پایتخت پلهای ایران را بیشتر بشناسید. اهواز، یکی از مهمترین شهرهای استان خوزستان است که با ترکیبی از جاذبههای تاریخی و طبیعی گردشگران زیادی را سمت خود میکشاند. این شهر با تاریخی کهن، فرهنگی غنی و نقش حیاتی که در صنعت نفت و گاز ایران دارد، یکی از خاصترین مقاصد کشور شناخته میشود. با سفر به اهواز، نه تنها از تماشای پلهای زیبا و شبهای پرنور لذت میبرید، بلکه از طعم قلیهماهی و رایجه سمبوسههای خیابانی شگفتزده خواهید شد. برای اینکه با این شهر بیشتر آشنا شوید، همراه ما باشید تا ناگفتههای زیادی را در خصوص آن بشنوید.
اهواز کجاست؟ آشنایی با مروارید استان خوزستان
اهواز در جنوب غربی ایران و در استان خوزستان قرار گرفته است. در سال 1388 این شهر دارای سه بخش مرکزی، باوی و حمیدیه بود. در سال 1391، دو بخش اسماعیلیه و غیزانیه در این شهر تاسیس شدند. در سال 1389 و 1391، دو بخش باوی و حمیدیه از اهواز جدا شدند و خود به شهرستان تبدیل شدند. در حال حاضر شهر اهواز دارای سه بخش، شش دهستان و دو شهر است.
اطلاعات کاربردی اهواز؛ آشنایی با جغرافیا، جمعیت و اقتصاد
در راستای آشنایی با شهر اهواز، بد نیست در مورد موقعیت جغرافیایی، جمعیت، دین و مذهب، زبان و نژاد و اقتصاد این شهر اطلاعات بیشتری کسب کنید. در ادامه، هر یک از این مسائل را به صورت مختصر بررسی میکنیم.
جغرافیا | این شهر در جنوب غرب ایران و در میان دشتهای جلگهای خوزستان واقع شده است؛ به همین علت دارای پوشش گیاهی ناچیز و آب و هوایی گرم و خشک است. |
جمعیت | بر اساس سرشماری سال 1395، جمعیت اهواز 1.303.000 نفر است. که با احتساب ساکنین شهرستانهای اطراف، جمعیت آن به بالای 1.700.000 نفر میرسد. |
دین و مذهب | بیشتر مردم اهواز شیعه هستند؛ اما در میان مردم، دین زردتشت و مسیحی نیز به چشم میخورد. |
زبان و نژاد | بیشترین درصد مردم اهواز عربهای خوزستان و بختیاری هستند؛ اما در میان آنها اقوام ترک، لر، عرب و فارس نیز دیده میشود. |
اقتصاد | شهر اهواز، به نفت خودت شهرت دارد و میزان تولید نفت خام در آن به طور میانگین حدود 800 هزار بشکه در طول روز است. چرخ اقتصاد اهواز روی نفت و گاز میچرخد. |
اهواز؛ شهری با آب و هوای گرم و خشک
در حالت کلی، آب و هوای اهواز گرم و خشک بوده و به نوعی بیابانی است. از آنجایی که این شهر در جنوب غرب ایران و نزدیک به خلیج فارس قرار دارد، تحت تاثیر دمای بالا و رطوبت نسبی قرار داشته و در اکثر روزهای سال گرم است. در ادامه، آب و هوای این شهر در 4 فصل سال را مشاهده خواهید کرد.
- بهار: در اوایل بهار، دمای هوا معتدل است؛ اما از اردیبهشت به بعد گرما بیشتر میشود. وزش بادهای گاهوبیگاه و گردوغبار نیز در این فصل رایج است. تا پایان خرداد، گرما بهطور محسوس افزایش مییابد و هوای بهاری به تابستانی تبدیل میشود.
- تابستان: تابستانهای اهواز بسیار گرم است. دمای هوا اغلب بالای 50 درجه سانتیگراد است و رطوبت بالا، شرایط را دشوارتر میکند. طوفانهای گردوغبار نیز در این فصل رایج هستند.
