جزیره کیش یکی از مهمترین جزایر خلیج فارس و از مراکز اصلی گردشگری در جنوب کشور میشود. هرسال بسیاری از علاقهمندان به جاذبههای تاریخی، تفریحی و طبیعی این شهر را بهعنوان مقصد سفر خود انتخاب میکنند. کیش از زیرساختهای گردشگری بسیار خوبی همچون هتلها، رستورانها، مراکز خرید و تفریحات فراوان برخوردار است و همه این موارد باعث شده تا بهعنوان سومین مقصد گردشگری پرطرفدار در منطقه شناخته شود. برای سفر به این جزیره همه فصلها جذابیت خودشان را دارند. مثلا تابستان و بهار برای آفتاب گرفتن و انجام تفریحات آبی مناسب است و پاییز و زمستان هم فصل خوبی برای گشت و گذار در سطح شهر و پاساژگردی محسوب میشود. بنابراین بسته به هدفتان برای سفر، میتوانید با شرایط موردنظر خود به این جزیره سفر کنید. اگر میخواهید بیشتر درباره کیش بدانید تا انتهای این مطلب با لحظه آخر همراه باشید.
آشنایی با جزیره کیش، قدیمیترین جزیره خلیج فارس
جزیره کیش در جنوب کشور ایران، استان هرمزگان، شهرستان بندر لنگه، در امتداد خلیج فارس قرار دارد. این جزیره بیض شکل است و این مساله را میتوانید در تصاویر هوایی به خوبی مشاهده کنید. در اطراف کیش جزایر دیگری همچون هندورابی، فرور و جزیره سیری نیز وجود دارند که مجموع آنها این منطقه را به یک مقصد جذاب از نظر جاذبههای طبیعی بدل کرده است.
پیدایش جزیره کیش
بسیاری از مورخان بر این باور دارند که جزیره کیش در پی یک پدیده زمینشناسی ایجاد شده است که در آن شبه جزیره عربستان از آفریقا جدا شده و به آسیا پیوسته و رشته کوه زاگرس نیز در بخشی از فلات ایران و جزیره کیش به وجود آمده است.
این جزیره به دلیل داشتن شرایطی همچون عمق کم و نور زیاد جای مناسبی برای رشد مرجانها و سایر آبزیان بوده است. نام کیش برای اولین بار در خاطرات یک ملوان یونانی به نام نئارخوس که از جانب اسکندر ماموریت یافته بود اطلاعاتی درباره سواحل دریای عمان و خلیج فارس کشف کند؛ به ثبت رسیده است.
جزیره کیش در طول تاریخ
جزیره کیش در زمان اشکانیان، ساسانیان و هخامنشیان بخشی از ایران بوده است اما در زمان حکومت خلفای اموی این جزیره از تسلط ایران خارج شد. خاندان آلبویه مجددا توانست کیش را تحت تسلط ایران درآورد. در قرن شانزدهم و همزمان با رونق اقتصادی در اروپا، پرتغالیها که کشور ما را به عنوان وسیله ارتباطی شرق و غرب میشناختند، کشتیهای خود را برای مدیریت تجارت مشترک به اقیانوس هند فرستادند. آنها پس از به آتش کشیدن مسقط و چند جزیره دیگر در شهر هرمز توقف کردند و از امیر هرمز و کیش خواستند تا تسلیم شوند. امیر درخواست آنها را رد کرد و پرتغالیها نیز سعی کردند هرمز و کیش را تصرف کنند.
در این مرحله سرنوشت کیش تغییر کرد و وارد بن بست شد؛ چرا که پرتغالیها تا دوره صفویه در جزیره ماندند و ویرانههای زیادی از خود به جای گذاشتند. تا اینکه شاه عباس صفوی توانست کیش را از اشغال پرتغالیها آزاد کند. از آنجایی که پادشاهان صفوی از بندرعباس بیشتر برای مراودات تجاری خود استفاده میکردند، در زمان حکومت آنها کیش به جزیرهای متروک تبدیل شده بود که گاهی راهزنان به آن حمله میکردند.
کیش در دوران پهلوی
کیش در دوره پهلوی به عنوان مکانی نیمه خصوصی برای شاه و مهمانان او توسعه پیدا کرد. هتلهای لوکس، فرودگاهی بینالمللی و یک کازینوی بزرگ در این جزیره ساخته شد. این جزیرهتا آن زمان چندین بار خرید و فروش شده بود تا اینکه دکتر منوچهر اقبال آن را از ورثه محمدرضا خان سطوت الممالک خریداری کرد.
