بناهای تاریخی ایران - معرفی معروف ترین بناهای تاریخی ایران
مدیرعامل صندوق گسترش صنایع دستی، فرش دست باف و احیا و بهره برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی کشور گفت: ۱۵۰ بنای تاریخی و گردشگری کشور تاکنون به ارزش یک هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال به بخش خصوصی داده شد. هادی میرزایی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا، افزود: با وجود آسیب رسانی های کرونا بر جامعه جذب گردشگران در زمینه های مختلف از جمله واگذاری بناهای تاریخی کشور کاهش یافته است و از اوایل واگذاری صندوق تاکنون یک هزار و ششصد و پنجاه میلیارد ریال هزینه جذب سرمایه مستقیم و تقریبا سه هزار میلیارد ریال به طور غیر مستقیم سرمایه گذاری در بناهای تاریخی کشور به حقیقت پیوست. وی افزود: صندوق توسعه، حفظ و احیا با هدف عمل برداشتن و بالا بردن بناهای تاریخی، از زمان تاسیس تاکنون در طول ۱۵ سال اخیر ۷۵۴ مجموعه را از آن خود کرده است. همچنین تاکنون ۱۵۰ مجموعه تاریخی از این تعداد به بخش خصوصی واگذار شد.
اقای میرزایی اظهار داشت: در طول مدت یک سال و نیم قبل با رفتن به ۳۴ سفر استانی داخل کشور و بررسی بناهای تاریخی ای که متعلق به صندوق بود، ۷۰ مجموعه تاریخی برای احیای آن و همچنین حفظ اثر واگذار شد.
وی تصریح کرد: یکی از کارهای صندوق فعال کردن ظرفیت بازاریابی می باشد. معرفی آثار و ظرفیت های طبیعی و تاریخی حوزه تلاشگران میراث فرهنگی می باشد. همچنین اعضای حوزه میراث فرهنگی محصولات صنایع دستی را به صورت آنلاین و از طریق اینترنت به فروش می رسانند .
میرزایی افزود: در طی برنامه های اینده، سعی و تلاش می شود تا در زمانی نه چندان دور با کمک فراخوان عمومی ، بتوان به صورت سالم ، پاک و عاری از فساد ۵۰ مجموعه تاریخی دیگر به بخش خصوصی منتقل کرد.
میراث فرهنگی یک کشور جزو اساسی ترین و مهم ترین پایه و ثبات و تحکیم می باشد و سبب ایجاد خودباوری یک جامعه و ملت است. تحقیقات در زمینه های مختلف این موضوع به روشن شدن ابهامات تاریخی منجر می شود. همچنین به شناخت ارزش های بدست آمده از میراث طولانی جامعه و سرعت بخشیدن به شناخت ارزش های پنهان در میراث فرهنگی کشور می شود.
میراث فرهنگی دارای دو بعد مختلف است:
میراث فرهنگی مادي: به آثاری که می شود آنها را دید یا لمس کرد میراث فرهنگی مادی میگویند. به عنوان مثال میتوان به بناهای تاریخی، اشیایی که در موزه قرار گرفته اند و بسیاری دیگر اشاره کرد. به همین خاطر این آثار به علت معلوم بودنشان از دیرباز به عنوان میراث فرهنگی شناخته شده بودند و ارزش های آنها کم و بیش در هر بازه زمانی تا حدودی مورد توجه بوده است. زیرا هر گونه تغییر در آن مانند تخریب و یا بازسازی آن قابل دیدن بوده و اهمیت بازسازی و حفاظت از آن آشکار بوده است.
میراث فرهنگی معنوي: میراث فرهنگی معنوی یک جامعه جزو ثروت های زنده بشری می باشد. الهام بخش زاییده های ذهنی بشری است که در یک فرهنگ در دوره های مختلف تاریخی به وجود می آیند. و با روش های ثابت و قابل شناخت نو آوری های مجازی و واقعی منجر شده و همواره انعکاسی از پرسش و پاسخ هاست که جواب آنها را در خود دارد. باید ها و نباید ها و نیز قانون مندی های یک مجموعه همواره به صورت نا خود آگاه و ذهنی و سنتی از نسلی به نسل بعدی انتقال پیدا میکند. مانند:
• زبان: شامل نام ها ،گنجینه ها، و زبان رایج بین مردم شامل
• دانش سنتي: شامل دست آورد های سنتی مثل: طب سنتی ، معماری سنتی، آداب و رسوم سنتی ، نجوم سنتی و ...
