شیف نام جزیرهای شنی و بسیار زیبا است که در شمال شهر بوشهر قرار دارد. این جزیره که از به هم پیوستن آب رودخانههای شاپور و دالکی شکل گرفته، با داشتن طبیعتی بکر، فلامینگوها، نخل، گز، کنار، سوغاتیهای محلی مختلف، تالاب، ساحل و اقامتگاههای متنوع، هر ساله گردشگران زیادی را از سراسر ایران جذب میکند. در ادامه این مقاله از لحظه آخر همراه ما باشید تا پس از پاسخ به سوال جزیره شیف در کجا قرار دارد، جاهای دیدنی و تاریخچه آن را به شما معرفی کنیم.
مسیر دسترسی؛ جزیره شیف کجاست؟
جزیره شنی شیف در ساحل خلیج فارس، استان بوشهر و انتهای تالاب حله قرار دارد. فاصله جزیره شیف تا بوشهر کم است و این جزیره تنها ۱ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. در ادامه علاوهبر نقشه جزیره شیف، مسیرهای مختلف رسیدن به آن را مشاهده میکنید.
چگونه به جزیره شیف برویم؟
شاید فکر کنید برای رفتن به جزیره شیف نیازمند لنج و قایق هستید، اما اشتباه میکنید. برای رسیدن به این جزیره کافی است با خودروی شخصی از مسیر جاده صدرا به سمت شیف حرکت کنید و در کمتر از ۱۵ دقیقه به جزیره شیف در بوشهر برسید. اگر از تهران یا شهرهای دیگر قصد سفر دارید، میتوانید با هواپیما، قطار یا حتی اتوبوس به بوشهر بروید و از آنجا به سمت جزیره حرکت کنید. مسیر جاده جزیره شیف، تجربهای متفاوت و بینظیر را برای شما فراهم میکند.
معرفی جزیره شیف؛ از جمعیت تا سوغاتی
جزیره شیف از ۲ محله به نامهای حیاره در شرق و عواسی در غرب تشکیل شده و میان آنها آبراهی کوچک قرار دارد. فاصله جزیره شیف تا بوشهر ۱۲ کیلومتر از سمت شمال غرب و ۶ کیلومتر تا بندر این شهر است. جزیره شیف از نظر جغرافیایی موقعیت دسترسی آسانی به بنادر مختلف دارد.
جمعیت و مساحت جزیره شیف؛ مردمی مهماننواز
جزیره شیف در استان بوشهر حدود ۳۵ کیلومتر مربع مساحت دارد و محل قرار گیری روستایی با همین نام است. محله عواسی جزیره شریف نسبت به حیاره وسعت بیشتری دارد و مردمان خون گرم و مهماننواز هر ۲ محله به کار ماهیگیری مشغول هستند. طبق آخرین آمار سرشماری، جمعیت جزیره شیف ۴۳۵۰ نفر است که ۸۰۰ نفر از آنها خانوار هستند.
زبان و مذهب؛ سنی یا مسلمان؟
زبان مردم جزیره شیف اکثراً فارسی و عربی خلیجی است؛ با این حال عدهای دیگر به زبان لری هم صحبت میکنند. اکثر ساکنان جزیره شیف، مثل بسیاری از اهالی بنادر کنگان، گناوه، ریگ و عسلویه، مسلمان و سنی هستند. با این حال، جمعیت کمی از شیعیان نیز در روستای شیف سکونت دارند. در این منطقه، ۳ مسجد و یک دارالقرآن به جامعه اهل سنت تعلق دارد. همچنین، مسجدی به نام مسجد امام جعفر صادق (ع) در سال ۱۳۷۵ در این جزیره ساخته شد که در حال حاضر توسط شیعیان جزیره شیف استان بوشهر مورد استفاده قرار میگیرد.
غذاهای محلی جزیره شیف؛ غذاهای دریایی لذیذ
اغلب ما جنوب کشور عزیزمان ایران را به غذاهای دریایی با چاشنیهای هندی و عربی میشناسیم؛ جزیره ی شیف هم از این قاعده مستثنی نیست و در ادامه غذاهای محلی آن را به شما معرفی میکنیم.
