اندیمشک را باید یکی از شهرهای جنوب غرب کشور دانست که در جوار خرابههای شهر لور و اریترین قرار دارد. تا قرن بیستم این منطقه دهکدهای به نام صالحآباد بود که فرهنگستان ایران نام اندیمشک را روی آن گذاشت. این شهر عمده شهرت خود را مدیون حاج صالح خان مکری است. او دستور داد در کنار خرابههای لور یک یک دژ بسازند که این قلعه باعث شهرت منطقه در میان گردشگران شد. اندیمشک در حال حاضر یکی از شهرهای استان خوزستان است و در آن تعداد زیادی جاذبه تاریخی و طبیعی وجود دارد. در این مقاله قصد داریم این جاهای دیدنی را معرفی کنیم. اگر شما هم علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وبسایت لحظه آخر همراه باشید.
پل صیحه؛ ارتباطدهنده تاریخ با اندیمشک
در هشت کیلومتری مسیر اندیمشک به شوش، پلی به نام صیحه را خواهید دید که متعلق به دوره صفویه است و بهعنوان یکی از معروفترین جاهای دیدنی اندیمشک به شمار میرود. این پل در سال ۱۳۷۹ شناسایی شده است. پل صیحه دوازده دهنه دارد که در زمان پویاییاش آب از این دهنهها انتقال پیدا میکند. برای ساخت این پل از سنگ، آهک، ملات گل و ساروج استفاده کردهاند. استفاده از این مواد اولیه استحکام و مقاومت بالایی به صیحه داده است. پل صیحه اندیمشک را در سال 1382 بهعنوان یک میراث ملی به ثبت رساندهاند.
اطلاعات بازدید از پل صبحه اندیمشک
- آدرس: کیلومتر ۱۰ جاده اندیمشک به شوش
- هزینه بازدید: رایگان
- مدت زمان مورد نیاز برای بازدید: 1 تا 2 ساعت
- ساعت بازدید: 24 ساعت شبانه روز
*شما میتوانید موقعیت مکانی این مورد از جاهای دیدنی اندیمشک را در نقشه زیر مشاهده کنید.
قلعه حسینی؛ یادگار دوران صفویه
یک مورد دیگر از جاذبههای گردشگری اندیمشک، قلعه حسینی نام دارد که قدمت این دژ هم به دوران صفویه باز میگردد. برای ساخت این بنا مانند بسیاری دیگر از سازههای آن دوران از سنگ و ساروج استفاده شده است. قلعه حسنی را در سال 1385 در فهرست آثار ملی به ثبت رساندهاند. این بنا را باید یکی از ارزشمندترین جاذبههای تاریخی در استان خوزستان دانست پس حتما در طول سفرتان به این استان زمانی را برای بازدید از آن کنار بگذارید.
اطلاعات بازدید از قلعه حسینی خوزستان
- آدرس: جاده اندیمشک به پل دختر
- هزینه بازدید: رایگان
- مدت زمان مورد نیاز برای بازدید: نصف روز
- ساعت بازدید: 24 ساعت شبانه روز
*شما میتوانید موقعیت مکانی قلعه حسینی اندیمشک را در نقشه زیر مشاهده کنید.
قدمگاه امام رضا (ع)؛ یک مکان مقدس برای ایرانی ها
در میان جاهای دیدنی اندیمشک یک قدمگاه وجود دارد که روایت است امام رضا (ع) در مسیر سفر از بغداد به خراسان، در این مکان به استراحت پرداخته و مدتی حدودا یک ماهه را در آنجا اقامت داشته است. در واقع قرار بر این بوده است که ماموران خلیفه عباسی به بغداد رفته و دستورات لازم را از حاکمیت مرکزی دریافت کنند.
از آنجایی که این مسیر حدودا یک ماه طول میکشید، امام رضا (ع) نیز به همین مدت در اندیمشک یا دیمه اقامت داشت. در این مدت افراد زیادی از مشتاقان به دیدار ایشان آمده و به علمآموزی میپرداختند. برخی بر این باورند که بقعه امام رضا (ع) در این مکان جهت احترام به وی ساخته شده و بعدها این مکان به محل دفن مردگان مردم این منطقه تبدیل شده است.
حدود 12 سنگ مانند هندوانه اطراف آن وجود دارد. اعتقاد بر این است که این سنگها ابتدا هندوانههای واقعی بودهاند و به دلیل تمسخر این مکان، هندوانهها به سنگهای مدفن تبدیل شدهاند. در حال حاضر این قدمگاه امام رضا (ع) مدفن امامزاده سید خلیل، از فرزندان امام سجاد (ع) است که در سال 200 هجری قمری در مسیر خراسان فوت کرده است.
آرامگاه اولیه در این مکان به دستور امام رضا (ع) ساخته شده است. قدمگاه فعلی پلانی مربعی شکل دارد و این بنا تاکنون دو بار بازسازی شده است. فضای کلی مجموعه داری 4 هکتار است و قسمت داخلی این بنا راهرویی به طول 7.4 مساحت دارد.