• اساطیر: شامل اعتقادات تاریخ و آیین و مراسم ها و آداب و رسوم
• فولکلور: شامل مشاهدات روایی از جمله :قصه ها و ادبیات مشاهدات در زمینه موسیقی: موسیقی سنتی، ترانه ها و آواز های محلی نمود های حرکتی :حرکات موزون و نمایشی، نمایش آیین ها، نقاشی ، کنده کاری ، موزاییک و کاشی کاری، نساجی صنایع چوب ، سفال، موزاييک و کاشی، صنایع چوب، جواهر سازی، پوشاک، نساجی، فرش، سوزن¬ کاري.
• گردشگری در ایران از دیرباز بوده و قدمتی چند هزار ساله دارد. در تمام طول تاریخ ایران باستان تا قبل از اسلام فیلم های واقعی تاریخی نشان می دهند که شهر ها، راه ها، اقامتگاه ها، کاروان سرا ها و ... گسترش یافته و در سرزمین پهناور ایران بوده اند. در اثر های نوشته شده که از آن زمان بر جای مانده حکایت از سفر یونانیان و رومیان به ایران دارد. اگرچه اطلاعات دقیقی از قبل از اسلام در دست نیست.
• در قرن های آغازین بعد از اسلام یعنی بعد از پشت سر گذاشتن یک دوره بحرانی سخت عملکرد ادبی، فرهنگی و علمی در ایران شروع شد. و به سرعت رونق یافت. به گونه ای که شاعران و نویسندگان زیادی به گشت و گذار در این سرزمین اسلامی پرداختند. که نتیجه آن سفرنامه هایی بود که هم اکنون از آن زمان بر جای مانده است . و از داخل آن میتوان با فرهنگ و جغرافیا و تمدن آن روزگار آشنا شد . از جمله آنها ناصر خسرو قبادیانی هست که معروفترین شاعر آن زمان بوده است. وی علاوه بر شعر اهل فلسفه بوده و همچنین سفرنامه نویس قرن پنجم بوده است. از طرفی به آرامی و به خصوص طی قرن هفتم به بعد جهانگردان غربی نیز به دنبال سفر به شرق و ایران بوده اند. در همان زمان در ایران استراحتگاه هایی تاسیس شد که تعداد زیادی از آنها هنوز هم پا برجا هستند. ایران در دوره صفویه و به ویژه در دوره شاه عباس اول به عنوان کشوری جذاب و زیبا توجه بسیاری از جهانگردان اروپایی را به خود جلب کرده بود. بخاطر همین ها میتوان دوره سلطنت شاه عباس اول تا انقراض سلسله صفوی را یکی از مهمترین دوره های گسترش جهان گردی در ایران دانست.
اقای میرزایی از امضای تفاهم نامه با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان اوقاف و امور خیریه کشور یاد کرد و به عنوان ۲ اتفاق خوب گفت: طبق تفاهم نامه با وزارت تعاون، مقرر شد تا زمینه حمایت یک هزار میلیارد ریال در حوزه خانه خلاق و فرش دستبافت انجام شود. وی افزود: با این تفاهم نامه سرمایه گذاران می توانند تا پنج میلیارد ریال تسهیلات چهار درصد را از طریق ظرفیت کارا و صندوق توسعه ملی دریافت کنند.
میرزایی ادامه داد: طبق تفاهم نامه با سازمان اوقاف و امور خیریه کشور نیز مقرر شد تا بناهای تاریخی تحت مالکیت سازمان اوقاف با شناسایی استان ها به صندوق معرفی و جهت واگذاری به بخش خصوصی واگذار و ظرفیت اقتصادی و احیای بنا فراهم شود.
