استان مازندران (Mazandaran Province)، بهشت ایران زمین و یکی از سرسبزترین مناطق ایران زیبا محسوب می شود. این استان از لحاظ گردشگر پذیری، رتبه اول را در کشور دارد و هرساله پذیرای گردشگران و طبیعت گردان بسیاری است. مازندران به دلیل همجواری با دریای خزر، بوستان های جنگلی، غارها، چشمه ها، بناهای تاریخی و صدها مرکز اقامتی و تفریحی، این منطقه را به عنوان قطب مهم گردشگری، نه تنها در ایران، بلکه در کل جهان نیز مطرح کرده است.
- آشنایی با استان مازندران
- قدمت گیلان بیشتر است یا مازندران؟
- مساحت و جمعیت استان مازندران
- شهرهای استان مازندران
- زبان و مذهب مردم مازندران
- فرهنگ و آداب و رسوم مردم
- آب و هوای مازندران
- مکان های دیدنی مازندران
- روستاهای گردشگری مازندران
- غذاهای محلی استان مازندران
- سوغات مازندران
- نقشه استان مازندران
آشنایی با استان مازندران
استان مازندران، به مرکزیت شهر ساری، در شمال ایران واقع شده است. این استان، مرز مشترک طولانی با دریا دارد. همه شهرهای مازندران بجز قائمشهر، سوادکوه، آمل و بابل با دریای خزر، مرز مشترک دارند. رشته کوه های البرز، مانند دیواره ای قوسی شکل و بزرگ، استان مازندران را از استانهای همجوار مرکز و جنوبی، جدا می کند.قله دماوند، بلندترین کوه ایران در این استان قرار دارد. این استان، با استانهای گلستان، مازندران، سمنان و تهران همسایه است و با کشورهای ترکمنستان، قزاقستان، روسیه و آذربایجان از طریق دریای خزر، ارتباط دارد.
قدمت گیلان بیشتر است یا مازندران؟
این دو منطقه از قدیم به صورت یکجا در نظر گرفته می شدند اما سند های تاریخی بیشتری از گیلان وجود دارد. شکی نیست که مازندران در چند دهه اخیر نقش مهمتری در کشورمان ایران ایفا کرده، هرچند در سالهای اخیر گیلان رشد خیره کننده ای داشته است.
مساحت و جمعیت استان مازندران
استان مازندران ۲۳۷۶۵ کیلومتر مربع وسعت دارد و ۱.۴۶ درصد از مساحت ایران را در برگرفته است. بر اساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال۱۳۹۵، جمعیت استان مازندران ۳۲۸۳۵۷۷ نفر می باشد که۵۰.۳۷ درصد از جمعیت استان را مردان، و۴۹.۶۳ درصد دیگر را زنان تشکیل می دهند.
شهرهای استان مازندران
مازندران بر اساس تقسیمات کشوری، دارای ۲۲ شهرستان است که عبارتاند از:
آمل | بابلسر |
بابل | بهشهر |
تنکابن | جویبار |
چالوس | ساری |
سوادکوه | رامسر |
گلوگاه | قائمشهر |
محمودآباد | میاندرود |
نکا | نور |
نوشهر | فریدونکنار |
سوادکوه شمالی | عباس آباد |
کلاردشت | سیمرغ |
زبان و مذهب مردم مازندران
مردم استان مازندران، به زبانهای فارسی و مازندرانی تکلم می کنند. گویش مازندرانی، از زبان پارسی میانه به جا مانده است که استفاده از این زبان در تمام مناطق استان مازندران متداول است. اکثریت مردم این استان، مسلمان و پیرو مذهب شیعه دوازده امامی هستند.
فرهنگ و آداب و رسوم مردم
استان مازندران، یکی از کهن ترین استان های ایران است و فرهنگ غنی و آداب و رسوم منحصر بفرد این منطقه بسیار جذاب و دیدنی می باشد. در اینجا به چند نمونه از مراسم و آداب و رسوم مردم استان مازندران اشاره می کنیم.
هر ساله در تاریخ ۲۸ تیرماه، در مراسمی به نام عَیدِماه یا عید مردگان، مردم مازندران به سمت امامزاده حسن حرکت می کنند و علاوه بر روشن کردن شمع و پخش خیرات برای اموات، به تماشای مسابقه کشتی سنتی لوچو می پردازند. نورگون نیز یکی دیگر از مراسمات سنتی مازندرانی هاست که در آن مردم در محلی به نام قلاش دورهم جمع می شوند و با آتش زدن گون های خشک و چرخاندن آنها دور سرشان جشنی برپا می کنند. علاوه بر این ها، تیرگان، نوروز بل، جشن های خرمن و نشا، از جمله مراسم مخصوص مازندرانی ها هستند که امروزه نیز ردپایی از آنها در زندگی مردم دیده می شود.
