راه آهن تهران

📅 انتشار : 1402/03/01 📅 بروزرسانی : 1402/05/30 ⏱ مطالعه : 2 دقیقه بازدید : 1560
مسیرهای راه آهن تهران
راه آهن تهران از گذشته تا امروز
معماری راه آهن تهران

یکی از بهترین و راحت‌ترین وسایلی که برای سفر طراحی شده، قطار است. زیرا هم ایمنی بالایی دارد و هم راحت است؛ به همین دلیل بسیاری از افراد، برای مسافرت از آن به‌عنوان اولین انتخاب در حمل ونقل عمومی استفاده می‌کنند. راه آهن تهران یکی از پرترددترین راه آهن‌های کل کشور است که برای جابجایی مسافر و حمل و نقل بار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ایستگاه‌های راه آهن در نقاط مختلف پراکنده‌اند و دسترسی به بسیاری از شهرها از طریق حمل ونقل ریلی امکان‌پذیر است. امکانات ویژه قطارها مانند صندلی‌ تخت خواب‌شو، سرویس ویژه غذاخوری، تلویزیون و مانیتور سفر دلپذیری را برای مسافران رقم می‌زند و در طول مسیر خسته نمی‌شوند. راه آهن تهران یکی از پرترددترین ایستگاه‌های راه‌آهن کشور است که در ادامه توضیحاتی راجع به آن می‌دهیم.

تاریخچه ایستگاه راه آهن تهران

مسیرهای ایستگاه راه آهن تهران

ایستگاه راه آهن تهران در مسیری بنا نهاده شده است که به راحتی با همه نقاط شهر تهران در ارتباط است. این ایستگاه در ضلع جنوبی خیابان ولیعصر قرار دارد و به خیابان‌های ری ( شهید رجایی )، بزرگراه بعثت، کشتارگاه سابق ( بهمن ) و شوش مرتبط است. برای دسترسی به ایستگاه راه آهن تهران می‌توانید از مترو به‌عنوان وسیله زیر زمینی استفاده کرده در ایستگاه راه آهن پیاده شوید. اتوبوس‌های تندرو و تاکسی‌های آنلاین نیز برای سفرهای رو زمینی برای رسیدن به این ایستگاه مناسب هستند.

راه آهن تهران مشهد

تهران مشهد از پرترافیک ترین مسیرهای مسافربری ریلی است. در همه فصول سال تعداد زیادی از مسافران در این مسیر جابجا می شوند. به همین دلیل امکانات گسترده‌ای برای رفاه حال مسافران در نظر گرفته شده است. از قطارهای لوکس پنج ستاره مجهز به همه امکانات لازم برای رفاه مسافران گرفته تا قطارهای معمولی‌تر، همگی در اختیار مسافران قرار دارند تا سفری دلپذیر را تجربه کنند.

کوپه‌های مسافران به انواع تجهیزات تهویه هوا، صندلی های تخت خواب‌شو، مانیتور و اینترنت داخلی، سرویس پذیرایی ویژه از مسافران و غیره مجهز هستند. به همین دلیل سفر با قطار سفری بسیار راحت و ایمن است.

این مسیر ایستگاه‌های زیادی در طول راه دارد که البته قطارها فقط در تعدادی از آن‌ها ‌توقف می‌کنند زیرا تعداد مسافران آن‌ها اندک هستند. اما در ایستگاه‌های اصلی مانند ایستگاه مشهد و تهران تعداد مسافران زیاد است.