این جزیره در سال 1970 توسط هیأتهای متخصصان ایرانی و آمریکایی مورد بازدید قرار گرفت و با توجه به موقعیت جغرافیایی استراتژیکش به عنوان یک مرکز بینالمللی تجاری و گردشگری معرفی شد. در سال 1992 میلادی و با راهاندازی سازمان منطقه آزاد کیش، این شهر توسعه سریع خود را آغاز کرد.
با توجه به پتانسیل این جزیره برای جذب گردشگر در مقایسه با نمونههایی چون جزایر هاوایی و سواحل جنوبی دریای مدیترانه، توسط سازمان عمران کیش به ثبت رسید و با هزینه هنگفتی فعالیت خود را آغاز کرد. این طرح تا مرحله دوم اجرا شد اما با پیروزی انقلاب اسلامی سلسله فعالیتها متوقف شد.
کیش پس از انقلاب
در تیرماه سال ۱۳۶۸ جزیره کیش به طور کامل بهعنوان منطقه آزاد تجاری به ثبت رسید و فعالیت اقتصادی در این جزیره رونق گرفت. با تغییر کاربری مجدد این منطقه به عنوان جزیرهای گردشگری، دوران رشد نقدینگی دوباره آغاز شد و جزیره جان تازهای گرفت. این منطقه طی سالها فراز و نشیبهای زیادی را به خود دیده است، اما از دهه ۱۹۷۰ نسبتاً پایدار بوده و امروزه به لطف سرمایهگذاریهای هنگفت، یکی از محبوبترین مقاصد گردشگری کشور است.
علت نامگذاری جزیره کیش
کیش به معنای تیردان است و این نام به دلیل بلندیهای اطراف شهر که مانند تیر هستند انتخاب شده است. البته در زبان پهلوی باستان، کیش به کانال عمیقی گفته میشود که محل خروج آب از قنات است. از آنجایی که این شهر تنها جزیره دارای قنات آب شیرین در خلیج فارس به حساب میآید؛ ممکن است به این دلیل هم نام کیش را برایش انتخاب کرده باشند. پس از تسلط اعراب به این منطقه تا دوران قاجار کم و بیش به این جزیره «قیس» هم می گفتند.اما در دوران پهلوی دوباره این نام به «کیش» تغییر یافت.
آشنایی با جغرافیا جزیره کیش
جزیره زیبای کیش مساحتی حدوداً 92 کیلومتر مربع برابر با 9150 هکتار دارد طول این جزیره 15 کیلومتر و عرض آن 7 کیلومتر است. بنابراین میتوان این شهر را یکی از بزرگترین جزایر خلیج فارس در اقیانوس هند دانست.
کیش در مختصات جغرافیایی 53 درجه و 53 دقیقه تا 54 درجه و 4 دقیقه طول شرقی از نصفالنهار گرینویچ و 26 درجه و 29 دقیقه تا 26 درجه و 35 دقیقه عرض شمالی قرار گرفته است. فاصله این جزیره تا برخی از شهرهای اطرافش به شرح زیر است:
تا بندر خارک ۱۸ کیلومتر
تا جزیره هندورابی 27 کیلومتر
تا جزیره ابوموسی 178 کیلومتر
تا جزیره قشم 225 کیلومتر
تا بندرعباس 300 کیلومتر
تا دبی 200 کیلومتر
تا تهران 1055 کیلومتر به صورت هوایی و 1600 کیلومتر بهصورت زمینی
پوشش گیاهی کیش
جزیره کیش دارای پوشش گیاهی بسیار متفاوتی است و در آن گیاهانی همخوان با مناطق کم باران، گرم و مرطوب میروید. از آنجا که خاک این منطقه شور بوده و از نوعی سنگ صخرهای با نام کونیکا تشکیل شده است، امکان کاشت و پرورش گیاهان خاص و منحصربهفرد در آن وجود دارد.
گیاهان موجود در کیش را میتوان به سه دسته پوشش جنگلی، مراتع و گیاهان خودرو تقسیم کرد. از میان برخی از درختان موجود در جزیره باید به کهور ایرانی و باغهای نخل خرما و همچنین درختان غیربومی نظیر ابریشم، کنوکارپوس، آکاسیا، اکالیپتوس و کهور پاکستانی اشاره کرد.
