هیچ نظری ثبت نشده است

مجله گردشگری

مشاهده همه مقالات
جاذبه های گردشگری مقالات مرتبط
جاهای دیدنی دبی در شب؛ 10شگفتی دبی که در شب باید دید! جاهای دیدنی دبی در شب؛ 10شگفتی دبی که در شب باید دید!
جزیره موریس؛ بهشت گمشده در اقیانوس هند
جزیره موریس؛ بهشت گمشده در اقیانوس هند
بیشتر بخوانید
ارگ کریمخان؛ سفری به قلب تاریخ زندیه
ارگ کریمخان؛ سفری به قلب تاریخ زندیه
بیشتر بخوانید
اطلاعات مفید مقالات مرتبط
چگونه مهمان مهمانسرای امام رضا شویم؟
چگونه مهمان مهمانسرای امام رضا شویم؟
بیشتر بخوانید
پارک موضوعی ایروان | دیزنی لند ارمنستان
پارک موضوعی ایروان | دیزنی لند ارمنستان
بیشتر بخوانید
موج های خروشان مشهد | قیمت بلیط 1403 + معرفی امکانات + عکس
موج های خروشان مشهد | قیمت بلیط 1403 + معرفی امکانات + عکس
بیشتر بخوانید
محله بالات استانبول | از معرفی تا جاهای دیدنی محله اروپایی ها
محله بالات استانبول | از معرفی تا جاهای دیدنی محله اروپایی ها
بیشتر بخوانید
تجربه پرواز در تونل باد کیش | قوانین + آدرس و عکس
تجربه پرواز در تونل باد کیش | قوانین + آدرس و عکس
بیشتر بخوانید
امتیاز 4.4 از 5 | از 103 کاربر