راه آهن تهران مشهد

راه آهن تهران شمال

یکی از شاخه های اصلی راه آهن ایران، راه آهن تهران شمال یا راه آهن مازندران است که با طول ۳۸۲ کیلومتر در زمان رضاشاه پهلوی ساخته شد. در سال ۱۳۰۸ فاز اول آن بین بندر ترکمن و ساری افتتاح گردید. این راه آهن دارای ۲۷ ایستگاه است که ایستگاه تیرتاش و گلوگاه بسته‌اند. ۷ ایستگاه نیز با راه آهن خراسان مشترک است. این راه آهن از مسیرهای بسیار زیبای کوهستانی و جلگه ها عبور می کند که سه خط بسیار دیدنی آن عبارتند از:

  • پل معروف ورسک
  • جنگل مجاور رود تالار
  • پل کلانتری دو آب

ساخت این پل‌ها در بین دره‌های رشته کوه‌های البرز و تونل‌های این مسیر راه آهن با شرایط آن زمان و امکانات ابتدایی کاری بسیار دشوار بوده است. اما به عنوان یک طرح ملی به اتمام رسیده است.

راه آهن تهران رشت

راه آهن تهران گرگان

قطار راه آهن تهران گرگان همان قطار تهران مازندران است که تا گرگان ادامه مسیر می‌دهد. این مسیر ریلی نیز در زمان رضاخان پهلوی در ادامه مسیر راه آهن تهران شمال ساخته شده‌ است. مسافران این قطار از تهران سوار می‌شوند. در طی مسیر تهران تا گرگان، ایستگاه های زیادی وجود دارد که بسیاری از آن ها به عنوان جاذبه گردشگری محسوب می شوند.

گرگان هم مانند سایر شهرهای شمال کشور جاذبه طبیعی فراوانی دارد و به علت آب و هوای مطلوب و اقلیم جلگه ای بسیار سرسبز، همواره جزء مسافر پذیرترین شهرهای شمالی بوده است. جاذبه‌های طبیعی به همراه آثار کهن ایران باستان در این شهر باعث شده تا گردشگران بسیاری از جمله ساکنان تهران این شهر را برای مسافرت با قطار انتخاب کنند. راه آهن تهران گرگان با عبور از مسیرهای جنگلی و کوهستانی بسیار مصفا و چشم نواز، روح مسافران را به پرواز درمی‌آورد. به همین دلیل است که مسافران این مسیر سفر با قطار را به سایر وسایل نقلیه ترجیح می دهند.

سفر با قطار تهران گرگان، در تعطیلات آخر هفته، باعث می‌شود با بهره‌مندی از انرژی طبیعت و دیدن مناظر طبیعی دلچسب، هفته جدید کاری‌تان را با انرژی مضاعف آغاز کنید. گردشگری مفرح که باعث می‌شود علاوه بر آشنایی با آثار باستانی این شهر، از آب و هوای خاص این منطقه از کشورمان؛ ایران نیز بهره ببرید.

بعضی ازایستگاه‌های این مسیر عبارتند از: ورامین، گرمسار، زرین‌دشت، فیروزکوه، زیرآب، شیرگاه، قائم‌شهر، ساری، بندر ترکمن و گرگان.

راه آهن تهران شمال

راه آهن تهران اصفهان

ساخت راه آهن تهران اصفهان در سال ۱۳۴۷ انجام شده است. در حال حاضر یکی از خطوط نسبتا پرتردد ریلی است. این راه آهن حدود۶۱۵ خط اصلی و ۹۹ خط تجاری صنعتی دارد.

از برنامه های عمرانی کشور ساخت راه آهن سریع‌السیر تهران اصفهان با قطارهای پر سرعت می‌باشد که از سال ۲۰۰۶ تا کنون در دست اجراست. ساخت این پروژه بر عهده یک شرکت چینی قرار دارد. با این وجود هنوز پیشرفت فیزیکی مطلوبی نداشته است. با ساخت این راه آهن مسیر تهران تا اصفهان از نظر زمانی بسیار کوتاه خواهد شد. هم‌چنین دسترسی مسافران به فرودگاه بین المللی امام خمینی بسیار آسان‌تر خواهد شد.