کیش در کدام استان است؟
جزیره کیش در جنوب ایران قرار گرفته و یکی از جزایر مهم استان هرمزگان به حساب میآید. شرایط آبوهوایی این جزیره مدیترانهای است که یعنی تابستانهای گرم و زمستانهای ملایمی دارد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در این شهر رودخانه آب شیرین دائمی وجود ندارد و آب شیرین مورد نیاز مردم از منابع زیرزمینی تامین میشود.
مرکز شهر کیش کجاست؟
مرکز شهر کیش در قسمت شمالی این جزیره قرار گرفته است و باید آن را یکی از مناطق مهم و حیاتی این شهر دانست که بسیاری از رستورانها، کافهها، فروشگاهها، هتلها، بانکها و سایر جاهای مهم جزیره در آن قرار گرفته است. معابر این قسمت از شهر عموماً پرتردد هستند. همچنین، این منطقه دارای ساحلی زیبا و پارکهایی برای تفریح است. در صورتی که به شهرگردی و خرید کردن علاقه دارید، بهتر است هتلی در مرکز شهر برای اقامت انتخاب کنید تا دسترسی به دیدنیهای کیش و مراکز خرید این شهر راحت باشد.
بررسی وضعیت آب و هوای جزیره کیش
در طول سال، جزیره کیش از آبوهوای گرم و خشک برخوردار است. بهطور کلی، آب و هوای کیش تحت تاثیر بادهای خشک و معتدلی قرار داشته که از سواحل جنوبی خلیج فارس میوزند. در فصل بهار و پاییز، آبوهوای کیش با درجه حرارتی میانه و بادهای خنک ملایم نسبتاً معتدل خواهد بود.
تابستان در کیش با درجه حرارتی متوسط بالا و رطوبت کم بسیار گرم و خشک خواهد بود. در فصل زمستان آبوهوا با درجه حرارتی مناسب نسبتاً معتدل میشود؛ اما برخی از روزها ممکن است خنکتر باشد.
بهترین زمان برای سفر به جزیره کیش
بهترین زمان برای سفر به جزیره کیش بستگی به سبک زندگی و نوع سفر شما دارد؛ اما بهطور کلی، فصلهای بهار و پاییز، زمان بسیار مناسب برای بازدید از این جزیره زیبا هستند. در این فصول آبوهوا معتدلتر بوده و درجه حرارت به شکل متوسط تغییر میکند. یعنی نسبت به فصلهای دیگر هوا خنکتر است و امکان لذت بردن از فعالیتهای آبی و ساحلی نیز وجود دارد.
اگر برای آفتاب گرفتن به کیش سفر میکنید، تابستان نیز میتواند زمان مناسبی برای این سفر باشد. همچنین، فصل زمستان نیز میتواند زمان مناسبی برای سفر به کیش باشد، زیرا در این فصل آبوهوای جزیره زیاد سرد نیست و معمولات مراکز خرید حراجیهای بسیار خوبی برگزار میکنند، پس میتوان این فصل را برای خرید کردن هم مناسب دانست.
ارزانترین زمان سفر به کیش
اگر میخواهید سفر ارزانی به جزیره زیبای کیش داشته باشید، فصل تابستان میتواند انتخاب خوبی برای زمان سفر باشد. زیرا در این فصل گرمای بیش از حد جزیره هنگام گشت و گذار و پاساژگردی بیشتر مسافران را اذیت میکند. اما کسانی که برای انجام تفریحات آبی و آفتاب گرفتن راهی کیش میشوند، در این فصل میتوانند سفر ارزانتری را به جزیره داشته باشند.
حمل و نقل عمومی جزیره کیش
در جزیره کیش یکی از متداولترین راههای حمل و نقل عمومی، استفاده از تاکسی است. تاکسیهای سفید رنگ دربستی هستند و تاکسیهای زرد رنگ را هم باید از نوع خطی دانست. همچنین استفاده از مینیبوس یا اتوبوس نیز برای رسیدن به قسمتهای مختلف جزیره وجود دارد. با توجه به اینکه اکثر افراد از تاکسیهای اینترنتی یا دربست استفاده مینمایند، شما میتوانید بدون هرگونه ازدحام مبدا اولیه خود را مشخص نموده و به سمت مقصد مورد نظر خود حرکت کنید.