اطلاعات بازدید از قدمگاه امام رضا (ع)
- آدرس: شهرک امام رضای اندیمشک
- هزینه بازدید: رایگان
- مدت زمان مورد نیاز برای بازدید: 1 الی 2 ساعت
- ساعت بازدید: 24 ساعت شبانه روز
*شما میتوانید موقعیت مکانی قدمگاه امام رضا را در نقشه زیر مشاهده کنید.
آرامگاه محمود علی؛ اثری از دوره میانه اسلام
در شمال اندیمشک و جنوب غربی ماز، آرامگاهی به نام محمودعلی وجود دارد که در روستایی به همین نام قرار گرفته است. قدمت این بنا به سدههای میانه دوران پس از اسلام باز میگردد. از آنجایی که آرامگاه متعلق به سلطان محمود، پسر علی بوده، در گویش محلی به نام محمودعلی معروف شده است. این آرامگاه در سال 1185 بهعنوان یک میراث، در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
اطلاعات بازدید از آرامگاه محمود علی
- آدرس: اندیمشک، روستای محمود علی، جنوب غربی ماز
- هزینه بازدید: رایگان
- مدت زمان مورد نیاز برای بازدید: 1 الی 2 ساعت
- ساعت بازدید: 24 ساعت شبانه روز
*شما میتوانید موقعیت مکانی آرامگاه محمود علی را در نقشه زیر مشاهده کنید.
قلعه رزه؛ یک کاروانسرای تاریخی
در کیلومتر ۴۶ جاده اندیمشک-پل دختر، در دل طبیعت اندیمشک، قلعهای به نام رزه وجود دارد که در زمان صفوی محلی برای استراحت مسافرانی بوده است که به سمت خرمآباد حرکت میکردهاند. این قلعه به نام رزمان یا رزمانان هم معروف است. بهنظر میرسد قلعه رزه به همت فردی به نام حسین خان والی ساخته شده است.
اطلاعات بازدید از قلعه رزه
- آدرس: کیلومتر ۴۶ جاده اندیمشک پل دختر
- هزینه بازدید: رایگان
- مدت زمان مورد نیاز برای بازدید: نصف روز
- ساعت بازدید: 24 ساعت شبانه روز
*شما میتوانید موقعیت مکانی قلعه رزه را در نقشه زیر مشاهده کنید.
سد کرخه؛ بزرگترین سد خاکی خاورمیانه
سد کرخه بزرگترین سد خاکی خاورمیانه و دریاچه مصنوعی ایران است. این سد که با نام تاجی نیز شناخته میشود، حدود سه هزار و سی متر و ارتفاع آن ۱۲۷ متر است. مخزن سد کرخه هفت میلیارد و سیصد میلیون لیتر مکعب ظرفیت دارد و اطراف آن را برخی از جاهای تفریحی اندیمشک و دیدنیهای این فرا گرفته است. مطالعات و تحقیقات برای ساخت این سد از سال 1335 خورشیدی آغاز شد و تا سال 1367 ادامه پیدا کرد. ساخت کرخه در سال 1370 آغاز شد و تکمیل آن 10 سال طول کشید. متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل کاهش بارندگی سد کرخه هم مانند دیگر سدهای ایران درگیر مشکل کم آبی شده است.
اطلاعات بازدید از قلعه رزه
- آدرس: کیلومتری شمال غرب اندیمشک
- هزینه بازدید: رایگان
- مدت زمان مورد نیاز برای بازدید: 3 الی 4 ساعت
- ساعت بازدید: 24 ساعت شبانه روز
*شما میتوانید موقعیت مکانی سد کرخه را در نقشه زیر مشاهده کنید.
دژ سرقلا؛ قلعه ای به قدمت عاملیان
دژ سرقلا را باید یکی دیگر از جاهای دیدنی اندیمشک دانست که قدمت آن به دوران عاملیان باز میگردد. برای ساخت این دژ که به امیر سیف هم مشهور است از ملات و سنگ استفاده کردهاند. این جاذبه در انتهای روستای جاردو، در دامنه کوه سیه و داخل قبرستان قدیمی قرار دارد. داخل این دژ قبری به ارتفاع هفتاد سانتیمتر دیده شده که سطح این قبر را با کاشیهای سبز رنگی پوشانده و تزیین کردهاند.
اطلاعات بازدید از دژ سرقلا
- آدرس: انتهای روستای جاردو، در دامنه کوه سیه و داخل قبرستان قدیمی
- هزینه بازدید: رایگان
- مدت زمان بازدید: 2 الی 3 ساعت
- ساعت بازدید: 24 ساعت شبانه روز
*شما میتوانید موقعیت مکانی دژ سرقلا را در نقشه زیر مشاهده کنید.
منطقه شکار ممنوع چهل پا
منطقه شکار ممنوع چهل پا را باید بخشی از طبیعت اندیمشک و جزو کوهستان زاگرس دانست. در این منطقه، حیوانات زیادی زندگی میکنند و بنابراین سازمان محیط زیست برای حفظ نسل و جان آنها، برای محافظت از این منطقه اقداماتی انجام داده است. در چهل پا میتوانید حیواناتی همچون کل و بز ببینید. گردشگران و محلیها این منطقه را با مام کوه تنگوان نیز میشناسند.