راه آهن تهران اصفهان

ایستگاه راه آهن اصفهان - معرفی کامل راه آهن اصفهان به همراه سایر اطلاعات ضروری ( شماره تماس - پارکینگ )

پارکینگ راه آهن تهران

پارکینگ راه آهن تهران در محله جوادیه تهران، خیابان شوش بین رجعتی و بیگی قرار گرفته است. تردد انواع وسیله نقلیه عمومی در این مسیر از قبیل اتوبوس شهری، مترو و تاکسی‌های سیار و اینترنتی باعث شده است تا بسیاری از ساکنان تهران و مسافران سایر شهر‌ها از امکانات این پارکینگ استفاده کنند.

این پارکینگ به‌طور ۲۴ ساعته به متقاضیان خدمت رسانی می‌کند. با امکانات ارائه شده در این پارکینگ، بسیاری از افراد می‌توانند اتوموبیل خود را در پارکینگ بگذارند و مسیر خود تا محل کار را با وسایل نقلیه عمومی مانند مترو و اتبوس تندرو ادامه دهند. این کار در کاهش آلودگی هوا و میزان ترافیک تاثیر مستقیم دارد.

با توجه به ترافیک سنگین در شهر تهران و برقراری مقررات عبور و مرور از قبیل طرح زوج و فرد و طرح ترافیک بهتر است که رانندگان با استفاده از پارکینگ‌های عمومی مانند پارکینگ راه آهن سهمی در کاهش ترافیک داشته باشند.

 این پارکینگ ظرفیت بالایی دارد و به تعداد زیادی از اتومبیل‌ها سرویس می‌دهد. قیمت مناسبی دارد و برای افرادی که چندین ساعت مجبورند از آن استفاده کنند مقرون به صرفه است.

پارکینگ راه آهن تهران

داستان راه آهن تهران از گذشته تا امروز

خط راه‌آهن تهران _ شاه‌عبدالعظیم به طول ۸۷۰۰ متر در دوره قاجار ساخته و بهره‌برداری شد و ناصرالدین شاه نیز با این قطار به ری رفت. استقبال مردم از این قطار خیلی خوب بود، زیرا تا قبل از آن، برای رفتن به ری یک‌روز تمام در راه بودند! البته این راه‌ آهن بعد از مدتی خراب و برچیده شد.

ایستگاه راه آهن تهران در دوران رضاشاه پهلوی در سال ۱۳۰۶ ساخته شد. معمار آن یک فرد روسی بود که با الهام از معماری ایران باستان ساختمان آن را طراحی کرد. احداث این ایستگاه از دروازه گمرک شروع شد. این ایستگاه در ضلع جنوبی خیابان ولیعصر قراردارد و به خیابان شوش، بهمن، بزرگراه بعثت و خیابان ری مرتبط است. محدوده ایستگاه راه آهن تهران، حدود ۱۷۴ هکتار وسعت دارد که ۳۰ هزار متر مربع آن به حمل و نقل مسافرین اختصاص دارد.

ساختمان زیبای ایستگاه راه آهن تهران، از سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است. البته بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی، از مدت‌ها قبل برای بازدید از این ساختمان زیبا، به خیابان ولیعصر می‌رفتند.

ساخت راه آهن سراسری از شمال به جنوب کشور هم در زمان رضاشاه پهلوی در سال ۱۳۰۴ شروع شد و در سال ۱۳۱۷ به بهره برداری رسید. بعد از بهره‌برداری، دو خط شمال و جنوب در ایستگاه سمیه به هم متصل شدند و امکان استفاده عمومی از خطوط راه آهن برای همه مردم فراهم شد.

ایستگاه راه آهن تهران، برای رفاه حال مسافران، امکانات مختلفی دارد. شما می‌توانید با حمل و نقل عمومی خود را از تمام نقاط تهران به این ایستگاه برسانید و به مقصد تمام شهرهایی که ایستگاه راه‌آهن دارند، سفر کنید.