راه های دسترسی به کیش
به منظور رفاه حال تمامی مسافران و مردمان بومی، راههای دسترسی به جزیره کیش بسیار متعدد است که یکی از سادهترین راهها را باید استفاده از هواپیما دانست. 22 شهر داخلی و 2 شهر خارجی به جزیره کیش پرواز دارند. قیمت بلیط هواپیما از شهرهای مختلف در زمانهای مختلف، نرخ متفاوتی دارد و در روزهای شلوغ سال و همچنین در پایان هفته قیمت آن نسبتاً بالاتر است. سفر زمینی را باید گزینه دیگر سفر به کیش دانست.
در این حالت میتوانید با استفاده از ماشین شخصی، قطار یا اتوبوس خود را به بندرعباس و از آنجا به بندر گناوه، آفتاب یا چارک برسانید و سپس از آنجا با کشتی مسافربری به جزیره کیش بروید. اگر قصد استفاده از خودروی شخصی را دارید، باید با برخی از قوانین استفاده از خودروی شخصی مانند به همراه داشتن مدارک مورد نیاز، تابلوهای راهنمایی و رانندگی، سرعت مجاز و... در جزیره آشنا شوید.
جمعیت جزیره کیش
جمعیت کیش در حال حاضر بیش از چهل هزار نفر برآورد شده و سالانه حدود 2 میلیون گردشگر و مسافر از این جزیره دیدن میکنند؛ مردمان کیش بسیار خونگرم و مهمان نواز هستند و حتما از معاشرت با آنها لذت خواهید برد. از آنجایی که این جزیره زیبا مركز شهرستان بندر لنگه به حساب میآید، بخش بزرگی از جمعیت شهرستان بندرلنگه (حدود 90 درصد) در شهر کیش سکونت دارند.
آداب و رسوم مردم کیش
کیشوند لقبی است که به شهروندان جزیره کیش دادهاند. در این جزیره گروههای بومی با فرهنگ، نژاد، مذهب و آداب و رسوم متفاوتی زندگی میکنند اما با توجه به شرایط زندگی، این فرهنگها به یکدیگر بسیار نزدیک هستند. پوشش و فرم لباس مردم بومی منطقه، لباسهای سنتی و دشداشه است.
همچنین اعیاد مختلف مذهبی با آیینهای خاصی در این جزیره برگزار میشود. فرهنگ حنانگاری یا خالکوبی با حنا بر روی پوست با طرحهای زیبا و فانتزی در میان زنان کیش و به طور کلی زنان جنوبی بسیار مرسوم بوده و این موضوع نظر گردشگران را نیز به خود جلب میکند. در جنوب حنانگاری در مراسمات عروسی نیز در شب حنابندان بسیار رایج است و بر دست و پای عروس نقش و نگارهای زیبایی میزنند. البته این رسم در هند و پاکستان نیز بسیار مرسوم است.
مهمترین اعیاد مردم این منطقه عید قربان و عید فطر هستند. مردم در این اعیاد جشنهای باشکوهی برگزار میکنند. بومیان شهر کیش نیز فرهنگی مشابه فرهنگ مردم بوشهر و هرمزگان دارند. اغلب غذاهای سنتی و محلی جزیره کیش نظیر انواع قلیه، هریسه، مضروبه و مجبوس با ماهی تهیه میگردند.
فرهنگ بومی جزیره کیش
فرهنگ بومی جزیره کیش متاثر از تاریخ و تمدن بسیار دیرینه این منطقه است. با وجود تغییراتی که در طول سالها در جزیره رخ داده، تلاش برای حفظ و حراست از فرهنگ بومی همچنان ادامه دارد. زبان محلی مردم کیش فارسی بوده، هرچند که بهدلیل موقعیت جغرافیایی جزیره و برخورداری از شرایط گردشگری، همچنان ارتباط بسیار خوبی با زبان انگلیسی و ترجمه اطلاعات برقرار است.
دین مردم این منطقه اسلام بوده و اغلب بر مذهب تشیع معتقد هستند. علاوهبر مذهب اصلی، برخی از آدابورسوم محلی و معابد دینی همچنان در جزیره رعایت میشود. مردم جزیره کیش نیز با مهماننوازی فوقالعادهای از مسافران استقبال میکنند.