آب و هوای مازندران
در پاسخ به سوال آب و هوا مازندران چگونه است؟ باید بگوییم که طبیعت استان مازندران تحت تاثیر عرض جغرافیایی، ارتفاعات البرز، ارتفاع از سطح دریا، دوری و نزدیکی به دریا، وزش بادهای محلی و ناحیهای، و حتی پوشش متراکم جنگلی قرار دارد. به همین دلیل، این استان از تنوع آب و هوایی برخوردار است. آب و هوای استان مازندران با توجه به دما و بارش، به چند دسته تقسیم شده است که عبارتند از:
- آب و هوای معتدل خزری
- آب و هوای معتدل کوهستانی
- آب و هوای سرد و کوهستانی
مکان های دیدنی مازندران
طبیعت منحصر بفرد و شرایط آب و هوایی مساعد در کنار دلایل بی شمار دیگر سبب شده این استان به عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری و مهاجرت قرار بگیرد.چند نمونه از مکانهای طبیعی و تاریخی زیبای استان مازندران:
- باغ تاریخی عباس آباد
- چشمه های باداب سورت
- قلعه مارکوه
- خانه نیما یوشیج
- پل ورسک
- باغ گیاه شناسی نوشهر
- امامزاده یحیی ساری
- برج لاجیم
- مسجد جامع ساری
- کاخ مرمر رامسر
- برج رسکت
- کاخ صفی آباد بهشهر
- امامزاده هاشم
- کلیسای سرخ آباد
- باغ چهلستون اشرف
- آتشکده کوسان بهشهر
- پناهگاه حیات وحش سمسکنده
- پارک جنگلی خانیکان
- آبشار گزو
- دریاچه چورت
- تالاب میانکاله
روستاهای گردشگری مازندران
همانطور که میدانید استان مازندران یکی از مقاصد محبوب و پرتردد ایرانیان است که هر مسافر و گردشگری برای اینکه بتواند از تمامی ویژگیهای این استان بهره ببرد بهتر است درباره روستاهای گردشگری مازندران هم اطلاعاتی داشته باشد:
روستای فیلبند
روستای فیلبند در۲۴۰ کیلومتری تهران به سمت آمل و در جاده هراز قرار دارد. یکی از جذابیت های روستای فیلبند که گردشگران زیادی را به خود جذب کرده، پدیده اقیانوس ابر است که اکثر مواقع به دلیل ارتفاعی که از سطح دریا دارد ایجاد می شود و چشم انداز زیبایی را به این منطقه می بخشد.
روستای آلاشت
آلاشت، یکی از روستاهای دوست داشتنی استان مازندران، در نزدیکی سوادکوه و پل ورسک قرار گرفته و از نزدیک ترین نقاط شمالی ایران به شهر تهران است. آلاشت مازندران، حیات وحشی حفاظت شده دارد و درختانی مثل گیلاس، سیاه ریشه، گردو و فندق که در این منطقه بسیار رشد می کنند.
روستای گرسماسر
این روستا از توابع شهرستان رامسر است این روستای ییلاقی زیبا، دارای مناطق طبیعی بکر و دیدنی و آب و هوای خنک و دلپذیر می باشد.
روستای سنگدره
روستای سنگدره، از توابع یانه سر است که در شهرستان بهشهر قرار دارد. این روستای زیبا، با طبیعت دلنوازش یکی از مقاصد گردشگری استان مازندران محسوب می شود.
روستای مازیچال
مازیچال، نام روستایی در کلاردشت مازندران است که طبیعتی بی نظیر و چشم انداز فوق العاده ای از جنگل و دشت ها دارد. اگر بخواهیم مازیچال را از لحاظ معنای لغوی معنا کنیم، ماز به معنای بلوط و چال نیز به معنای گودال است.این روستا به دلیل داشتن انبوهی از درختان بلوط، اینگونه نامگذاری شده است.
غذاهای محلی استان مازندران
غذاهای محلی استان مازندران، یکی از خوش طعمترین و مقویترین غذاها هستند.
مالابیج، اسپناساک، کدوبره،آش کدو،بیج بیج، خورشت آلو، باقلا وابیج، دوپتی، کئی پلا،بورانی بادمجان کبابی، آش گزنه و مرغ شکم پر از سری غذاهای خوشمزه و معروف استان مازندران هستند.
سوغات مازندران
مانند سایر شهرهای ایران، استان مازندران نیز سوغاتی ها و صنایع دستی مخصوص به خود را دارد. سوغاتی های این استان را می توان از بازارچه های محلی و مراکز خرید پیدا کرد.
از سوغاتی های معروف مازندران: عسل کوهی، انواع ترشی و لواشک، قماق مازندران، ماهی و خاویار، چای، برنج، زیتون شور و پرورده، نان ییلاقی و … از جمله صنایع دستی مازندران نیز می توان به: نمد مالی، پارچه بافی، موج بافی، سفالگری، صنایع دستی چنته، جوراب بافی، جاجیم بافی، گلیم بافی و قالی بافی اشاره کرد.
نقشه استان مازندران
در ادامه شما میتوانید نقشه استان مازندران را مشاهده کرده تا در سفر خود به این استان از آن استفاده کنید.