- پاییز: پاییز دما کم کم کاهش میابد. هوای مهر و آبان مطبوع و دلپذیر است و شبها خنکتر از روزها میشود. در این فصل، بارشهای پراکنده نیز اتفاق میافتد که گردوغبار را کاهش میدهد.
- زمستان: زمستان در اهواز خنک و مطبوع است. دمای هوا معمولاً بین 10 تا 20 درجه سانتیگراد بوده و بارش باران نسبت به سایر فصول بیشتر است. این فصل بهترین زمان برای گردش در اهواز محسوب میشود.
پاییز و زمستان بهترین زمان سفر به اهواز است
اگر میخواهید درگیر رطوبت و دمای بالا و همچنین گردوغبار نشوید، پاییز و زمستان به اهواز سفر کنید. در این دو فصل، دمای هوا کاهش پیدا کرده و خبری از گردوغبار نیست. از طرفی میتوانید از بارشهای پراکنده نیز لذت ببرید. میانگین دمای هوا در پاییز 20 تا 30 درجه و در زمستان 10 تا 20 درجه سانتیگراد است. پاییز و زمستان دو فصلی است که میتوانید با خیال راحت از گردش در شهر و بازدید از جاذبهها لذت ببرید.
جاهای دیدنی اهواز؛ از رود کارون تا پل سفید
اهواز جاذبههای زیادی برای دیدن دارد که البته بیشتر آنها تاریخی هستند؛ بنابراین جاهای دیدنی این شهر، تنها به رود کارون خلاصه نمیشود. در ادامه، مهمترین جاهای دیدنی اهواز را معرفی میکنیم.
- رود کارون: کارون، پرآبترین و طولانیترین رود ایران، از میان شهر اهواز میگذرد و مناظر زیبایی را به وجود آورده است. حاشیههای این رود مکانهای مناسبی برای پیادهروی و تفریح هستند.
- بازار عبدالحمید: این بازار قدیمی با معماری سنتی، محلی مناسب برای خرید سوغات و آشنایی با فرهنگ محلی است. در این بازار میتوانید انواع صنایعدستی و محصولات محلی را ببینید و بخرید.
- خانه ماپار: این خانه تاریخی با معماری بومی، نمونهای از خانههای سنتی اهواز است که به موزه تبدیل شده و بازدید از آن خالی از لطف نیست.
- بازار فلافل لشکرآباد: این بازار شبانه با انواع فلافل و غذاهای خیابانی، تجربهای متفاوت از طعمهای محلی را ارائه میدهد.
- کلیسای سورت مسروپ: این کلیسا با معماری زیبا، نشاندهنده حضور مسیحیان در اهواز و تنوع فرهنگی این شهر است.
- موزه هنرهای معاصر اهواز: این موزه با نمایش آثار هنری معاصر، مکانی مناسب برای علاقهمندان به هنر است.
- پل سیاه: این پل قدیمی که در دوران پهلوی ساخته شده، یکی از پلهای تاریخی اهواز است و نمای زیبایی از رود کارون دارد.
- آبشار مصنوعی اهواز: این آبشار در کنار رود کارون قرار دارد و با نورپردازیهای زیبا، بهویژه در شب، جلوهای دیدنی به شهر میبخشد.
- پل سفید اهواز: این پل معلق که در سال ۱۳۱۵ خورشیدی بر روی رود کارون ساخته شده، بهعنوان نماد شهر اهواز شناخته میشود.
معروفترین پلهای اهواز را بشناسید
همانطور که گفتیم، شهر اهواز به دلیل داشتن پلهای زیاد، به پایتخت پلهای ایران نیز شهرت دارد. در این بخش میخواهیم شما را با معروفترین پلهای اهواز آشنا کنیم.
- پل سیاه (پل راهآهن، پل پیروزی): این پل در سال 1308 ساخته شد و بندر امام خمینی را به شبکه سراسری ریلی متصل میکند.
