اگر علاقهمند به فیلمها و کتابهای تاریخی باشید؛ حتما نام بنارس (وارناسی) بهعنوان یکی از قدیمیترین شهرهای جهان به گوشتان آشناست. این شهر در جنوب ایالت اوتار پرادش هند، در ساحل رود گنگ قرار دارد و آن را باید یکی از اصلیترین و مقدسترین مراکز مذهبی پیروان دین بودا و آیین جین دانست. تعداد زیادی از زنان و مردان هندی برای مردن به شهر واراناسی مراجعه میکنند و تا زمان مرگشان در خانههای رستگاری ساکن میشوند. آنها معتقدند هر کس در این شهر مقدس بمیرد، رستگار خواهد شد. راز این شهر عجیب چیست و چرا هندیها آن را مقدس میانگارند؟ آیا در سفر به این شهر، به جز اینکه باید منتظر مرگ باشیم، جاذبه دیگری برای دیدن وجود دارد؟ در ادامه این مقاله قرار است سفری کوتاه به واراناسی داشته باشیم. تا انتها با ما همراه باشید تا به پاسخ همه سوالاتتان برسید.
چطور به شهر واراناسی رسیدیم و کجا اقامت کردیم؟
ما از دهلی به صورت هوایی خود را به واراناسی رساندیم اما بهطورکلی از سه طریق میتوان به این شهر رسید. فرودگاه بینالمللی واراناسی یکی از آنهاست. این فرودگاه 25 کیلومتر تا مرکز شهر فاصله دارد و از شهرهای بزرگ هند مانند دهلی، بمبئی و کلکته میتوانید مستقیما به آن پرواز کنید. همچنین بنارس یکی از مهمترین ایستگاههای راهآهن در هند است. بنابراین میتوانید قطارهای متعددی از شهرهای مختلف هند به بنارس پیدا کنید. بنارس دارای شبکه گستردهای از اتوبوسها نیز هست که از شهرهای مختلف هند به این شهر میروند.
پاکسازی روح در یکی از کثیف ترین رودخانه های دنیا!
مردم هند اعتقاد دارند رودخانه گنگ، قدرت شفادهی و پاکسازی دارد و به همین دلیل از سرتاسر این کشور میآیند تا خود را در این رودخانه غسل دهند و یا از آب آن بنوشند. ما هم سفرمان به شهر واراناسی را از همین نقطه آغاز کردیم. رفتیم تا روح خود را در رودخانه گنگ پاکسازی کنیم. شگفتزده خواهید شد زمانی که ببینید قرار است این پاکسازی را در یکی از کثیفترین رودخانههای جهان انجام دهید.
در کنار این رود یک گهات سوزان (سکوهای پلکانی بزرگ کنار رود مقدس که برای سوزاندن جسد مردگان استفاده میشوند) دیده میشود که نمونهاش در هیچ جای دیگر هند وجود ندارد. تپهای را تصور کنید که هزاران پوند چوب بالای آن انباشته شده است. زیر آن یک محوطه تجهیز شده برای آمادهسازی جسدها دیده میشود که معمولا اجتماعی از مردم در آن حضور دارند. سپس به یک راهرو خواهید رسید که به رود گنگ ختم میشود. در این گهات، همیشه و بهطور همزمان چندین جنازه را میسوزانند.
حمام کردن، دعا کردن و اجرای پوجا در گانگا
پس از دیدن مراسم تشییع جنازه، به سمت جایی حرکت کردیم که در آنجا توسط گروهی از مردم پوجا (عبادت در آیینهای هندو، بودا، و جین) انجام میشد. پوجا می تواند هر نوع دعایی برای خدای هندو باشد و آن را در خانه یا هر جای دیگری میتوانید انجام دهید اما دیدن گروهی از افراد که این کار را انجام میدهند، میتواند بسیار جذاب باشد.
برنامه روز بعد، حمام کردن و شستن لباسها در رودخانه گنگ بود. قصد ما فقط دیدن بیشمار افرادی بود که درحال حمام کردن در این رودخانه بودند. عدهای آب آشامیدنی خود را هم از همین رودخانه کثیف تامین میکردند. برخی از محلیها ماساژ کامل بدن هم انجام میدادند. اگرچه بسیار حرفهای بهنظر میرسیدند اما وضعیت بهداشت در کنار این رودخانه ما را برای انجام این کار به تردید انداخت.
جشنواره بادبادک های بنارس
سفر به شهر واراناسی را با شرکت در جشنواره بادبادکها ادامه دادیم. اگر تا به حال «رمان بادبادک» باز را خوانده باشید، ایدهای از آنچه در این جشنواره اتفاق میافتد؛ به دست خواهید آورد. هزاران کودک و بزرگسال بادبادکهایشان را به پرواز در میآورند. ما هم در این جشنواره شرکت کردیم تا شادی را به سفرمان اضافه کنیم.
گشت و گذار در شهر صومعه ها
واراناسی را با لقب شهر صومعهها نیز میشناسند زیرا در این شهر تعداد زیادی صومعه بسیار زیبا وجود دارد که اگرچه برای بومیان ارزش معنوی بالایی دارند اما از نظر گردشگران فقط دیدنیهای جذابی هستند. مهمترین عبادتگاهی که در این شهر وجود دارد را با نام کاشی ویشوانا یا معبد طلایی میشناسند. ابتدا از این جاذبه دیدن کردیم. این معبد را در سال 1835 ساختهاند. هنگام ورود به کاشی ویشوانا، قبل از هر چیز نگاهمان به سقف دوخته شد. سقفی با هشتصد و بیست کیلو طلای خالص!
یک معبد معروف دیگر به نام الهه دورگا هم در شهر واراناسی وجود دارد که در قرن هجدهم بنا شده است. در این معبد یک عبادتگاه ساخته از چوبهای نفیس را دیدیم که به نوبه خود دیدنی بود. در ادامه این گشت و گذار از رصد خانه جنتر منتر نیز دیدن کردیم. این مکان نیز در قرن هجدهم در این شهر ساخته شد. ما برای دیدن غروب آفتاب خود را به آنجا رساندیم و حقیقتا غروب آفتاب شهر واراناسی از زاویه دید رصد خانه جنتر منتر تماشایی بود.
تصاویر شهر واراناسی
در زیر میتوانید آلبومی از تصاویر جذاب شهر واراناسی را از نزدیک ببینید.
خداحافظی با بودا و پایان سفر
در پایان سفر به مجسمه ایستاده بودا که یکی از بلندترین مجسمههای هند نیز هست سر زدیم. بودای 25 متری در مرکز شهر اگرچه از بیشتر نقاط شهر قابل رویت بود اما، ملاقات رو در رو با آن جذابیت بیشتری داشت. سفر ما به شهر عجیب و غریب واراناسی به پایان رسیده بود باید به هتل خود باز میگشتیم. سفر به شهر واراناسی به پایان رسید و این سوال در ذهن ما باقی ماند که آیا این شهر جایی برای رستگار شدن محسوب میشود یا جایی که گنبد تمام طلا روی سر مردم فقیر، سایه انداخته است؟ راست یا دروغ مردم هند هنوز از نقاط مختلف این کشور به شهر واراناسی سفر میکنند تا برای سعادتمند شدن منتظر مرگ باشند.