راه آهن تهران اصفهان

معماری ایستگاه راه آهن تهران

ایستگاه راه آهن تهران در سال ۱۳۰۶ خورشیدی به دستور رضا خان ساخته شد. معماری آن به عهده مهندسی اکراینی به نام ولادیسلاویچ گارادیتسکیی قرار گرفت. وی با الهام از معماری ایران باستان توانست این بنای باشکوه را طراحی کند. لازم به ذکر است کریم طاهرزاده بهزاد برادر استادحسین بهزاد، مینیاتور شهیر ایرانی با او همکاری نزدیکی داشت. این ایستگاه از پی تا سقف از آهن و سیمان ساخته شده و نمایی از سنگ سفید تراورتن دارد. این ساختمان در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت و هرسال گردشگران زیادی از آن به‌عنوان آثار باستانی شهر تهران بازدید می‌کنند.

این ایستگاه مساحتی حدود ۱۷۴ هکتار دارد که فقط ۳۰۰۰۰ متر مربع آن برای جابجایی و حمل و نقل استفاده می‌شود. بقیه آن به سالن ورزشی، بیمارستان تختی ، منازل مسکونی و غیره اختصاص دارد.

سالن انتظار آن بسیار بزرگ است و هفت سکوی مسافربری دارد. از ۱۵ لاین موجود در این ایستگاه، ۱۴ لاین برای سوار و پیاده شدن مسافران بر روی سکوهاست و یک لاین برای جابجایی قطارها در نظر گرفته شده است. سالن مسافربری قطار در زیر زمین به ایستگاه مترو راه دارد و مسافرینی که قصد دارند با مترو سفر درون شهری داشته باشند، نیازی نیست بالا بیایند. از همان جایی که پیاده شدند، می‌توانند سوار مترو شوند.

ساختمان ایستگاه راه آهن تهران در فهرست آثار ملی

ایستگاه راه آهن تهران، تنها ایستگاهی است که به‌عنوان یک اثر ملی در اداره میراث فرهنگی ایران ثبت شده است. ایستگاه‌های زیادی در کشورهای مختلف اثر ملی آن کشور شناخته شده‌اند. ایستگاه آتوکا در مادرید اسپانیا یا ایستگاه چاتراپاتی شیواجی در مومبای هندوستان نمونه ایستگاه راه آهن‌هایی هستند که ثبت آثار ملی شده‌اند. در این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد معماری این ایستگاه اطلاعاتی را به شما ارائه دهیم.

کلام آخر

 ایستگاه راه آهن تهران یکی از پرترددترین ایستگاه‌ها در سطح شهر تهران محسوب می‌شود که امکان دسترسی به سایر نقاط شهر از این مکان به راحتی امکان‌پذیر است. شما می‌توانید برای سفرهای درون‌شهری‌تان  به این ایستگاه بروید و از دیدن این بنای تاریخی نیز لذت ببرید و از آن‌جا به سایر نقاط شهر سفر کنید. هم‌چنین برای سفر برون‌شهری می‌توانید بلیط رزرو کرده از این مکان زیبا دیدن کنید و به ادامه سفر خود با قطار بپردازید.

گزارش مشکل

سوالات متداول راه آهن تهران

نظرات کاربران درباره راه آهن تهران
مرادمنش 1402/03/17
0 نفر پسندیدند
جای خالی قطار سریع السیر تو راه آهن ایران کاملا احساس میشه.
مجید 1402/03/02
7 نفر پسندیدند
اگه تاحالا با قطار سفر نکردید، پیشنهاد میکنم حتما تجربش کنید چون خیلی راحت هستش فقط باید توجه داشته باشید که زودتر از موعد حرکت قطار‌‎​‎‏‏ حتما توی ایستگاه راه آهن تهران داشته باشید چراکه کم پیش میاد با تاخیر حرکت کنه
امتیاز 5 از 5 | از 100 کاربران به راه آهن تهران