- پل سفید (پل معلق یا پل هلالی): پل سفید اهواز با قوسهای هلالی، یکی از نمادهای شهر اهواز است که در سال 1315 توسط پیمانکاران سوئدی و مهندسان آلمانی ساخته شد.
- پل سوم (شهید دقایقی، میدان پنج نخل): این پل در بهمن 1349 افتتاح شد و میدان شهید بندر را به شمال کیانپارس وصل میکند.
- پل نادری (پل چهارم، پل سلمان فارسی): این پل در دوران پهلوی دوم ساخته شد و خیابان سلمان فارسی را به کوی تختی متصل میکند.
- پل صنایع فولاد (پل ششم): جنوبیترین پل اهواز است که در دهه 80 ساخته شد و کارخانههای صنعت فولاد اهواز را بههم متصل میکند.
- پل کابلی (پل هشتم، پل غدیر): این پل بزرگترین پل کابلی ایران است که با هزار متر طول، منطقه امانیه را به خیابان زند متصل میکند. نورپردازیهای این پل در شب، آن را به یکی از نمادهای شهر تبدیل کرده است.
- پل طبیعت: پل طبیعت، جدیدترین پل اهواز است که در دهه 90 برای عبور عابران پیاده و با هدف تفرج و گردش ساخته شد. این پل دو پارک اصلی اهواز، یعنی پارک لاله و پارک ساحلی را بههم متصل میکند.
سیستم حمل و نقل در اهواز
برای معرفی سیستم حمل و نقل اهواز، آن را به دو دسته حمل و نقل داخلی و خارجی تقسیم میکنیم. برای حمل و نقل برون شهری، میتوانید از قطار و هواپیما یا اتوبوس استفاده کنید. فرودگاه اهواز دارای پروازهای متسقیم به شهرهای داخلی و چند شهر خارجی است. برای حمل و نقل درون شهری نیز امکان استفاده از اتوبوس و تاکسی وجود دارد؛ اما خط مترو این شهر هنوز راهاندازی نشده است.
سوغات شهر اهواز؛ صنایع دستی و خوراکیهای خوشمزه
سوغات اهواز به دو دسته سوغات خوراکی و صنایع دستی تقسیم میشود. سوغات خوراکی این شهر شامل کلیچه، حلوا شکری، انواع خرما و فرآوردههای خرما مانند شیره خرما، قند خرما و رنگینک است. از صنایع دستی معروف این شهر نیز میتوان به عبا بافی، گلیم بافی، بوریا بافی و حصیر بافی اشاره کرد.
معروفترین مراکز خرید اهواز برای سوغاتی و پاساژگردی
در اهواز، چندین مرکز خرید معروف وجود دارد که بازدید از آن ها، فرصتی برای خرید، آشنایی با فرهنگ محلی و پاساژگردی است؛ بنابراین اگر میخواهید سوغاتی بخرید و یا به گشت و گذار در مراکز خرید و بازارها علاقهمند هستید، از مراکز خریدی که در ادامه معرفی میکنیم دیدن نمایید.
نام مرکز خرید | آدرس |
مرکز خرید زیتون | اهواز، زیتون کارمندی، فلکه سنگر، خیابان خاقانی |
سیتی سنتر مهزیار | اهواز، زیتون کارمندی، تقاطع خیابان حجت و خیابان زمزم |
مرکز خرید تشریفات | اهواز، کیانپارس، خیابان دوم شرقی |
مرکز خرید کارون | اهواز، خیابان سلمان فارسی، بین خیابان کتانباف و موسوی |
مرکز خرید ستیلا | اهواز، گلستان، بلوار فروردین، نبش بوستان |
مرکز خرید رویال پارس | اهواز، کیانپارس، نبش خیابان ۹ شرقی |
غذاهای محلی اهواز؛ لذت چشیدن فلافل و سمبوسههای اهوازی
اهواز را همه مردم به دو غذا میشناسند که یکی از آنها سمبوسه و دیگری فلافل است؛ اما باید بدانید این شهر غذاهای دیگری هم دارد که طعم آنها بینظیر است و حتما در سفر به این شهر باید آنها را امتحان کنید.