اطلاعات بازدید از منطقه شکار ممنوع چهل پا
- آدرس: 15 کیلومتری اندیمشک
- هزینه بازدید: رایگان
- مدت زمان مورد نیاز برای بازدید: یک روز کامل
- ساعت بازدید: 24 ساعت شبانه روز
*شما میتوانید موقعیت مکانی منطقه شکار ممنوع چهل پا را در نقشه زیر مشاهده کنید.
امامزاده احمد؛ آرامگاه خونخواه امام رضا (ع)
پس از شهادت امام رضا (ع) شخصی به نام احمد به همراه یارانش، برای خونخواهی امام رضا به ایران آمد اما در شمال اندیمشک به دستور مامون شهید شد. امامزاده احمد فضای معنوی و حس و حال عجیبی دارد. ساختمان این بنا گنبدی هرمی و ده ترک داشته و قدمت این بنا به دوران تیموریان باز میگردد. گنبد سبز این امامزاده ۱۴ متر ارتفاع دارد و قندیل ۲۰۰ مثقالی طلا از سقف آن آویزان است.
اطلاعات بازدید از امامزاده احمد
- آدرس: اندیمشک، بخش الوار، روستای حسینیه
- هزینه بازدید: رایگان
- مدت زمان مورد نیاز برای بازدید: حدود یک ساعت
*شما میتوانید موقعیت مکانی امامزاده احمد را در نقشه زیر مشاهده کنید.
روستای منگره؛ در گستره یک طبیعت بکر
در فاصله چهل کیلومتری شمال اندیمشک، روستایی وجود دارد که در بخش الوار گرمسیری قرار گرفته است. این روستا را با نام منگره میشناسند. این منطقه کوهستانی از شمال و غرب به کوه چوونی و دورق، از شرق به کوه باریک آب و از جنوب به کوه چناره محدود شده است. در طول سفر به اندیمشک نباید فرصت بازدید از طبیعت بکر و دیدنی منکره را از دست داد.
اطلاعات بازدید از روستای منگره
- آدرس: ۴۰ کیلومتری شمال اندیمشک
- هزینه بازدید: رایگان
- مدت زمان مورد نیاز برای بازدید: نصف روز
- ساعت بازدید: 24 ساعت شبانه روز
*شما میتوانید موقعیت مکانی روستای منگره را در نقشه زیر مشاهده کنید.
دره تنگوان؛ پیک نیک در اندیمشک
دره تنگوان را باید یکی از مناطق دیدنی و خوش آب و هوای اندیمشک دانست. در این دره کوههای مرتفع و صخرههای بسیاری وجود دارد. آبشارهای خروشان و طبیعت بینظیر اطراف این دره را فرا گرفته است. در این منطقه درختان بادام کوهی زیادی وجود دارد. فضای این دره تنگوان را باید برای تفریح و گردشگری مناسب دانست.
اطلاعات بازدید از دره تنگوان
- آدرس: 19 کیلومتری اندیمشک
- هزینه بازدید: رایگان
- مدت زمان مورد نیاز برای بازدید: نصف روز
- ساعت بازدید: 24 ساعت شبانه روز
*شما میتوانید موقعیت مکانی دره تنگوان را در نقشه زیر مشاهده کنید.
سد دز؛ اولین سد چند منظوره ایران
سد دز یکی از مهمترین جاهای دیدنی اندیمشک است که باید آن را اولین سد از رشته سدهای چند منظورهای دانست که در ایران ساخته شده است. اولین بهرهبرداری از این سد برای واحد نیروگاهی، در سال 1341 خورشیدی اتفاق افتاد. برای ساخت این نیروگاه 5.5 میلیارد ریال هزینه شد. درحال حاضر به دلیل کمبود بارندگی هزینه، سطح آب این سد هم به شدت کاهش یافته است.
اطلاعات بازدید از سد دز
- آدرس: ۲۵ کیلومتری شمال شرقی شهر اندیمشک
- هزینه بازدید: رایگان
- مدت زمان مورد نیاز برای بازدید: 3 الی 4 ساعت
- تلفن: 06142675356
- وبسایت: dezdam.co.ir
*شما میتوانید موقعیت مکانی سد دز را در نقشه زیر مشاهده کنید.
چرا باید از به اندیمشک سفر کنیم؟
استان خوزستان و شهرستان اندیمشک مردمانی بسیار خونگرم و مهماننواز دارند. اگر به این شهر سفر کردید باید چند روز برای دیدن تمام مناطق دیدنی و تاریخی آن وقت بگذارید. همچنین از آنجایی که جاهای دیدنی دزفول و اندیمشک نزدیک به هم هستند میتوانید در طول این سفر از جاهای دیدنی دزفول هم بازدید نمایید و اگر نکته دیگری درباره این موضوع وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بهره ببرند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.