مدیرعامل صندوق احیای بناهای تاریخی بیان کرد که ۷۰ بنا در یک سال و نیم گذشته واگذار شد. گفت: هدف ما از واگذاری، حفظ بناست. ماشین امضا نیستیم که سرمایه گذاران هر طرحی دادند آن را بپذیریم. مدیرعامل صندوق احیا و بهره برداری بناهای تاریخی با غیرقانونی بودن حق واگذاری، فروش و تغییر کاربری بناهای تاریخی دولتی توسط نهادها و دستگاهها، خواستار ورود مراجع نظارتی به این موضوع شد. به گزارش خبر گزاری ها : هیئت وزیران در راستای معرفی، ترویج و آموزش میراث فرهنگی معنوی حمایت هرچه بیشتر از این میراث در قالب قوانین و مقررات کشور و نیز تقویت ظرفیت کارگروه ملی میراث فرهنگی ناملموس، با پیشنهاد وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مبنی بر تصویب آئیننامه پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس شهرها و روستاها با مشارکت شوراهای اسلامی، شهرداری ها و دهیاریها موافقت کرد.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی افزود: بر اساس این آئیننامه، این وزارتخانه موظف است با همکاری دستگاههای عضو کارگروه ملی میراث فرهنگی ناملموس نسبت به برنامهریزی، ارائه سازوکار اجرایی، تصویب الگوی مشارکت، نظارت، پایش و روزآمدسازی آن از طریق کارگروه فوق اقدام کند.
• برنامه ریزی درباره حفظ، مرمت، احیا، سازماندهی و مدیریت بناها ، مجموعه بناها، محوطه ها، و بافت تاریخی کشور و نظارت بر اجرای طرح ها ی مربوط به آن . تالیف دستورالعملهای لازم برای حفاظت، نگهداری، مرمت و احیاء میراث فرهنگی غیر منقول، اموال و اشیا تاریخی و نظارت بر حسن اجرای آنها در سطح كشور.
• برنامهریزی به منظور شناسایی آثار و بافتهای ارزشمند فرهنگی–تاریخی و پیشنهاد ثبت آنها در فهرست آثار ملی
دفاتر زیر مجموعه:
• دفتر ثبت آثار و حفظ و احیا میراث معنوی و طبیعی
• دفتر حفظ و احیا بناها، بافتها و محوطههای تاریخی
• اداره کل موزهها و اموال منقول تاریخی
• اداره کل دفتر امور پایگاههای جهانی
وظایف وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی
وظایف ضروری معاون توسعه مدیریت :
در حکم وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آمده است:
«ضروری ترین وظایفی که انتظار میرود؛ با برنامهریزی دقیق و سازماندهی مناسب و استفاده از توان صاحبنظران و کارشناسان در جهت اهداف و مأموریتهای وزارتخانه اهتمام لازم اجرا شود به شرح زیر است:
تدوین و بیان کردن مأموریتهای وزارتخانه با در نظر گرفتن قانون ایجاد وزارت با توجه به قانون ایجاد وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، تدوین ساختار سازمانی جدید وزارتخانه با همکاری مراکز دانشگاهی و مشارکت بخش خصوصی و معاونین حوزه های سهگانه، پیگیری جدی استقرار دولت الکترونیک و الکترونیکی کردن کلیه فعالیتهای وزارتخانه بهمنظور ارتقای شفافیت و سلامت اداری و تکریم ارباب رجوع، ساماندهی نیروی انسانی و توجه جدی به امر آموزش و امور رفاهی کارکنان و همکاران وزارتخانه و تدوین برنامه مدون برای اصلاح نظام پرداختها و تأمین امنیت شغلی کارکنان، ارتقای بهرهوری، کاهش تصدیها، ارتقای شغلی کارکنان و روش علمی برای استعداد یابی و انتخاب مدیران آینده، رعایت کامل مقررات مالی و اداری در تمام نقفه وزارتخانه و توجه جدی به سلامت اداری وزارتخانه و شرکتهای وابسته، صیانت از حقوق وزارتخانه در سطح ملی و بین المللی، برنامهریزی و هدایت امور حقوقی وزارتخانه و هماهنگی با مراجع حقوقی و قضایی، تهیه خط مشی و برنامه سالیانه در حوزه حقوقی با توجه به سیاست های ابلاغی، نظارت بر تهیه و تنظیم قرارداد ها، پیشنویس لوایح قانونی، تصویبنامهها، آییننامهها و اساسنامه های موردنیاز، سیاستگذاری و برنامهریزی در خصوص فعالیتهای مربوط به امور استانها در چارچوب سیاست های وزارتخانه و ساماندهی و ایجاد وحدت رویه، نظارت بر عملکرد و ارزشیابی مدیران کل استانی.» وظایف معاونت میراث فرهنگی تشریح شد.