- مفطح: یکی از غذاهای چرب و محبوب اهواز، مفطح است که معمولا در ماه رمضان طرفدار زیادی دارد. این غذا از برنج، لپه، گوشت، پیاز و ادویههای مخصوص درست میشود.
- مگشت پلو: این غذای محلی، برای عربهای خوزستان است که با ماهی قباد درست میشود.
- محلبیه: محلبیه غذا نیست؛ بلکه نوعی دسر خوشمزه است که برای تهیه آن از آرد، نشاسته ذرت، شیر، شکر، وانیل، خامه و گلاب استفاده میشود.
- سمبوسه: سمبوسههای اهواز بسیار خوشمزه است و برای تهیه آن از چرخکرده، جعفری، فلفل قلمی و فلفل دلمه ای، پیاز، سیر، رب و ادویه استفاده میشود.
- پاکوره: این غذا که نوعی غذای هندی است، به عنوان میانوعده استفاده شده و از آرد سفید، آرد نخود، نمک، پیاز، تخم مرغ و آب تهیه میشود.
- فلافل: فلافلهای اهواز از آرد نخوچی، سیر، جعفری، زیره سبز، تخم گشنیز، تخم مرغ و فلفل سیاه تولید میشود.
غذاهای محلی اهواز را در این رستورانها امتحان کنید
اگر میخواهید تجربه چشیدن طعم بینظیر غذاهای اهوازی را داشته باشید، پیشنهاد میکنیم در رستورانهایی که در ادامه معرفی میکنیم این غذاها را تست کنید:
- رستوران گردان امپراطور
- رستوران کاکتوس سبز
- رستوران خیمه
- کافه رستوران لئو
- کافه رستوران کنجد
- خانه کباب مهمان
- رستوران قصر ضیافت
- رستوران سنتی خان دایی
- رستوران هوژان
- فست فود رادین
در اهواز کجا اقامت کنیم؟ معرفی معروفترین هتلهای این شهر
اهواز، دارای هتلهای مختلفی است که هر یک با امکانات خاص خود پذیرای مسافران هستند. در این شهر امکان اقامت در هتل و یا اقامتگاههای سنتی وجود دارد و این مسئله به سلیقه و بودجهای که دارید وابسته است. معروفترین هتلهای اهواز شامل هتل پارس، هتل نیشکر، هتل سومیا، هتل اکسین، هتل نادری و هتل زاگرس است.
فاصله اهواز تا برخی از شهرهای مهم کشور
یکی از مسائل مهمی که در خصوص معرفی شهر اهواز باید در نظر بگیرید، فاصله این شهر تا شهر مبدا شماست. به همین دلیل، در ادامه میخواهیم فاصله اهواز تا برخی از شهرهای مهم ایران را مطرح کنیم:
- فاصله اهواز تا شمال (رامسر): 890 کیلومتر برابر با 11 تا 12 ساعت
- فاصله اهواز تا بوشهر: 520 کیلومتر برابر با 6 تا 7 ساعت
- فاصله اهواز تا تهران: 820 کیلومتر برابر با 9 تا 10 ساعت
- فاصله اهواز تا شیراز: 540 کیلومتر برابر با 6 تا 7 ساعت
- فاصله اهواز تا مشهد: 1470 کیلومتر برابر با 16 تا 17 ساعت
اهواز، شهری بر کرانههای کارون
اهواز، شهری با قلبی تپنده از تاریخ، فرهنگ و طبیعت است که با کارون زیبا و مردمانی میهماننواز، دروازهای جذاب به جنوب ایران محسوب میشود. از شبهای پرشور کنار پلهای کارون تا طعم خوش غذاهای محلی، هر لحظه در اهواز تجربهای منحصربهفرد خواهد بود. اگر شما هم اطلاعات خاصی در خصوص شهر اهواز دارید، در بخش ثبت دیدگاه، با ما به اشتراک بگذارید.