بسیاری از مردم محلی در حوزه صنایع گردشگری و خدمات مرتبط با آن مشغول به کار هستند و به شکل فعالی در ارتقای صنعت گردشگری حضور مییابند. همچنین، جزیره کیش محل برگزاری مراسم مذهبی و ملی بهشمار میرود که مسافران از این مراسم استقبال میکنند. این مراسم شامل جشنواره بینالمللی موزیک فجر، سوارکاری دریایی بینالمللی کیش و مراسم نوروزی میشود.
شغل ساکنین جزیره کیش
زندگی در شهر کیش به سبب داشتن مزایایی چون آرامش، رفاه، امنیت و... افراد بسیار زیادی را در اقصی نقاط جهان جذب خود نموده است. از آنجا که جمعیت این جزیره حدوداً 40 هزار نفر است؛ بر اساس آمارگیری میتوان گفت بیش از 95 درصد این افراد مهاجران سایر مناطق ایران هستند.
یکی از مهمترین مزایای زندگی در کیش، تعدد کار و میزان حقوق آن است. میتوان گفت افراد با در نظر گرفتن علاقه و بودجه مالی خود، اغلب یکی از کارهای فروشندگی در مراکز خرید، حمل و نقل مسافران، کار در رستوران و کافیشاپ و... را انتخاب مینمایند.
بومیان جزیره کیش به مشاغلی نظیر دامپروری، ماهیگیری، بازرگانی و دریانوردی اشتغال دارند. در گذشته صید مروارید نیز یکی از مشاغل محبوب میان مردم بوده است. امروزه عدهای از مردم جزیره کیش به دلیل پیشرفت و توسعه گردشگری و تجاری این جزیره، به مشاغل خدماتی روی آوردهاند.
بهترین محله های کیش برای زندگی
برخی افراد به منظور اقامت و زندگی به جزیره کیش سفر میکنند که طبیعتا به دنبال پیدا کردن بهترین محلههای جزیره برای زندگی هستند. برخی از بهترین محلهها و مناطق شهر کیش به شرح زیر هستند:
شهرک دامون | شهرک نسیم | مجتمع مسکونی پاسارگاد |
مجتمع مسکونی آناهیتا | شهرک دیدنیها | دهکده ساحلی خلیج فارس |
شهرک آفتاب | شهرک صدف | شهرک میرمهنا
|
مهم ترین خیابان های کیش
مهمترین خیابان جزیره کیش را باید خیابان فردوسی دانست که در ساخت آن کاملا از اصول شهرسازی مدرن پیروی شده است. نورپردازی عالی این خیابان، آن را به جای مناسبی برای پیادهرویهای شبانه تبدیل کرده است. از سوی دیگر مهمترین مراکز خرید، مراکز تجاری و هایپرمارکتها در این خیابان قرار دارند.
شهرهای خواهرخوانده کیش
خواهرخواندگی شهرها یک قرارداد برای همبستگی بیشتر میان فرهنگها، شهرها و کشورهای مختلف است. هدف این قرارداد در راستای منافع مشترک دو شهر و شهروندان بوده و بر موضوعات فرهنگی، بازرگانی، اقتصادی و حتی ورزشی تمرکز دارد. شهرهای خواهرخوانده کیش نیز شامل دبی در امارات متحده عربی و لنکاوی در مالزی هستند.
بهترین هتلهای کیش؛ کجا اقامت کنیم؟
یکی از مزایای اصلی جزیره کیش بهعنوان مقصد گردشگری داشتن هتلهای متنوع از پنج ستاره تا سه ستاره و همچنین اقامتگاههای بومگردی است. در ادامه لیستی از بهترین هتلهای این شهر در هر سطحی به شما ارائه خواهد شد.
هتلهای 5 ستاره
- هتل داریوش
- هتل پالاس
- هتل ترنج
- هتل مارینا پارک
هتلهای 4 ستاره
- هتل فلامینگو
- هتل لیلیوم
- هتل صدف
هتلهای 3 ستاره
- هتل گامبرون
- هتل سیمرغ
- هتل گراند
دیدنیهای شهر کیش؛ از جاذبهها تا تفریحات
جزیره کیش جاذبههای گردشگری و تفریحات زیادی دارد که در ادامه میتوانید لیست آنها را ببینید و اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری دربارهشان کسب کنید؛ نگاهی هم به مقاله جاذبههای گردشگری کیش بیاندازید.