گمنه یا للک
قلیه ماهی
ماهی شکمپر
پلو میگو
قلیه میگو
لخلاخ
ماهی تهانداز
یتیمک
حلیمات
حلوای پنج انگشت
سوغات جزیره شیف؛ از خوراکی تا صنایع دستی
معروفترین سوغاتی های جزیره شیف مانند سایر نقاط جنوب ایران ماهی، میگو و خرما هستند. شما میتوانید تازهترین ماهیها را از بازار جزیره شیف تهیه کنید و به عنوان سوغات به شهر خود ببرید. همچنین علاوهبر خوراکی میتوانید هنر دست ساکنان جزیره شیف را نیز به عنوان سوغات از این جزیره با خود ببرید. از مهمترین صنایع دستی جزیره شیف میتوان موارد زیر را نام برد:
حصیربافی
عبابافی
گبهبافی
گلیمبفی
گرگوربافی
جاهای دیدنی جزیره شیف؛ مهماننوازی دریا
در جزیره شیف آبهای نیلگون خلیج فارس میزبان اصلی شما هستند و خبری از مراکز تفریحی هیجانانگیز و یا مراکز لوکس و مدرن نیست. زیبایی جاذبههای جزیره شیف در کلام نمیگنجد؛ اما شاید بهترین توصیفی که بشود از این جاذبه طبیعی داشت، حس بینظیر فرو رفتن پا در ماسههای گرم، چشمانداز غروبی دلنشین و صدای قهقهه و بازی کودکان در کنار لنجها باشد.
ساحل شیف؛ محیطی بکر و آرامشبخش
همانطور که در عکس جزیره شیف مشاهده میکنید، ساحل شنی این منطقه بسیار زیبا و خاص است. در ساحل جزیره شیف میتوانید به تفریحاتی مثل شنا، آبتنی، ماهیگیری و قایقسواری بپردازید و یا آفتاب بگیرید، روی ماسهها قدم بزنید و عکس یادگاری بگیرید. پیشنهاد میکنیم حتماً به تماشای غروب زیبای این مکان بنشینید و لحظات بهیاد ماندنی را تجربه کنید.
تالاب حله؛ پوشش گیاهی خاص
با رفتن به جزیره شیف میتوانید با قایق از منطقه حفاظت شده حله که منظرهای حیرتانگیز دارد، بازدید کنید. تالاب حله به خاطر داشتن پوشش گیاهی خاصی شامل نی، گز، گردو، نخل مردابی، کهور و پیازین ارزش زیست محیطی بالایی دارد. همچنین در این تالاب پرندگانی مثل پلیکان، حواصیل، دراج، اگرت، فلامینگو، درنا، قمری، غاز خاکستری، اردک، عقاب، چنگر و هوبره زندگی میکنند.
اسکله ماهی؛ تجربه ماهیگیری
همانطور که پیشتر مطالعه کردید بیشتر درآمد مردم جزیره شیف از صید ماهی تامین میشود؛ به همین علت اسکله ماهی بزرگی در مرکز جزیره وجود دارد که ازدحام صیادان و قایقهای ماهیگیری آن را به یک جاذبه گردشگری تبدیل کرده است و تماشای صید ماهیگیران در اسکله جزیره شیف، تجربهای متفاوت و لذتبخش خواهد بود.
لنجهای به گل نشسته؛ عکاسی از گوشهای از تاریخ
جزیره شیف در گذشته نقش یک بندر مهم برای انتقال کالا از ایران به کشورهای حوزه خلیج فارس را ایفا میکرد، به همین دلیل لنجهای فراوانی در آبهای اطراف آن تردد میکردند. امروز، تعدادی از این لنجهای قدیمی و فرسوده در نزدیکی سواحل جزیره به گل نشستهاند و تبدیل به جاذبهای دیدنی برای گردشگران شدهاند. این لنجهای به گل نشسته، خاطرات بسیاری را در دل خود دارند و هر کدام داستانی برای گفتن دارند. بازدید از این لنجها فرصتی است تا با تاریخ دریا آشنا شوید و لحظاتی زیبا را با ثبت تصاویر فراموشنشدنی به یادگار بگذارید.