- کشتی یونانی
- آکواریوم کیش
- شهر زیرزمینی کاریز
- قلعه جنی
- شهر باستانی حریره
- باغ پرندگان کیش
- پارک دلفینها
- اسکله تفریحی
غذاهای محلی کیش از سنتی تا مدرن
حتی اگر جزو افراد سختپسند هم باشید، غیرممکن است به جزیره کیش سفر کنید و از طعم غذاهای سنتی این منطقه لذت نبرید! یکی از غذاهایی که میتواند نمایانگر جلوه بسیار متفاوتی از خوراکیهای سنتی این منطقه باشد، قلیه ماهی است. برای تهیه این غذای خوش رنگ و لعاب باید از مواد اولیهای چون فیله ماهی نرم، پیاز، سیر، تمر هندی، ادویه محلی و سبزیجاتی چون گشنیز و شنبلیله استفاده شود. میتوان گفت هر چه بافت فیله ماهی نرمتر باشد، غذای شما خوشمزهتر خواهد بود.
از دیگر غذاهای بومی مشهور این جزیره، میتوان به محمر اشاره نمود. اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که به غذاهای شیرین و چشیدن طعمهای خاص حس مطلوبی دارید، میتوانید به عنوان یکی از وعدهها طعم این خوراک را امتحان نمایید. محمر با استفاده از مواد اولیهای چون سبزیجات معطر، برنج شیرین، انواع ادویه و ماهیهای جنوبی به دست میآید.
برای چشیدن طعم یک مرگوگ یا مرقوق اصل باید به یکی از رستورانهای محلی شهر کیش مراجعه کنید. هنگام طبخ این غذای خوش طعم از موادی چون سبزیجات، گوشت، بادمجان، گوجه فرنگی، فلفل سبز و سیب زمینی استفاده میشود. نکتهای که سبب خاص بودن طعم این غذا میشود که اضافه نمودن خمیرهایی دایرهای شکل از آرد سنگک داخل این خوراک است.
اگر چشیدن طعمهای بریان یا دودی را دوست دارید، پیشنهاد میکنیم حتماً در میان یکی از وعدههای غذایی خود، برنج بریانی را بگنجانید. برای تهیه این خوراک خوش عطر و طعم، موادی چون گوشت بریان، کشمش، سیبزمینی، زرشک، عدس و... استفاده نمایید. طعمسازی این غذا باید توسط فردی بومی و آشنا به دستور پخت انجام شود؛ چرا که پیروی از اصول آشپزی میتواند تأثیر بسزایی در طعم و عطر آن ایفا کند.
بهترین رستورانهای کیش؛ از محلی تا بینالمللی
جدا از اینکه توصیه میشود حتما غذاهای محلی جزیره کیش را امتحان کنید، باید بدانید که در این شهر رستورانهای فراوانی وجود دارد که انواع غذاهای محلی، بینالمللی، دریایی، فست فود و... را در منو خود دارند. لیست برخی از بهترین رستورانهای جزیره کیش به شرح زیر است.
- رستوران میرمهنا
- رستوران کوه نور
- رستوران توتی فروتی
- رستوران فودلند
- رستوران رویال استار
- رستوران شاندیز صفدری
- رستوران فودکورت دامون
موسیقی و رقص محلی کیش
موسیقی و رقص محلی جزیره کیش براساس تاریخ و فرهنگ این منطقه شکل گرفته است. اجراهای موسیقی و رقص محلی بخشی جدا نشدنی از رویدادها و رسوم مختلف این جزیره بهویژه در تعطیلات و جشنوارههای فرهنگی است. همچنین، در مکانهای عمومی مانند سواحل و پارکها، گروههای محلی موسیقی و رقص کیش، بهصورت روزانه به اجرا میپردازند تا بازدیدکنندگان را سرگرم سازند. باغلاما یکی از سبکهای موسیقی محلی کیش است که بهصورت نمایشی اجرا میشود.
در این نوع از موسیقی، از سازهای محلی مانند نی، قیچک و دف استفاده میکنند و قطعاتی با ریتم زنده و شاد را به اجرا درمیآورند که معمولاً به شکل گروهی به نمایش گذاشته میشوند. رقصهای محلی جزیره کیش از تنوع زیادی برخوردار هستند. رقص همچنین بخش مهمی از فرهنگ موسیقی محلی کیش بهشمار میرود.
رقصهای محلی را همچنین با نامهایی مانند "بندری"، "بنی" و "شالیزار" معرفی میشناسند. در این رقصها، از حرکات بسیار جذاب استفاده میشود. رقصندگان با استفاده از حرکات زیبا و هماهنگی کامل، همچون یک ارکستر موسیقی محلی، با موسیقی همراهی میکنند.
رقصهای مانی، هوقو، لبان، لنگستان و ارکبات از جمله رقصهای محبوب محلی بهشمار میروند. رقص مانی یکی از رقصهای معروف در جزیره کیش است و با استفاده از حرکاتی زیبا و شاد اجرا میشود. در این رقص، بازیگران همزمان با موسیقی باغلاما حرکاتی هماهنگ و زیبا را به نمایش میگذارند.
نوع پوشش و لباس های محلی مردم کیش
با توجه به آبوهوای گرم و خشک منطقه، پوشش مردم جزیره بیشتر بر پایه خنک نگهداشتن بدن انتخاب میشود. یکی از لباسهای محلی مردم کیش، چادر نام دارد که از جامهای به نام کوت کش و روسری تشکیل شده است. کوت کش نوعی کت ترکمنی بوده که از نخ و پنبه بافته میشود و طرحهای مختلفی مانند نگین، رومیزی و هندی را روی آن میبافند.
همچنین لباس محلی دیگری نیز که توسط مردم کیش مورد استفاده قرار میگیرد، لباس محلی مردانه به نام شلوار کیش است. شلوار کیش یک شلوار پارچهای بوده که از نخ با رنگ طبیعی دوخته میشود. از این شلوار در زمان فعالیتهای کشاورزی و دریایی استفاده میکنند.
راهکارهای دیگر مردم کیش برای مقابله با آبوهوای گرم استفاده از کلاه و عمامه است. کلاهی که به نام کلاهِ منطقهای یا کلاهِ کیشی شناخته میشود، بهصورت مخروطی شکل بوده و از جنس جامه نسوز تهیه شده است. عمامه نیز یک لفاف کتانی بلند داشته که در بخش عمده منطقه مورد استفاده قرار میگیرد و از سر مردم در برابر اشعههای مستقیم آفتاب محافظت میکند.
صنایع دستی و سوغات جزیره کیش
جزیره کیش را باید جای مناسبی برای خرید سوغاتی دانست زیرا بازارها و مراکز خرید زیادی در این شهر وجود دارد. یکی از سوغاتیهایی که به دست مردمان بومی و زحمتکش این جزیره خلق میشود، کوزههای سفالی است. این کوزهها دارای رنگهای مختلف و اشکال گوناگون بوده که با استفاده از نوعی گل مرغوب به نام گل مارون به وجود میآید. از دیگر سوغاتیهایی این شهر میتوان به تزئینات ظروف و ساخت زیورآلات با استفاده از صدفهای دریایی، چادرشب، حصیربافی، شیریکی پیچ، گلابتوندوزی و... اشاره کرد.
مراکز خرید کیش؛ از لوکس تا ارزان
یکی از دلایل محبوبیت جزیره کیش میان مسافران، وجود مراکز خرید متنوع است. اصلا بسیاری از افراد برای خرید کردن راهی جزیره میشود. در ادامه لیستی از این مراکز را خواهید دید اما اگر به اطلاعات تکمیلی درباره آنها نیاز دارید؛ نگاهی به مقاله بهترین مراکز خرید کیش بیاندازید.
- مرکز خرید دامون کیش
- مرکز تجاری و اداری سارینا ۱
- مجتمع تجاری و سیاحتی مرجان
- بازار مروارید
- بازار مریم کیش
- مراکز خرید پردیس ۱ و ۲
- بازار زیتون
اقتصاد جزیره کیش
بخش عمدهای از اقتصاد کیش از طریق گردشگری و جذب توریست است. طبق اطلاعات منتشر شده سالانه به طور متوسط نزدیک به ۲ میلیون گردشگر به این جزیره سفر میکنند. البته تجارت و کسب و کارهای مختلف نیز در اقتصاد این جزیره تاثیرگذار هستند اما، صنعت توریسم اصلیترین منبع درآمد کیش است. از سوی دیگر مراکز خرید و فروشگاههای گسترده نیز بخش دیگری از اقتصاد این جزیره به حساب میآیند.