تاریخچه جزیره شیف؛ علت نامگذاری
جزیره شیف در گذشته شیخ سعد نام داشت و هنوز هم برخی از بومیها آن را به همین نام میخوانند. شیخ سعد که یک جنگجوی قدرتمند ایرانی بود، برای مدتی فرمانروایی جزیره شیف را برعهده داشت. پس از شیخ سعد با سلطه احمدخان انگالی، نام جزیره به شیف تغییر یافت. در سال 1327 مردم علیه احمدخان انگالی قیام کردند و ۲ سال بعد او سرنگون شد. اکنون تنها خرابهای از محل سکونت او باقی مانده است. در آن زمان جزیره مرکز تجاری پررونقی بود و تمام کالاهایی که از تهران، اصفهان و شیراز به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر میشدند و بالعکس، از بندرگاه جزیره شیف عبور کرده و در آنجا مالیات پرداخت میکردند. در ادامه میتوانید تصاویر جزیره شیف را مشاهده کنید.
بهترین زمان بازدید از جزیره شیف
بهترین زمان بازدید از جزیره شیف پاییز و زمستان است. در این موقع از سال، جزیره آب و هوای خنک و دریای آرامی دارد؛ بنابراین میتوانید به راحتی و به دور از نگرانی بابت گرمای شدید و مواج شدن دریا، تفریح کنید. آب و هوای جزیره شیف در نیمه اول سال گرم و شرجی بوده و به همین خاطر فصول بهار و تابستان برای بازدید از این جزیره زیبای شنی مناسب نیستند.
اقامتگاه جزیره شیف؛ بهترین هتلها
همانطور که میدانید جزیره یک روستای کوچک است که برخلاف دیگر جزایر گردشگری خلیج فارس، فاقد هتلهای لوکس و اقامتگاههای بومگردی رسمی میباشد. اگرچه برخی اهالی مکانهایی برای اقامت گردشگران فراهم کردهاند، اما به دلیل کمبود امکانات و ظرفیت پایین، بیشتر مسافران در هتلها و اقامتگاههای نزدیک در بندر بوشهر اقامت میکنند. از بهترین اقامتگاههای بومگردی بندر بوشهر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اقامتگاه بومگردی مان همیشه سبز
هتل پاسارگاد
اقامتگاه بومگردی حاج رئيس
اقامتگاه بومگردی تاره
هتل ناکو
هتل دلوار
هتل پلاس
رستورانها و کافههای جزیره شیف؛ تجربه طعمهای بینظیر
در دل جزیره شیف بوشهر چند سالن غذاخوری کوچک با صاحبانی خونگرم و مهماننواز، با غذاهای جنوبی بسیار خوشمزه آماده پذیرایی از مهمانان عزیز هستند. البته در بندر بوشهر رستورانها و کافههای بزرگ و متنوعی وجود دارد که میتوانید وعدههای غذایی خود را در آنها صرف کنید. از باکیفیتترین رستورانها و کافههای بوشهر میتوان موارد زیر را نام برد:
رستوران میداف
کافه بیژن
رستوران دل آرام
کافه سریدان
رستوران زیتون
کافه مظفری
کافه شعر
کافه رستوران رشن
جزیره شیف؛ نگین ماسهای خلیج فارس
جزیره شیف در بوشهر و در کنار تالاب حله و با ارتفاع کمی از دریا قرار دارد و به ۲ محله حیاره و عواسی تقسیم میشود که جوی کوچکی این ۲ را از هم جدا میکند. مردم جزیره به زبان عربی صحبت کرده و بیشترشان ماهیگیری و دریانوردی میکنند. لنجهای قدیمی که در ماسههای حیاره فرورفتهاند، منظرهای زیبا ایجاد کردهاند و مثل پیرهای خردمند و دنیادیده خاطرات سالهای دریانوردی خود را تعریف میکنند. در سمت دیگر جزیره، جنب و جوش بیشتری دیده میشود؛ جایی که صیادان ماهیهای خود را برای فروش عرضه کرده و بازار شلوغی برای خرید و فروش ماهی برقرار است. این جزیره با زیباییهای طبیعی و زندگی سنتی خود، تجربهای خاص برای هر گردشگری را فراهم میکند.