سرمايه گذاری در كيش به صرفه است؟
از آنجایی که کیش منطقه آزاد است، سرمایهگذاری در آن را میتوان فکر خوبی دانست.
در واقع کیش با توجه به موقعیتی که دارد از مزایای بسیار خوب سرمایهگذاری برخوردار است که میتوان به معافیت از مالیات، ورود اتباع خارجی، جذب سرمایهگذاران خارجی، عدم محدودیت در انتقال ارز، خدمات گستردهی ارزی و بانکی، قوانین ساده و موقعیت استراتژیک عالی اشاره کرد. در نتیجه فرصتهای سرمایهگذاری زیادی در این جزیره در حوزههای مختلف به خصوص تجارت و گردشگری در جزیره وجود دارد.
شرایط تحصیل در کیش
در کیش دانشگاههای زیادی وجود دارد، بهطوری که به یکی از دانشگاهیترین شهرهای ایران معروف شده است. دانشگاههای بینالمللی در شهر کیش به زبانهای غیرفارسی نیز تدریس میکنند. از میان مهمترین دانشگاههای جزیره میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پردیس بینالمللی کیش، دانشگاه تهران
- دانشگاه صنعتی شریف
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین المللی کیش
- دانشگاه پیام نور
- دانشگاه علمی کاربردی
قوانین جزیره کیش که بهتر است قبل از رفتن بدانید
اگر به کیش سفر کرده باشید قطعا متوجه قوانین این جزیره شدهاید. در ادامه به بررسی برخی از قوانین این جزیره خواهیم پرداخت که قطعا برایتان جذاب خواهد بود.
- مراکز خرید در جزیره کیش از 10 صبح تا 14 و از 17 عصر تا 22 باز میشوند.
- چادر زدن در سطح جزیره ممنوع است و فقط در مکانهای خاصی باید چادر زد.
- بوق زدن در جزیره ممنوع است.
- دنده عقب رفتن در جزیرهی کیش ممنوع است.
- انداختن آشغال به بیرون ممنوع است.
- رانندگی با ماشین کثیف جریمه دارد.
- شنا کردن در سواحل ممنوع است و فقط میتوان در پلاژها شنا کرد.
- تاکسیهای سفید مخصوص دربست هستند.
- زمان تحویل اتاقها در هتلهای جزیرهی کیش ساعت 14 بوده و زمان تخلیه ساعت 12ظهر تعیین شده است.
- خوردن آب آشامیدنی در کیش ممنوع است زیرا این جزیره آب آشامیدنی ندارد و باید از آب معدنی استفاده کنید.
- راهنما زدن در میدانها ضروری است.
- در صورت کرایه ماشین باید دفترچه رنت را به همراه داشته باشید.
شماره تلفن های ضروری کیش
پیش شماره تلفن جزیره کیش | 076 |
کد موبایل جزیره کیش | ۰۹۳۴ |
هواشناسی کیش | 134 |
اطلاعات پرواز فرودگاه کیش | ۱۹۹ |
سازمان منطقه آزاد کیش | ۴۴۴۲۲۱۴۱-۲ |
فرودگاه کیش | ۴۴۴۴۳۳۰۰ – ۴۴۴۴۳۲۰۰ |
نقشه جزیره کیش
جزیره کیش در جنوب ایران، در آبهای نیلگون خلیج فارس قرار دارد. در تصویر زیر نقشه این شهر را مشاهده میکنید.
کلام آخر
در این مقاله از لحظه آخر با یکدیگر به بررسی جاذبههای مختلف جزیره کیش پرداختیم و سعی کردیم هر آنچه که نیاز بود درباره شهر کیش بدانید را با شما در میان بگذاریم و به تمامی سوالات درباره این جزیره پاسخ دهیم. در صورتی که این مطلب برایتان مفید بوده آن را با دیگران به اشتراک بگذارید و اگر نکتهای درباره جزیره کیش میدانید که در این مقاله از قلم افتاده حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان وبسایت لحظه آخر به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بتوانند بهره ببرند.